verantwoorde tussendoortjes
Food Tussendoortjes

De Verantwoorde Tussendoortjes Test

Yo! Ik heb weer een nieuwe producttest voor je klaar. Na buitenlandse yoghurt en granola is het nu tijd voor snackssssss! Gezond snacken wordt steeds belangrijker. Natuurlijk kun je tussendoor worteltjes eten, maar soms wil je gewoon even een koekje te knabbelen hebben. Iets met guilty pleasures en jezelf trakteren, toch? Zelf maak ik vaak een bananenbrood als tussendoortje voor een week, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je hier niet altijd zin en tijd voor hebt. Dan is het makkelijker om gewoon even een pak koekjes te kopen bij de Albert Heijn. Ieder merk zet trots op hun verpakking dat ze zo gezond zijn, protein paked zijn, raw zijn. Verzin maar wat leuks en het staat wel ergens op. Dan weet je toch gewoon niet meer wat je moet kiezen?! Well, Rianne to the rescue ;-).

Van Albert Heijn kreeg ik vijf repen om eens op een rij te zetten:
– Eat Natural, Pure chocolade met macadamia noten
– Nãkd, Cocoa Crunch
– Albert Heijn, Dadel & Notenreep Choco
– Nature Valley, Protein Pinda & Chocolade
– Trek, Cocoa Oat

De voedingswaarden per reep

In de tabel hieronder staan de voedingswaarden per reep. Zoals je ziet zijn er al veel verschillen en ik vind het leuk om het even zo naast elkaar te zien. Die verschillen zijn lang niet zo gek: de een bevat meer (calorie- en vetrijke) noten, de ander is weer protein packed. Toch kun je al een aantal dingen hieruit aflezen. Zo zit Nãkd erg laag in het vetgehalte, maar de vezels laten te wensen over. Nature Valley zit bordevol eiwitten, maar dus ook redelijk hoog in het aantal calorieën. Kortom: het ligt maar net aan je voedingspatroon welke op basis van voedingswaarde voor jou de beste keuze is.

Per reep Eat Natural Nãkd Albert Heijn Nature Valley Trek
Kcal 199 105 165 198 227
Vetten 10,3 gram 2,6 gram 8,0 gram 12 gram 11,0 gram
Waarvan verzadigd 6,7 gram 0,6 gram 2,0 gram 3,5 gram 5,2 gram
Koolhydraten 24,8 gram 14,2 gram 18 gram 9,6 gram 21,9 gram
Waarvan suikers 15,7 gram 12,9 gram 12 gram 6,2 gram 14,0 gram
Vezels 2,8 gram 1,9 gram 3,0 gram 5,4 gram 1,9 gram
Eiwitten 1,9 gram 5,5 gram 4,0 gram 10,2 gram 9,2 gram
Zout 0,01 gram 0,2 gram 0,0 gram 0,39 gram 0,5 gram

1. Eat Natural, Pure chocolade, 45 gram per reep, €2,89 voor 3 repen

Eat Natural is al een heel lange tijd mijn favoriete merk als het om tussendoortjes gaat. Ik houd van die dingen! Ik vind dat deze een heel natuurlijke smaak heeft. Dankzij de gepofte rijst is hij crunchy en niet te zoet. Aangezien ik nooit heel zoet eet vind ik het dus wel fijn dat ik het gevoel heb dat m’n tanden blijven zitten. De noten proef je goed, maar zijn niet overheersend. Dit is best een goede als je echt even een stevig tussendoortje nodig hebt, want hij vult lekker! Ik moet wel zeggen dat deze reep in voedingswaarden een beetje tegenvalt. Ik vind de verhouding van koolhydraten en suikers slecht en ook het lage eiwitgehalte vind ik wel jammer.

Eat Natural Chocolade

2. Nakd, Cocoa Crunch, 30 gram per reep, €2,99 voor 4 repen

Mag ik heel eerlijk zijn? Dit is echt niet mijn ding. Ik hoorde al eerder zoiets van ‘love it, or hate it’ over Nãkd: de een vind het heilige repen en de ander laat ze liever in het schap liggen. Ik ben er een van de tweede groep, ben ik bang. Ik vind ze chemisch smaken. Zelfs mijn eiwitrepen, die vrij chemisch zijn, smaken echt stukken beter dan deze. Ook de structuur is niet helemaal mijn ding. Ik mis de crunch, maar ze zijn ook weer niet plakkerig. Het is gewoon net niks. Een beetje bij elkaar geperste ‘raw food’.. Sorry Nãkd! Jullie maken anderen vast heel blij ermee. Wel doet Nãkd het overigens goed in voedingswaarden: laag calorie- en vetgehalte. Ook heb ik het idee dat hier minder kunstmatige voedingsstoffen en ingrediënten in zitten.

