rotsklimmen algarve
Europa Travel

Voor de thrill seeker: rotsklimmen in de Algarve!

Zon, zee en strand. Ohja, en zuipen, want Albufeira ligt daar ook nog ergens. Dat is de Algarve, toch? Zo is hoe iedereen het ziet. Toeristisch, druk, kinderen, maar wel altijd mooi weer. Nou, ik kan je in ieder geval vertellen dat dat niet het geval is! Tuurlijk zijn er plekken waar het wel zo is, maar gelukkig kent ook de Algarve nog onaangetaste plekken en is de ruige kustlijn om verliefd op te worden. Van tevoren had ik het nooit verwacht, maar ineens hing ik er zelfs aan! Met Algarve Sea Adventures ging ik namelijk een halve dag op stap om te rotsklimmen. Ahum!

First things first: voorbereiding

Wij waren met een klein groepje op stap: 3 klimmers en instructeur Toto. We verzamelen bij Quinta Formoshino in Luz, een klein stukje rijden vanaf Lagos. Bij de quinta worden we voorzien van speciale klimschoenen, een harnasje, helm en de nodige touwen en de hele mikmak. Even alles passen en dan hop, de minivan in richting Sagres!

Bij Sagres zijn de kliffen het mooist, het steilst en het meest uitdagend. Onze instructeur loopt doelgericht naar een plekje: hij weet precies waar we moeten zijn en welke klif voor ons geschikt is. Eenmaal bij ‘de plek’ trekken we de gekregen spullen aan en maakt Toto de klif klaar om beklommen te worden.

Daar hang je dan!

Toto gaf ons twee opties: of gewoon lekker als aapjes klimmen, óf ook daadwerkelijk een uitleg over bepaalde mechanismen en het helpen van elkaar. Ofwel: we gingen leren hoe belaying werkte. Dit betekent dat je bij de klimmer ervoor zorgt dat zijn touw ‘strak’ staat en dat hij dus niet kan vallen. Immers, hoe hoger je klimt, hoe losser je touw komt. Degene die belayed zorgt ervoor dat je dus geen los touw hebt maar dat je stevig hangt voor het geval je valt. Het was even oefenen, maar ik heb wel echt het idee dat ik iets heb geleerd en dat vind ik wel heel gaaf!

Beneden aan de klif was een klein platform waar we abseilend naartoe gingen. Of het eng was? Viel me alles mee! Het engste moment is dat je echt naar achter moet gaan leunen. Als je eenmaal merk dat je goed vast zit, is er weinig engs meer aan. Tenzij je naar beneden kijkt ;-).

rotsklimmen algarve

Het klimmen zelf was lastiger dan ik dacht. Het ziet er makkelijk uit, maar als je daar eenmaal hangt heb je veel minder zicht op waar je je voeten kunt zetten. Daarnaast was ik ook echt op zoek naar ‘tredes’. Wat blijkt: je moet echt vertrouwen op je beenkracht en je voeten op de meest kleine richeltjes zetten. Af en toe doodeng! Toto klom met me mee om je hier en daar op plekken te wijzen als ik even vastliep.

Is rotsklimmen wel veilig?

Kijk, het blijft een actieve sport en je blijft afhankelijk van je materiaal. Rotsklimmen is veilig als het materiaal waarmee je klimt op orde is en als je een goede instructeur hebt. Bij ons was dat allemaal wel puik: Toto klimt zelf al 20 jaar en vervangt jaarlijks het materiaal. Daarnaast moet je natuurlijk gewoon alles opvolgen wat wordt gezegd en dan is het echt niet zo gevaarlijk als dat het lijkt.

rotsklimmen algarve
+10 punten als je beide klimmers spot 😉

Praktische informatie

De meeste kliffen van de Algarve vind je bij Sagres en de omstandigheden zijn hier ook top naar. Veel organisaties en hostels bieden excursies als deze aan, maar ikzelf heb het leven in de handen van Toto van Algarve Sea Adventures gelegd en dat voelde meteen al superfijn! Toto woont al 4 jaar in Portugal en klimt zelf al 20 jaar. Hij heeft ook zijn eigen (bizar chille) hostel, Quinta Formoshino, waardoor je je overnachting en je excursie echt ideaal kunt combineren. Aanrader!

Verder hoef je weinig mee te nemen. Trek iets aan wat comfortabel en soepel zit. Bij Decathlon kun je bijvoorbeeld heel cheap sportkleding krijgen als je liever niet je ‘goede’ sportkleding vies of kapot wil maken (you never know). Schoenen krijg je van Toto, want deze moeten speciaal voor klimmen zijn. Oh, en neem wel voldoende eten en drinken mee want je bent wel echt een dag op stap, alles bij elkaar!

En nog wat algemene informatie, is ook nooit mis. Wil je op vakantie naar de Algarve, dan is een retourtje Faro het makkelijkst. Goedkope tickets vind je bijvoorbeeld bij Schipholtickets en Budgetair. Vanaf daar kun je gemakkelijk een auto huren, ik vind zelf Sunnycars altijd erg fijn om te huren en ze zijn erg betrouwbaar!

Als je nóg niet overtuigd bent, check dan even deze video.

    2 Comments

  1. Pingback: De 5 leukste activiteiten in de Algarve | The Fit Explorer

  2. Pingback: Met een huurauto van Lissabon naar Faro | The Fit Explorer

Post a Comment