San sebastian citytrip
Europa Spanje Travel

San Sebastián: een vergeten Spaans paradijsje

Tijdens mijn weekje surfcamp in Moliets, Frankrijk, hadden we zin in een citytrip. Even het stadse leven, langs winkeltjes struinen en lekker eten. De keuze viel op San Sebastián en wauw. Zo’n leuke stad had ik écht niet verwacht!

San Sebastián is een mooie havenstad in het noorden van Spanje, tegen de Franse grens aan en op zo’n 100 kilometer vanaf Bilbao. Ik had er nooit van gehoord en had ook geen idee wat te verwachten, maar het voelde als het openmaken van een cadeautje.

San Sebastián

boulevard san sebastian

Genieten aan het water

San Sebastián ligt direct aan zee. En home is where the sea is! Ben je een strandliefhebber, dan zoek je de uitgestrekte baai op. Het strand is zo groot dat je altijd een plekje hebt, maar in de zomer ligt het hier wel snel vol. Voor locals is het ook heel normaal om een handdoekje bij de haven te leggen, gewoon op de stenen. Maf! Maar ook grappig om te zien. Neem in ieder geval je bikini mee als je een duik wil nemen! ;-).

Bij de haven kun je nog een stuk naar boven, waar je een panorama uitzicht aantreft over het strand en de oceaan. Zó schitterend! Met een willekeurig eiland in zee en de bootjes die overal heen en weer varen is dit een heerlijk uitzicht om van te genieten. Dát bedoel ik dus met een paradijsje.

Speels of ontspannen: in San Sebastián kan het

Geen tapas maar Pintxos

In Málaga eet je tapas, in San Sebastián bestel je pinxtos. Het verschil daartussen is eigenlijk minimaal. Wat mij vooral opviel was dat de pinxtos eigenlijk allemaal hapjes op stokjes en op een stukje stokbrood zijn. Tapas zijn veel uitgebreider. Ook wordt pinxtos anders geserveerd, namelijk gewoon op de bar van een café waar je je bordje kunt vullen. Dit wordt uiteindelijk gewogen en op basis daarvan betaal je. Bij tapas ga je gewoon lekker bij een restaurant aan tafel zitten en bestel je van de kaart.

Doordat San Sebastián zo’n havenstad is, zul je veel pintxos met vis tegenkomen. Kun je ‘eindelijk’ eens inktvis proberen! ;-). In de namiddag worden veel restaurants en cafés omgetoverd tot een pinxtos bar en schuiven locals aan om lekker bij te kletsen en te genieten van hun vrije avond. Hoe je weet of het lekker is? Volg het geroezemoes, spiek even naar binnen en kijk waar de locals zitten!

Traditioneel eten is het lekkerst!

Dwalen door het stadscentrum

Het centrum van San Sebastián deed me thuisvoelen. Het voelde als een mix van Málaga en Barcelona. De knusheid van Málaga, maar het imposante van Barcelona, met de mooie boulevards en hoge gebouwen. Er is één winkelstraat waar je wat ketens vindt, maar in het echte centrum zijn het veel unieke winkels die je niet snel meer zult tegenkomen. Daar tussenin vind je vooral veel cafés, ijssalons en andere plekjes om iets te eten te kopen. Kortom: verdwaal vooral even lekker in de straten om San Sebastián echt te ontdekken.

Knusse straten in het stadshart

citytrip san sebastian
citytrip san sebastian

Praktische informatie over San Sebastián

San Sebastián heeft zelf geen vliegveld. Wil je via de lucht komen, dan kun je het best op Bilbao vliegen. Met KLM zit je daar binnen 2 uur vanaf Amsterdam. Vanaf Bilbao is het nog ongeveer 1 uur 15 minuten rijden, dus een auto is wel handig. Die kun je bijvoorbeeld via Sunnycars boeken, dan heb je meteen al je verzekeringen erbij in. Superhandig!

San Sebastián is ook een bekende bestemming vanuit surfcamps in Moliets, Mimizan en Zarautz. Een leuke combinatie dus en zo’n surfcamp is écht de moeite waard! Als je liever gewoon in San Sebastián overnacht, vind je op Booking.com leuke hotels en appartementjes.

Het klimaat in San Sebastián is door de zee maritiem. In de zomer komt de maximumtemperatuur tegen de 25 graden en een briesje staat hier altijd wel. Het zeewater in San Sebastián is in de zomermaanden rond de 18 graden. Prima te doen dus!

Post a Comment