Nakd Cocoa Crunch

3. Albert Heijn, Dadel & Notenreep, 40 gram per reep, €2,19 voor 3 repen

Oei, deze moet ik even aan wennen. Wat zoet! Maar zoals ik al zei: ik eet nooit heel erg zoet. Ik heb ‘m m’n moeder even laten proeven en die vond het wel meevallen. Dus hey, smaken verschillen. De dadel overheerst in deze reep, maar de chocolade proef je ook duidelijk. Hij is lekker licht. Niet aan te raden voor een kunstgebit, want hij heeft wel een taaie en plakkerige structuur.

De reep zit vrij hoog in suikers, wat voor een groot deel komt doordat het hoofdingrediënt dadel is. Dit is nou eenmaal rijk aan suiker en is dus niet meteen slecht! Het tweede ingrediënt op de lijst is echter wel glucosestroop, dus jammer genoeg zit er wel degelijk slechte suiker in. Maar dat hebben ze allemaal wel. Verkijk je ook zeker niet op de 165 calorieën: noten maken een reep al snel calorierijk en dit is niet iets slechts!

Albert Heijn Dadel Noten

4. Nature Valley, Protein Pinda & Chocolade, 40 gram per reep, €3,29 voor 4 repen

Voor een anti-pindakaaspersoon is dit best even tricky. Ik ging er maar vanuit dat ik ‘m niet lekker zou vinden, maar hij is eigenlijk juist heel erg goed! Hij is als geheel taai om af te bijten, maar de noten maken ‘m lekker crunchy. De pinda’s proef je goed, dus je moet wel een pindaliefhebber zijn. Houd je niet van pindakaas? I’m the living truth: dan is hij ook lekker. Deze reep heeft toegevoegde eiwitten, maar hier proef ik eigenlijk niks van. Helemaal geen chemische smaak of wat dan ook: yay! Ook de voedingswaarden zijn best gunstig; ondanks het redelijk hoog suikergehalte, zijn de eiwitten en de vezels wel hoog. En de smaak is het meer dan waard!

5. Trek, Cocoa Oat, 50 gram per reep, €3,29 voor 3 repen

To be honest: ik had al een zuurpruimhoofd toen ik deze ging proeven. Wát ziet deze er chemisch uit! Echt zo’n recht-toe-recht-aan reep. Maar het viel me eigenlijk echt alles mee en ik vind ‘m lekker. Van alle drie de repen komt deze het meest in de buurt van een koekje voor bij de koffie. Een beetje een boterkoek-achtig iets.. Hij is lekker crunchy, verre van taai zoals Nature Valley en AH. Je proeft wel dat hij protein packed is, maar ik vind het helemaal niet storend. Ik denk wel dat je ervan moet houden, omdat het wel een beetje een bijzondere smaak is.. Wat het precies is – geen idee! Ik zou deze reep na het sporten nemen, omdat hij lekker vol eiwitten zit, maar niet zo zwaar en groot is.

Trek Cocao Oat

Conclusie

Ze zijn echt onwijs uiteenlopend en ik denk dat een ‘winnaar’ echt op persoonlijke voorkeuren is gericht. Mijn favoriet qua smaak blijft Eat Natural, maar toch zou ik nu eerder Nature Valley kopen gezien de gunstigere voedingswaarden. Trek zou ik lekker na het sporten nemen om m’n spiertjes een eiwitboost te geven! Heerlijk. Nature Valley is vrij sterk en zwaar, dus na het sporten zou ik daar niet per sé trek in hebben. Nãkd ga ik doneren aan een collegaatje en gelukkig vind m’n moeder de Dadel & Notenreep van de Albert Heijn juist wel heel lekker. Zo zie je maar: ieder heeft z’n eigen smaak! De Nature Valley en Eat Natural zijn de zwaarste repen die het goed doen voor een echt goed tussendoortje. De andere drie zijn lekker voor bij de koffie, na het sporten of als je niet zo heel veel trek hebt.

Zoals je ziet bevatten ook alle repen gewoon suiker. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ze allemaal chocola bevatten, maar dit is ook iets wat je eigenlijk in iedere supermarktreep wel hebt. Onthoud dat deze suikers ook van natuurlijke bronnen kunnen komen, zoals gedroogd fruit. Bekijk de voedingswaarden stuk voor stuk en kijk wat in jouw voedingspatroon past.

De producten zijn gesponsord door Albert Heijn Rijksstraatweg, maar zij heeft geen invloed gehad op de inhoud en uitkomst van dit artikel.

    1 Comment

  1. Pingback: Recept: gezonde brownie met zoete aardappel | The Fit Explorer

Post a Comment