bezoek madeira portugal
Europa Travel

Is Madeira echt voor oude mensen?

Madeira wordt door veel mensen echt gezien als een eiland voor gepensioneerden. Niets geen strandvakantie, zuipvakantie, surfvakantie of wat dan ook. Nee, Madeira is een eiland om je oude dag te vieren. Om bloemen te spotten en de hele dag met je verrekijkertje vogeltjes te kijken. Om een vakantiehuis te hebben om in de wintermaanden naar af te reizen. Of toch niet?

Wie komt er op Madeira?

Om het simpel te houden: Madeira is geen goedkoop eiland. Het heeft een normaal prijsniveau en je betaalt dus vrijwel hetzelfde voor eten en producten als dat je in het vasteland van Portugal zou betalen. Ook de reis erheen is niet goedkoop: vaak moet je overstappen op Lissabon voor de laagste reis. Directe vluchten zoals bij KLM zijn er wel, maar vaak duurder. Een vakantie Madeira is in z’n geheel dus geen prijsknaller. En waar zijn studenten naar op zoek? Exact, goedkope vakanties. Lekker even low budget genieten. Iets wat op Madeira niet echt kan en dus ook de reden dat je hier niet snel studenten of jongvolwassenen tegen zult komen.

Maar vergis je niet! Dat is natuurlijk ook enigszins bewust gedaan door Madeira ‘zelf’. Het eiland is nu namelijk nog erg ruw, onaangetast en wordt niet overspoeld door toeristen (okay, er meren wel dagelijks cruiseschepen aan, maar het is geen Mallorca). En dat ongerepte karakter willen ze natuurlijk graag zo houden! Want dan blijft de natuur het mooist en is Madeira nog echt een ‘bucketlist item’ om te ontdekken. Als men het prijsniveau drastisch verlaagd om mee te doen met de concurrentie, komt het massatoerisme op gang en dat is hier niet de bedoeling.

Dus ja. Het volk waartussen je je bevindt als je om je heen kijkt in de stad of in je hotel is vooral 50+. Maar dat hoeft natuurlijk niets voor jouw reis te betekenen.

Wat kun je doen op Madeira als jonge God

Om alvast één ding even duidelijk te maken: Madeira is geen eiland om een strandvakantie te vieren. “Waarom niet?”, hoor ik je denken. Nou, er is simpelweg geen strand! Het eiland heeft twee neppe stranden, aangelegd door de overheid, maar natuurlijke stranden tref je hier niet aan. Gelukkig zijn er wel veel andere dingen om te ondernemen die geen bloemen en vogels spotten inhouden.

  1. Meerdaagse hikes maken

Madeira heeft een bizar mooi, bergachtig landschap waar je nog mooiere hikes kunt maken. Pico Ruivo en Pico Areeiro zijn twee van de hoogste punten van het land waar veel routes langs lopen. Tijd om de wandelschoenen uit de kast te houden en jezelf uit te dagen!

2. Duiken

Heb je je duikbrevet? Dan kun je mooi je logboek uitbreiden met Madeira! De populairste plekken om te duiken hier zijn Caniço, Garajau, Machico en Santa Cruz. Bij het punt Madalena do Mar vind je zelfs het scheepswrak van Bowbelle. Geen duiker, maar wel het onderwaterleven zien? Neem dan je snorkelset mee richting Porto Santo, het naastgelegen eiland.

3. Watersporten

Zal ik ze maar gewoon allemaal opnoemen? Stand Up Paddling, zeilen, windsurfen en golfsurfen. De keuze is aan jou! 🙂

4. Canyoning, abseilen en rotsklimmen

Tja, wat verwacht je anders op een vulkanisch eiland? :-). Een echte adrenalinekick langs watervallen en steile kliffen! Op deze manier kun je het inheemse landschap van Madeira echt goed ontdekken. Ik heb het zelf helaas niet kunnen doen, maar dit staat nog heel hoog op m’n to-do list!

Conclusie?

Dus: is Madeira een lang voor oudere mensen? Ja en nee. Ja omdat het prijsniveau wat hoger ligt. Wil je echt optimaal genieten, dan is een zakcentje wel lekker en op jonge leeftijd is dat nou eenmaal minder vanzelfsprekend.

Kijk ik echter naar wat je allemaal kunt doen op Madeira, dan nee! Zeker niet! Juist voor actieve, jonge mensen is dit land eigenlijk één complete uitdaging. Een die ik als 22-jarige in ieder geval aan zou gaan. Jij?

Post a Comment