Naar Wicked in Londen: alles wat je moet weten over deze musical

When in London, moet je zo ongeveer wel een musical bezoeken. Net zoals de Tower Bridge, de Eye en ga maar door. Het is wellicht niet zo bekend als Broadway in New York, maar het is zó goed. Afgelopen maand was ik in deze heerlijke stad en natuurlijk kon een avondje uit naar een toffe musical niet ontbreken! Voor ons werd het Wicked, een van de bestsellers. Ik vertel je alle ins & outs om naar deze musical te gaan!

Eén ding kan ik je overigens beloven: you’re gonna love it. De spelers zijn geweldig, de liedjes zijn geweldig, het decor is geweldig. Het is gewoon. Sick. Ja, dat is het juiste woord. Het zou namelijk te slecht zijn om nu ‘Wicked’ te zeggen.

Waar koop je je tickets?

Je kunt je tickets direct online bij de musical kopen die je wil zien, maar als je veel geld wil besparen zoek je in Londen zelf de TKTS Booth op op Leicester Square. Dit is dé plek waar je last minute kaartjes kunt kopen voor musicals op de avond zelf of de dag erop. En die kortingen kunnen oplopen tot wel 70%! Bij de booth vind je een overzicht, of kijk online.

Als je echt een specifieke musical wil zien, zou ik dat risico misschien niet lopen omdat nooit álles ertussen staat, maar veel van het aanbod vind je terug bij TKTS. Denk aan Aladdin, The Lion King, Mathilda, Wicked en Les Misérables. Natuurlijk verschilt het per avond, maar gezien de hoge kortingen is het wat mij betreft zeker de moeite waard. En misschien bezoek je dan juist eens een musical die je anders minder snel had uitgekozen! Overigens is Wicked een musical die al heel lang loopt, waardoor er vrijwel altijd last minute nog plek over is.

Waar ga je zitten?

Vaak kun je kiezen tussen de ‘Stalls’ en ‘Circle’. Kies je voor stalls, dan zit je in de zaal en bij de Circle zit je op het balkon. Aan de prijs kun je zien hoe goed de plekken zijn – hoe duurder, hoe beter de plekken. Simple as that. Staar je echter niet blind op alleen de prijs – in Londen is het niet gek om een show staand te kijken. Als je dus geen zin hebt om zo’n 3 uur te staan, kijk hiervoor uit.

Voor Wicked hadden wij de Stalls, halverwege op rij Y, en we hadden eigenlijk perfecte plekken. We zagen het perfect! Qua prijs hadden we voor de ‘middenmoot’ gekozen – niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste.

Eten voor of na de show

Wicked wordt gespeeld in het Apollo Victoria Theatre en in de omgeving zijn veel restaurants om een hapje te eten. Je kunt gewoon naar de McDonalds gaan, maar als je voor wat kwalitatievers wil gaan kun je gewoon even een rondje om het theater lopen op zoek naar een leuk restaurant.

Veel restaurants bieden speciale arrangementen aan voor theatergangers: de pre- of post-show dinners. Je kunt dan voor een lage prijs een 2- of 3-gangendiner krijgen als je dit vooraf aangeeft.

Let wel op: reserveren kan een goed idee zijn als je in het weekend gaat! Wij aten bij Stoke House, een heel gezellig, modern restaurant waar we heerlijk hebben gegeten. Ook zagen Hai Cenato en Greenwood er gezellig uit, die laatste is een combi van een bar en restaurant. Goed voor gezelligheid en sport kijken! 🙂

Om rekening mee te houden

  1. De deuren van de zaal gaan pas een halfuur van tevoren open en daarvoor moet je wachten in de foyer. Deze is niet zo gezellig als in Nederland – het is echt een wachtruimte met de buitendeuren wagenwijd open, waardoor je met je jas aan staat te wachten. Je hoeft dus niet een uur van tevoren voor de deur te liggen, dat heeft geen nut. Wel kun je hier nog een drankje en wat lekkers kopen, of merchandise van de show.
  2. Er is een pauze van zo’n 20 minuten.
  3. In Engeland geef je alleen een staande ovatie als je het écht heel goed vond. In Nederland gaat iedereen na het eind direct staan, maar in Engeland is dat in veel mindere maten. Spring dus niet direct op als je niet raar aangekeken wil worden.
  4. Kun je het niet goed zien? Voor een pond kun je een verrekijker bij je stoel unlocken
  5. Het theater ligt tegenover het metrostation Victoria en is door de groene lichten echt niet te missen :-).
  6. Is de musical Wicked leuk voor kinderen? Dat betwijfel ik. Er zitten een paar stukjes in die zij misschien eng kunnen vinden en ik weet niet of de verhaallijn de kleintjes vast zal houden. Je kunt dan beter naar Aladdin of The Lion King gaan denk ik.

Je hotel in Londen kun je overigens heel simpel via Neckermann boeken tegenwoordig. Hun aanbod is gefilterd op kwaliteit en het boeken is onwijs simpel!

Post a Comment