Life

De meestgestelde vragen over EMS

Afgelopen maart maakte ik kennis met EMS training, een heel nieuw concept voor een fit lichaam. Ik ging vooral mee omdat m’n vader een proefles wilde doen en viel er eigenlijk heel snel voor. Het is een gekke, maar heel effectieve manier van sporten. Binnen een maand werkte ik er en inmiddels ben ik intern opgeleid tot trainer. Maar het hele plaatje van EMS, dat is nog een tikkie onbekend bij de meesten. Time for a change ;-). Hierbij de vragen die ik het meest naar m’n hoofd krijg!

Wat is EMS?

EMS staat voor Electronic Muscle Stimulation. Je traint met een speciaal pak die elektronische impulsen naar je spieren stuurt. Dit gebeurt via 16 pads die je van tevoren nat spuit voor de geleiding. Normaal is een gewicht je weerstand – nu is het de stroom. Die stroom veroorzaakt een natuurlijke contractie in je lichaam en zorgt ervoor dat je traint!

Eén EMS training duurt 20 minuten en dit staat voor je lichaam gelijk aan 3 uur krachttraining. Ja, echt! Dit is zoveel meer intensiever dan een bezoekje aan de sportschool. In de sportschool train je bijvoorbeeld maar 2 spierlagen, maar met EMS alle 4 de spierlagen. Daarnaast train je 30% meer spiervezels, wat uiteindelijk je prestatievermogen een level hoger kan brengen. Een echte spieropbouwer dus, maar tegelijkertijd ook een vetverbrander door het vrijkomen van groeihormonen (grootste vetverbrander). En je hebt een naverbranding van maar liefst 48 uur! Kortom: in slechts 20 minuten gebeurt er van alles in je lichaam om fitter te worden, of je nou 60+ bent of een jonge topatleet.

Hoe voelt het/doet het pijn?

Dit is iets wat ik gewoon écht niet kan uitleggen. EMS moet je ervaren. Nee, het doet absoluut geen pijn. Het voelt meer als een soort trilling, maar toch vind iedereen het altijd weer een bijzondere ervaring. Dat wordt een proefles inboeken dus ;-).

Wanneer zie je resultaat?

Dat heb je grotendeels zelf in de hand. Hoe dedicated ben je? Je kunt natuurlijk nog zo goed trainen, maar de andere kant van het plaatje moet ook kloppen: je voeding. En als je iedere dag gewoon kaasplankjes naar binnen werkt en de chocoladerepen niet aan te slepen is, dan zal je resultaat ook achterblijven. Ben je echter bereid om voldoende eiwitten te eten en de slechte suikers opzij te zetten, dan kan je na 3 of 4 sessies al verschil merken. Hooray!

"Ik wil helemaal niet zo gespierd worden"

No worries, zo snel gaat het ook allemaal niet. EMS zorgt er juist voor dat je een mooi ‘getoned’ lichaam krijgt met mooie lijntjes. Je gaat niet als een bodybuilder weg.

Kan ik het combineren met andere sporten?

Dat kan! Wel moet je dan goed naar je planning kijken.

EMS dringt veel intenser door in je spieren en je herstel is het belangrijkst van allemaal. Binnen 48 tot 96 uur na je EMS training mag je geen krachttraining doen. Je kunt dus ook nooit 2 dagen achtereen een training doen. Binnen die tijd mag je wel cardio doen, zoals hardlopen, zwemmen en roeien. Kijk dus goed naar je planning om te zorgen dat dit klopt en dat je lichaam voldoende rust krijgt!

Waarom is het zo duur?

Puur apparatuur. Het systeem en de pakken zijn nou eenmaal kostbaar door de technologie.

Ben ik wel echt voldaan na 20 minuten?

Oh sure as hell. Tuurlijk, de ene keer wat meer dan de andere, puur omdat de training soms zwaarder is dan de andere keer. En het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel je lichaam kan verdragen. Bij Pullz zijn de eerste 15 minuten gericht op kracht, daarna heb je nog 5 minuten een andere prikkel die je hartslag omhoog brengt. Na 20 minuten kan je echt even helemaal van de kaart zijn!

Heb ik er iets voor nodig?

In principe niks! Goede sportschoenen zijn natuurlijk altijd een goed idee, al sporten een aantal mensen bij ons ook op blote voeten. Onderkleding schaf je apart aan bij de studio. Verder hoef je geen speciale sportkleding of accessoires te kopen.

Is het moeilijk?

Zeker niet! EMS training is door iedereen uit te voeren. De meeste oefeningen zijn gewoon met bodyweight, soms met wat extra attributen om het leuker of zwaarder te maken. Is een oefening niet te doen voor je, bijvoorbeeld door een blessure, dan krijg je gewoon een alternatief! Je bepaalt daarnaast ook zelf hoe intens de prikkels ingesteld staan per spiergroep. Je hebt het dus zelf in de hand.

Is het 1-op-1?

Dat ligt aan de EMS studio. Sommige EMS studio’s werken nog met een bedraad systeem, waardoor er 1 tot 3 mensen in één keer getraind worden. Een andere groep studio’s gaat echt voor 1-op-1. Bij Pullz werken we met een draadloos systeem waardoor we tot 6 mensen in één training kunnen coachen. Maar voor hetzelfde geld ben jij de enige die ingeboekt staat en sta je alsnog alleen.

Hoe vaak en hoe lang kun je het doen?

Zoals net ook al uitgelegd: je kunt eigenlijk maar 2x per week EMS doen om je spieren voldoende herstel te geven. Hoelang je dat kunt doen? De rest van je leven! Wel zal je moeten stoppen als je arts het adviseert of als je zwanger bent natuurlijk, maar in principe kun je dit gewoon blijven doen.

Kom een proefles EMS doen bij ons!

Zo, heb ik je een beetje van je sceptische gedachtes en angst af gepraat? Het enige wat ik eigenlijk kan zeggen: ervaar EMS een keer. Bij Pullz kun je voor €20 een proefles komen doen. Mail naar info@pullz.nl, vul het formulier op de website in of bel 06 22 470 649. We zijn gevestigd in het centrum van Beverwijk en je kunt gratis parkeren.

Post a Comment