Midden-Oosten Travel

Rondreis Jordanië in 5 dagen

Een vakantie Jordanië staat nog niet bij heel veel mensen op het lijstje. Voor velen is dit nog een beetje een vreemde bestemming: een vreemde cultuur, niet-westers en instabiel. En duh, logisch ook. Het enige wat je voorbij ziet komen over het Midden-Oosten is onrust en dat is dus ook wat ons beeld over zo’n land schept. Maar zet dat geschepte mediabeeld even aan de kant. Het land heeft namelijk de tofste bezienswaardigheden, het is een vrouwvriendelijk land en je kunt de hele dag door hummus eten zonder dat iemand je aankijkt (happy me). Maar geen nieuwsbericht dat dat natuurlijk laat zien ;-). Lang heb je in dit land ook niet nodig: in maar 5 dagen kun je de highlights van Jordanië zien.

1. Amman

Het beginpunt van onze fly-drive in Jordanië is eigenlijk vrij logisch: Amman! Dit is de hoofdstad van het land en de thuisbasis voor de luchthaven. Met bijvoorbeeld Royal Jordanian en KLM kun je eenvoudig vanaf Amsterdam naar Queen Alia airport vliegen.

Amman is geen bruisende, gezellige stad. Gotta give you that. Het is eigenlijk een rare combinatie van oud en nieuw, vervallen en modern. Maar dat maakt het juist ook wel weer een intrigerende plek. Vanaf het Citadel heb je een mooi uitzicht op de stad en wandel je door een mooie ruïne. Je kunt er letterlijk verstoppertje spelen! Aan de voet van de berg waar de Citadel op ligt, vind je het Romeins theater welke erg goed bewaard is gebleven. En dan is er natuurlijk nog de King Abdullah Moskee die je niet mag overslaan. Het is de enige moskee in Amman waar je als toerist naar binnen mag, maar pas je wel aan aan de gedragsregels van de Islam. Bedek dus je huid zo goed mogelijk en respecteer het geloof, doe je schoenen uit en bewaar stilte.

Citadel van Amman

2. Jerash

Vanuit Amman rijd je eenvoudig naar Jerash, wat een halfuurtje noordelijker ligt. Als je dacht bij het Citadel van Amman ruïnes gezien te hebben.. Think twice ;-). Jerash, ook bekend als Gerasa, wordt beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeins-Byzantijnse steden. Je dwaalt hier langs de Tempel van Artemis, Triomfboog van Hadrianus en de Tempel van Zeus. En als je enige historische kennis hebt, dan komen al die namen je vast bekend voor! Ik vond het onwijs bijzonder en ook eigenlijk wel wat maf om daar rond te lopen. Het is zó groot, maar ook onwijs goed bewaard dat je je eigenlijk goed kunt inbeelden dat er vroeger mensen woonden.

Fun fact: hier en daar zie je de bovenkant van pilaren nog uit te grond steken. Nog lang niet alles is dus opgegraven hier.

Jerash

3. Petra

Hét hoogtepunt van Jordanië: de verborgen stad Petra. Met recht op de UNESCO Werelderfgoedlijst, want het bestaat al 2000 jaar en nog steeds hebben we de mogelijkheid om een bezoek eraan te brengen.

Deze gigantische stad behoorde ooit tot de Nabateeërs en ligt in een gigantische kloof. Veel van de tempels, tombes en woningen zijn uit de rotsen gehakt, met alle nodige details. Je ziet nog altijd silhouetten van mensen en kamelen, een waar kunstwerk. Als je héél goed kijkt zie je ook voetstappen in de muren, welke in de stenen zijn gekomen tijdens het uithakken.

