tentenkamp jordanie
Midden-Oosten Travel

Overnachten als bedoeïene in Jordanië

Afgelopen oktober reisde ik voor Isropa af naar Jordanië. Het was super last minute, dus goed voorbereid was ik niet echt, maar misschien was dat maar beter ook. Blanco ging ik heen. Nouja, ik had er héél veel zin in. Het was voor het eerst dat ik richting het Midden-Oosten ging, dus genoeg redenen om nieuwsgierig (en een tikkeltje zenuwachtig) te zijn!

In 5 dagen hebben we zo ongeveer alle hoogtepunt van Jordanië gezien. En ja, uiteraard hoort een overnachting in een tentenkamp daar ook bij! Mind = blown.

Een oneindige sterrenhemel

Eigenlijk wilde ik ’s avonds gewoon naar bed, want ik was moe, maar m’n reismaatje Rainier haalde over om ’s avonds tóch nog even het terrein af te gaan. Waarvoor? Voor de geweldige sterrenhemel. In Zuid-Afrika en Zimbabwe heb ik al vaker de galaxy gezien, dus ik dacht dat het gewoon weer hetzelfde zou zijn. Maar gosh, wat een domme gedachte.

Een eindeloze sterrenhemel rees boven me op en ik ben heel eerlijk als ik zeg dat het er nóg meer waren dan in Afrika. Wat bizar! En dan had ik natuurlijk ook het geluk een topfotograaf mee te hebben, die toffe foto’s kon maken. Op dat moment realiseer je je eigenlijk pas hoeveel lichtvervuiling wij in de westerse wereld hebben en hoe erg wij ons eigen natuurschoon verpesten. Want het is er gewoon, ook in Nederland.

De meeste tentenkampen liggen midden tussen de bergen

overnachten tentenkamp jordanie

The local life

Je kunt je vast voorstellen dat je met zo’n kamp in the middle of nowhere nou niet echt luxueuze faciliteiten hebt. Stroom en water zijn beperkt en er ligt geen Albert Heijn om de hoek. Bij een tentenkamp kom je echt in het traditionele leven van Jordanië. Zo af en nu valt alles uit, stopcontacten zijn niet vanzelfsprekend en een warme douche al helemaal niet. Je moet gewoon geluk hebben.

De keuken daarentegen is des te beter, want hier wordt alles traditioneel bereid. In de grond. Yep! Er worden gaten gegraven, waarin vervolgens een etagere wordt geplaatst met al het vlees en de groenten erop. De kuil wordt veilig afgesloten met een deksel, en dan begint het echte werk: het gat volledig dichten. Zandlaag na zandlaag, aluminiumfolie na aluminiumfolie. Is dat allemaal klaar, dan is het een aantal uur wachten. Maar dan heb je er ook wel écht goed en traditioneel eten voor terug. En dat is me toch een partij lekker!

What to do?

Een tentenkamp ligt vaak heel erg afgelegen in de woestijn. In Wadi Rum kun je echter met een auto al op hele mooie plekken komen! Ook kun je vanuit het kamp vaak kamelenritten en jeepsafari’s doen, wat een echte aanrader is. Vooral de jeepsafari, want die brengt je langs de mooiste plekken! De drivers kennen de woestijn als geen ander, dus een kleine kans dat je zelf deze uitzichtpunten gaat vinden. Daarnaast hoef je lekker niet na te denken, ook wel fijn tijdens bijvoorbeeld een rondreis.

Activiteiten in Wadi Rum

Praktische informatie voor je overnachting in een tentenkamp

Ben je van plan om naar Wadi Rum af te reizen? Houd dan een aantal punten in de gaten

  • ’s Avonds koelt het hard af – neem warme kleding mee!
  • Tentenkampen hebben niet altijd stroom. Laad je apparaten van tevoren op en neem powerbanks mee
  • Toegang tot Wadi Rum kost je een kleine bijdrage bij de ‘grens’
Post a Comment