huurauto in cyprus
Europa Travel

Dit moet je weten voor autohuur in Cyprus

Een auto huren in Cyprus is een van de beste keuzes die je kunt maken tijdens je vakantie op dit eiland. Cyprus is namelijk prima in een aantal dagen te ontdekken en alles ligt relatief dicht bij elkaar. Zonde om op één plek te blijven! Mocht je een autohuur in Cyprus opzoeken en het eiland op deze manier verkennen, let dan wel even op deze punten.

Links rijden

Het belangrijkste waar je op moet letten: in Cyprus moet je links rijden! Cyprus is een voormalig Britse kolonie en een aantal invloeden hiervan merk je vandaag nog steeds. Waaronder dus een aantal verkeersregels.

Ik had verwacht dat ik het heel erg wennen zou vinden, maar het viel oprecht alles mee! Met een huurauto zit je stuur toch al een de ‘verkeerde’ kant en dat maakt het allemaal eigenlijk een automatisme. Let extra goed op bij de rotondes, die zijn soms wel giga eng!

huurauto cyprus

Cyprioten rijden niet al te beschaafd...

Wat rijden wij in Nederland eigenlijk netjes en beschaafd! In Cyprus hoef je er niet vanuit te gaan dat voorrang hebben ook automatisch voorrang krijgen betekent. Integendeel: je kunt er beter vanuit gaan dat ze je allemaal laten wachten. Er wordt veel getoeterd, afgesneden, op gekke plekken ingehaald.. Kortom: blijf altijd alert en kijk goed om je heen. Better safe than sorry.

Huur een automaat

Het klinkt misschien een tikkeltje lui, but thank me later. Huur een automaat! Dan hoef je namelijk niet met je ‘verkeerde’ hand te schakelen. Een factor minder om je zorgen om te maken!

Daarnaast is een automaat huurauto in Cyprus ook top als je de bergen bij Troodos in gaat. Je vindt hier namelijk veel haarspeldbochten, dalen en bergen, dus je moet een koning in schakelen zijn wil je dit niet heel snel zat zijn. Isropa had voor ons meteen al een automaat geregeld, maar bij Sunnycars kun je dit zelf ook aanvragen.

huurauto cyprus

En check in welke stand je bergen moet afleggen

Een automaat heeft iets andere standen dan een schakelbak en wij moesten daar wel even aan wennen. We wisten hoe we voor en achteruit moesten, en daar hield het eigenlijk wel op. In Troodos gingen we op een gegeven moment onze remmen ruiken door de wrijving, dus het werd tijd om even te zoeken hoe we ervoor konden zorgen dat de auto meer op de motor afremde. Als je een auto gaat huren in Cyprus, vraag dit dus meteen even na bij de huurmaatschappij!

Begaanbare wegen zijn niet altijd begaanbaar

Staat er een bordje “accessable for every car”, dan kun je even zitten en lachen. Dat klinkt namelijk alsof het een asfalt weg is, maar niets is minder waar. Cyprioten vinden een grind- of puinweg ook een prima toegangelijke weg. In Akamas vind je zulke wegen, maar ook naar Aphrodites Bath. Overweeg goed of dit het waard is en of je het aandurft in verband met schade aan je auto. Off road ben je namelijk vaak niet verzekerd! Je kunt ook ter plekke een buggy huren als je niet de allerbeste off road skills hebt.

Let extra op bij rotondes en afritten

Twee punten in Cyprus waarbij ik soms voor m’n leven vreesde: rotondes en afritten. Rotonde zijn vaak gigantisch, maar hebben helemaal geen lijnen of wat dan ook! Je snijdt anderen gemakkelijk af (je moet eigenlijk wel) en andersom ook. Blijf vooral zoveel mogelijk op de buitenste ring rijden om gevaarlijke situaties te voorkomen.

De afritten vond ik tricky omdat deze heel kort zijn en de bocht die aan het eind komt is bizar scherp. Flink je voet op de rem dus om niet uit de bocht te vliegen!

vakantie cyprus

Kies voor one way

Wil je tijd besparen tijdens je vakantie? Ga dan voor one way! Vlieg bijvoorbeeld naar Larnaca en haal daar je huurauto op. Vlieg vervolgens terug vanaf Paphos, waar je ook de auto weer inlevert. Je bespaart hiermee veel tijd omdat je niet meer helemaal terug hoeft te rijden. Zo kun je nog langer genieten van de mooie plekjes op het eiland! Je betaalt hiervoor een extra fee, maar het is het meer dan waard en natuurlijk bespaar je dan weer op benzinekosten.

Post a Comment