Het bekendste bouwwerk in Petra is de ‘Treasury’, welke je het eerste tegenkomt na een wandeling door de waanzinnige siq. Dat is eigenlijk het enige wat mensen kennen van foto’s, maar deze stad is zo groot dat je er volgens onze lokale gids met gemak 5 dagen rond kunt lopen en elke dag nieuwe dingen kunt bekijken. Dat past dan weliswaar niet in een 5-daagse reis door Jordanië, maar dan is het toch even gezegd ;-).

Wij maakten een (pittige) wandeling van drie kwartier naar boven, richting het Monastery (zie de foto bovenaan deze post). Onderweg kom je vrij toeristische souvenirkraampjes tegen. Alle vrouwtjes zullen zich even aan je voorstellen met hun voornaam, zowel als je heen als terug loopt. Ach, dat hoort er ook wel bij.

Ga je naar Petra dan kun je in één dag ook al veel zien. Sla het dus absoluut niet over tijdens een 5-daagse rondreis in Jordanië! Als je het helemaal goed wil doen, zorg dan dat je op maandag, woensdag of donderdagavond ook in Petra bent. Dan kun je namelijk Petra by Night meemaken!

Petra

4. Wadi Rum

Dé woestijn van Jordanië: Wadi Rum. Alsof je in een compleet andere wereld bent! Rood zand en vooral rode immense rotsen. Ja, die waren wel even indrukwekkend. Wadi Rum is voor veel films al het decor geweest, zoals The Martian. Bij Sun City Camp kun je zelfs in een koepel overnachten die The Martian heet!

Wadi Rum is dan ook de perfecte locatie voor een overnachting in een tentenkamp. Dan maak je het echte leven als bedoeïene mee en het traditionele eten is geweldig. Zo’n tentenkamp kun je overigens gewoon via Isropa boeken. De dag vul je hier met toffe excursies, zoals een jeepsafari, kamelenrit of zelfs een ballonvaart. En ga ook ’s nachts je bedje uit om de mooiste sterrenhemel ooit te aanschouwen. Of ik foto’s heb? Jazeker. Maar ik wil dat je het gewoon lekker zelf gaat zien.

Wadi Rum

rondreis jordanie

5. Dode Zee

En natuurlijk: de Dode Zee. Jep, die zee waar je gewichtsloos in bent! Waarin je kunt drijven als een veertje. En dat is ook echt zo, want het zoutgehalte van de Dode Zee is zo hoog dat je gewoon omhoog geduwd wordt. Dat is ook de reden dat het de ‘Dode Zee’ heet: geen levend wezen kan in dit water leven. Het enige wat je tegenkomt, zijn stenen, zand en kiezels.

Wat tips bij het zwemmen in de Dode Zee:

  1. Doe waterschoentjes aan, de stenen zijn niet erg zacht
  2. Scheer je benen/oksels/bikinilijn niet dezelfde dag. Het zout gaat je huid dan heel erg irriteren en veroorzaakt miniwondjes (uit ervaring)
  3. Zorg dat het water niet in je ogen komt. Dat prikt! (ook uit ervaring)
  4. Bij veel ‘hotel-stranden’ staan bakken met modder uit de Dode Zee. Deze zit vol mineralen en goede stoffen voor je lichaam. Smeer dit op je huid en week het er in het water weer af. Hallo babyhuidje!
  5. Neem lekker een boek of tijdschrift mee, want die kun je gewoon lezen tijdens het dobberen!

Zwemmen in de Dode Zee

Vind je het moeilijk om deze reis zo goed uit te stippelen? Boek je reis dan bij Isropa! Zij hebben deze reis ook voor ons geregeld en het had niet beter op elkaar afgestemd kunnen zijn. Ze hadden ons visum geregeld en we hadden onze privéchauffeur, wat heel normaal is in Jordanië. Hij zorgt dat je op het juiste moment op de juiste plek bent! En als je denkt dat dat reteduur is: dat valt écht heel erg mee ;-).

    1 Comment

  1. Pingback: 5 tips voor zwemmen in de Dode Zee | The Fit Explorer

Post a Comment