tel aviv foodies fitgirls
Midden-Oosten Travel

Tel Aviv: een stad voor foodies & fitgirls

Ik ben niet zo’n stadspersoon. Sommige mensen zijn geboren om er te wonen. Ze vinden de mensenmassa heerlijk, het bruisende uitgaansleven trekt ze aan en het is er nooit saai. Maar voor mij is het allemaal al snel genoeg. Teveel mensen, teveel drukte en teveel indrukken. Ik vind het juist ideaal om lekker iets buiten de Randstad te wonen. Rustig, maar toch sta ik binnen een uurtje op De Dam als ik wil. En ik ben ook na een paar uurtjes weer thuis.

Mijn idee van Tel Aviv was dus ook een beetje zo. Druk. Het is dé stad van het uitgaansleven, zeggen ze. Dan krijg ik meteen al een beetje afkeer, want dan klinkt dus ook als een verplichting tot laat stappen en dat hoef ik niet altijd op reis. Maar gosh, wat heb ik me vergist in deze stad. Het is even een zoektocht in de wirwar van straten, but I’m in love.

Voor de #fitgirls

Misschien ken je de druk wel een beetje: mensen die naar je kijken als je buiten aan het sporten bent. Als je hardloper of fietser bent valt het wel mee. Yoga op het strand, bootcampen of even heerlijk stretchen zijn echter wat meer… opvallend. Het resultaat: iedereen moet even toekijken hoe jij je best doet voor je beach body. Ongemakkelijk.

In Tel Aviv lijkt niemand dat iets te schelen. Ze gaan hun gang, ook al staat er een horde Chinezen met selfiesticks voor hun neus. Ik zie dansers op strand, een personal trainer met twee meiden, street work-outs en vooral heel veel hardlopers over de eindeloze boulevard langs het strand. En de stad is er dan ook perfect op gebouwd: op het strand staan allerlei stellages om op te klimmen, aan op te trekken of om weet-ik-veel-wat te doen.

Zelfs in de stortregen gaan de hardlopers ijverig door. In het water zijn SUP’pers en surfers aan de gang. Je kunt het zo gek niet bedenken of je ziet het. En je kunt ook niet ergens kijken zónder iemand actief bezig te zien. Een echte stad voor de #fitgirls dus! 😉

De boulevard where the magic happens

tel aviv

Voor de #foodies

In een paar dagen tijd ben ik helemaal verliefd geworden op de Israëlische keuken. Ik besta onderhand voor minimaal 50% uit hummus geloof ik. Hun manier van dineren is heerlijk, vooral met een groep. Mijn advies: laat je vooral verrassen en bestel niets specifieks. Het resultaat? Een tafel vol gerechten die je met z’n allen kunt delen. Geen kleine hapjes zoals bij tapas, maar gewoon voorgerecht-formaten waar je allemaal een beetje van kunt pakken. That brings out the foodies in all of us ;-).

Bij de voorgerechten krijg je veelal hetzelfde in ieder lokaal restaurant. Allemaal kleine, koude gerechten. Gegarandeerd zitten hier bakjes hummus, pitabrood zo zacht als wolkjes en salades tussen. Dit wordt aangevuld met nog wat sausjes en bijvoorbeeld olijven. De hoofdgerechten zijn erg wisselend en afhankelijk van waar je eet. Vegetarisch eten is hier heel normaal, dus er staat veel rijst of groente tussen. Qua vlees kun je denken aan kip, vis en kebab. Oh, en falafel kun je natuurlijk niet overslaan tijdens een vakantie in het Midden-Oosten ;-).

Maar dat is slechts de lokale keuken. Tel Aviv staat namelijk bekend om haar internationale, westerse karakter en ook in het aanbod aan restaurants en cafés zie je dat terug. Bij Rothschild, hét uitgaansgebied, komt dat ongeveer het best naar voren. Er zit zomaar een chocolate bar, Irish Pub, sushirestaurant en burger bar naast elkaar op een rij. Bij Benedict kun je 24/7 ontbijt bestellen, ideaal voor na het uitgaan.

Je komt hier gewoon écht van alles tegen en voor de foodies is dat natuurlijk de perfecte gelegenheid om van alles een beetje mee te krijgen. Kun je echt niet kiezen? Dan moet je naar Sarona Market, een overdekte foodhall waar je écht van alles vindt.

Sarona Market

tel aviv foodies sarona market

Praktische informatie voor Tel Aviv

Tel Aviv klinkt misschien als een heel project om te bezoeken, maar dat valt gelukkig reuze mee. Hierbij wat handige facts op een rij!

 • Je reis boeken doe je het best bij een vertrouwde organisatie, zoals Isropa. Zij zijn specialist in Israël en kunnen je dus aan alle kanten helpen, van vlucht tot aan accommodatie en activiteiten. Via hun vlieg je met Transavia of El Al, de nationale airline (met heel goed eten aan boord).
 • In Tel Aviv heb je supergave trendy boutique hotels, zoals Hotel Yam.
 • Je hebt geen wereldstekker nodig.
 • Je krijgt geen stempel in je paspoort. Dit is vanwege de onrust en met een stempel van Israël kun je geweigerd worden in een aantal landen.
 • Let op dat je geen stempel in je paspoort hebt van de volgende landen, dan word je mogelijk geweigerd:
  1. Syrië
  2. Libanon
  3. Iran
  4. Saoedi Arabië
  5. Libië
  6. Jemen
 • Ze controleren je hele koffer, van je vieze onderbroeken tot aan het omkeren van je toilettas. Houd daar rekening mee.
 • Houd altijd het reisadvies van de overheid in de gaten als je naar Israël gaat.
 • Bij vertrek en/of aankomst wordenje een aantal vragen gesteld. Denk aan vragen als “Wat ga je doen in Israël”, “Met wie reis je?”, “Waar overnacht je?” en “Ken je mensen in Israël?”. Heb je stempels van Arabische landen, dan zit het er dik in dat ze ook nog gaan vragen waarom je waar was en met wie. Geef hier gewoon eerlijk antwoord op, je hebt toch (als het goed is) niets te verbergen.
 • Pinnen in Israël is niet vanzelfsprekend. Op straat kun je uit een geldautomaat geld pinnen, maar in winkels en restaurants veel minder. Een creditcard is wel heel gebruikelijk en wordt overal geaccepteerd.
 • Kraanwater in Israël is drinkbaar, maar niet even lekker. Dat is aan jezelf.

  1 Comment

 1. Pingback: Citytrip Jeruzalem: waarom ik niets kan schrijven | The Fit Explorer

Post a Comment