hiken glen affric schotland

4 outdooractiviteiten in de Schotse Hooglanden

Bij het horen van Schotland denk je waarschijnlijk aan grauw weer, knusse cafés om op te warmen en regenachtige dagen. Je vakantie besteden aan outdoor bezigheden? In Schotland?! No way! Of toch wel?

Ik vind dus van wel! Schotland is niet voor niets benoemd tot mooiste land ter wereld. Je vindt er van alles. In Edinburgh is het echte stadsleven, maar reis je meer naar het noorden, dan kom je in de schitterende Hooglanden. En man, wat is de natuur hier mooi. Adembenemend. Iets wat je alleen in tijdschriften ziet, is daar ineens realiteit. En hoezo zou je natuur niet volop gebruiken?

  1. RIB boot om dolfijnen te spotten

Dit blog wordt er niet geloofwaardiger op, hè? Dolfijnen spotten in Schotland kan dus gewoon en de kans dat je deze dieren ziet, is tijdens een excursie nog groot ook. In de haven van Inverness kun je in een RIB boot stappen – een speedboot voor zo’n twaalf mensen. Vervolgens vaar je de open zee op! In twee uur tijd is het volle vaart of het water, wat echt een adrenalinekick is. Onderweg moet je goed je ogen openhouden voor de dolfijnen.

Dolfijnen spotten

  1. Kanoën op Beauly

Schotland kent niet alleen mooie gebergtes, ook mooie meren en rivieren! Beauly is er daar één van en hier kan het water echt spiegelglad zijn. In pure rust kun je hier met de kano het water op en all you have to do is sit back and relax. And enjoy the view.

In de rust van Beauly

kanoeen beauly schotland
  1. Mountainbiken door de Hooglanden

Als Nederlander willen we natuurlijk maar één ding: fietsen. Althans, dat is wat iedere buitenlander denkt en dat is ook de reden dat ze je echt een huurfiets gaan aansmeren. En weet je wat? Why not! Met dat helmpje voel je je misschien wat stom, maar de natuur is het meer dan waard. Er zijn lang niet altijd aparte fietspaden, dus let wel goed op wat er om je heen gebeurd. Ben je echter in de bergen, dan heb je volle vrijheid en moet je ook écht even stoppen onderweg om te genieten van het uitzicht.

Mountainbiken door de Hooglanden

mountainbiken schotland
  1. Hiken bij Glen Affric

Deze had je waarschijnlijk wel verwacht in dit lijstje: hiken! De Schotse Hooglanden zijn hier immers perfect voor en je kunt overal komen. In Schotland mag je in principe overal komen, zolang je de natuur maar behoud. Dus je mag ook zomaar iemand tuin of boerderij op lopen, zolang je maar niks sloopt. Wij hebben een wandeling gemaakt bij Glen Affric, een bekend uitzichtpunt die je op de header van deze blog ziet. In deze omgeving kun je meerdere routes lopen en natuurlijk kun je ook nog veel noorderlijker in het land terecht.

Té mooie natuur!

Praktische informatie

De meeste outdooractiviteiten gebeuren in het noorden van het land, in de Hooglanden. Sinds vorig jaar vliegt KLM rechtstreeks op Inverness, de hoofdstad van de regio. Via Rentalcars  of Sunnycars kun je eenvoudig een auto huren die op het vliegveld voor je klaarstaat, want die ga je hier wel nodig hebben. Natuurlijk rijden ze in Schotland links, dus goed om in het achterhoofd te houden! ;-). In de omgeving rondom Inverness vind je van alles. Overnachten doe je het best in in een B&B, dat is natuurlijk de echte manier van Brits overnachten en je komt ze hier óveral tegen. Voor de full experience! :-).

Post a Comment