zwemmen in dode zee

Zwemmen in de Dode Zee? 5 tips!

Zwemmen in de Dode Zee staat bij veel mensen op de bucketlist. Het zoutgehalte is hier namelijk zó hoog, dat je er gewoon in blijft drijven. Als een veertje. Voor je idee: het zoutgehalte in de Dode Zee is ruim 30%. Onze Noordzee kent een zoutgehalte van 34,5‰. Zie je het verschil in het procent teken? De Dode Zee ligt op de grens van Israël en Jordanië, dus vanuit beide landen kun je dit bucketlist item beleven. Ga je het water in, dan heb ik wel een aantal tips voor je!

Dobber niet te lang

Niemand houdt van een uitgedroogde huid. En wat doet zout? Exactement: uitdrogen. Houd het bij zwembeurten van zo’n 15 minuten per keer en blijf genoeg drinken. Ook een goede bodylotion of aftersun achteraf doet wonderen.

Plons niet, duik niet

Zout water irriteert onwijs! Komt het in je ogen, dan is dat verre van fijn. Het prikt als een gek. Spoel het goed na met zoet (kraan)water! Ook als het in je mond komt, is het niet erg smakelijk. Zelf niet als je een zoute eter bent . Kortom: houd je hoofd boven water en spat zo min mogelijk water op.

rondreis jordanie dode zee

Laat je scheermesje voor wat het is

Dit was echt een megafout die ik heb gemaakt. Zonder er verder bij na te denken, heb ik dezelfde ochtend nog mijn benen geschoren. Maar je raadt het al: bad idea. Tijdens het scheren raakt je huid namelijk geïrriteerd en je huidcellen zijn niet helemaal heel na een scheerbeurt. Als je dan in contact komt met zout water, gaat het heel erg prikken en irriteren. Ik had achteraf allemaal mini-wondjes op m’n benen – een paar haarzakjes waren gewoon open gegaan. Yep, zo agressief is dat zout dus! Wil je haarvrij het water in, scheer je dan de dag van tevoren.

Waterschoentjes!

De kust van Jordanië kent vooral stenen en kiezels, niet het fijne zand zoals we dat in Nederland kennen. Zorg voor een paar waterschoentjes in je koffer! Het is wellicht niet erg charmant, maar je voeten zullen je dankbaar zijn. En ach, iedereen loopt ermee! Om de kwaliteit te behouden, spoel je ze na gebruik wel goed af. Anders droogt het materiaal uit.

Achteraf goed uitspoelen

Spoel niet alleen je schoentjes, maar ook je lichaam en badkleding goed af na een dag aan het water! Alles om je lichaam mooi te houden en je badspullen, uiteraard. Dan gaat het ook niet irriteren of uitdrogen. Je haar is ook makkelijker te wassen als het zout eruit is gespoeld van tevoren.

De rondreis langs de Dode Zee heb ik samen met Isropa gemaakt. Zij zijn gespecialiseerd in maatwerk, waardoor je alles kunt zien wat jij wil! En zo duur als dat je denkt is het echt niet. Wij deden een rondreis Jordanië in slechts 5 dagen en zagen alle highlights. Nog niet overtuigd? Bekijk dan onderstaande video ;-).

    1 Comment

  1. Pingback: Floaten: het ultieme spierherstel? | The Fit Explorer

Post a Comment