citytrip jeruzalem
Midden-Oosten Travel

Tel Aviv of Jeruzalem: welke wordt het?

Sowieso staat deze vraag in de top 5 van meestgestelde vragen over Israël: “moet ik naar Tel Aviv of Jeruzalem”. For your information, op 1 en 2 staan de vragen “Is het wel veilig?” en “Kun je daar als vrouw naartoe”. Zucht.

Anyways, het is een vraag die ik eigenlijk heel simpel kan beantwoorden. Allebei.

Tel Aviv vergelijken met Jeruzalem is als Zuid-Afrika vergelijken met Singapore. Het is als Alaska vergelijken met Gambia. Het kan niet, ze zijn té verschillend.

Tel Aviv is een heerlijk bruisende stad waar je jezelf kunt zijn. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit zoveel homo’s hand in hand zien lopen als in Tel Aviv en het strand is een halve sportschool, zonder dat iemand zich druk maakt om het publiek aan de boulevard. Het is een grote speeltuin, waar alles kan en mag. Hippe tentjes, zoals Speakeasy, en restaurants waar ze perfect Engels spreken en je een lokaal gerecht lactosevrij of vegatarisch voorgeschoteld kan krijgen. Waar mensen tot laat in de avond buiten zitten met cocktails en livemuziek.  Grote ketens, een uitgebreid uitgaansleven. Dat is Tel Aviv. Het is.. Nu, 2019. Een metropool.

En dat is er Jeruzalem. Een tegenpool. Zodra je de stad inrijdt, weet je al dat je je in een compleet andere wereld bevindt. Je zou bijna denken dat je de grens bent overgestoken naar een ander continent. De mensen zijn net zo aardig, maar terughoudender. Je korte broek draag je hier niet, je loopt met bedekte schouders en rennen door de straat wordt niet gewaardeerd. De koffie is waterig, maar de falafel en de hummus geweldig. En dan over de architectuur nog niet gesproken. De sfeer die hier hangt is rustig, bij sommige overgangen een tikkie gespannen, behoudend. Niet zo gek, als je bedenkt dat hier 4 verschillende religies buren van elkaar zijn. Bij de Klaagmuur bidden mensen heftig, ze gaan er helemaal in op. Die bijzondere diepte en uiting van religies waren in Tel Aviv op straat minder zichtbaar.

Laat je overigens niet voor de gek houden – ook in Jeruzalem hebben wij ’s avonds heerlijk gezeten met livemuziek van een Israëlische cover-rockband. Het is er heus wel, alleen iets meer verstopt.

Volgens mij is mijn punt wel duidelijk. Natuurlijk zal ieder persoon een voorkeur hebben voor een stad, maar je kunt ze niet vergelijken. Een keuze maken op basis van waarvoor je komt, dát kan natuurlijk wel. Ik vond beide steden fantastisch. Pareltjes op zichzelf om wat ze zijn.

Overigens liggen ze maar een paar uur van elkaar af, dus je kan zelfs voor een dagje heen en weer. En dat is écht ten goede van je impressie van Israël, want dit land is bijzonder in iedere vorm.

Post a Comment