Midden-Oosten Travel

Hoe veilig is Jordanië voor vrouwen?

Het Midden-Oosten heeft bij veel mensen een vrouwonvriendelijk karakter. Verplicht om hoofddoeken te dragen, mannen domineren en vrouwen hebben geen kans op carrière. Om maar even wat te noemen. En als toerist moet je je helemaal gedeisd houden: geen korte broeken en mouwloze shirts, de man moet altijd het woord doen en je kunt ook maar beter geen mannen aanspreken. Dat is wat ik te horen kreeg van anderen als ik hen vroeg hoe vrouwvriendelijk zij dachten dat dit land was was. Maar hoe veilig is Jordanië nou echt voor vrouwen? Hierbij wat reisadvies voor Jordanie ;-).

Hoofddoek? Nee hoor!

Als ik naar Arabische landen reis heb ik altijd een doek in m’n tas, voor als ik mijn haar of benen moet bedekken bij bezienswaardigheden. Dat is niet meer dan logisch. Omdat ik niet wist hoe het hier op straat was, had ik m’n eigenlijk continu bij me, voor het geval het van me verwacht werd om deze overal in het openbaar te dragen.

Maar dat is dus niet zo! Lokale vrouwen lopen grotendeels wel met een hoofddoek, maar ze verwachten niet dat jij dat ook doet. Ze kijken je niet raar aan en keuren je niet af, ook mannen niet. Wil je bepaalde bezienswaardigheden in, zorg dan wel voor de zekerheid dat je een doek mee hebt om even snel om je heen te slaan.

Communicatie met een man is niet geaccepteerd

Uh, integendeel. Mannen vinden het juist maar wat interessant om met je te praten en dat bedoel ik niet op een seksistische manier. Ze vinden het leuk om je te leren kennen en hangen de grapjas uit, ze zetten je ook gerust lekker voor het blok. Gewoon omdat het kan! Ze zijn supergastvrij en aardig! Het is zeker zo dat ze eerst mijn reisgenootje Rainier groetten en dan mij, maar toen ik erover nadacht is dat ook wat regelmatig gebeurt in onze cultuur. Kortom: communicatie tussen man en vrouw is net zo normaal als een man tegen een man.

Gepast kleden

Dit is een dubieus puntje en eigenlijk afhankelijk van hoe gevoelig je bent voor blikken of pottenkijkers. Jordaniërs zijn blote benen van vrouwen simpelweg niet gewend, dus het is niet meer dan logisch dat ze nog even wat langer kijken als ze jou in je shorts zien. Die mannen hebben ook gewoon hormonen, that’s life. Het is zeker niet dat ze het niet accepteren, maar ze vinden je wel interessant. Het is aan jou in hoeverre je hiermee om kunt gaan of het je tot last is of niet.

Daarnaast is het ook de mate van respect. Ik kan prima omgaan met die blikken van mannen, maar vind het simpelweg respectloos op als Geordie Shore daar rond te lopen. Ik vind dat je je moet aanpassen aan de lokale cultuur en je dus ook fatsoenlijk moet kleden. Neem lekkere luchtige, lange rokken mee en harenbroeken, dan is het prima uit te houden met de warmte!

Rondreis Jordanië

Wil je zelf ook naar Jordanië? Woohoo! Het is één van mijn tofste bestemmingen geweest tot nu toe. Deze reis heb ik via Isropa gedaan, een specialist in reizen richting het Midden-Oosten. Zij regelen van A tot Z alles voor je: bij de douane stond een lokale agent op ons te wachten om onze visum te regelen en onze driver was echt onwijs aardig. Hij dacht met ons mee en zorgde dat we op het juiste moment op de juiste plek waren. Ideaal! Alle medewerkers hebben ook veel ervaring met dit land en kunnen je dus uitstekend reisadvies voor Jordanië geven. Ze regelen maatwerkreizen, maar ook groepsreizen.  Vliegen naar Jordanië kan gewoon vanaf Amsterdam met o.a. Royal Jordanian.

Post a Comment