couchsurfing marokko
Reistips

Waarom je écht moet couchsurfen

Couchsurfing maakt langzaam maar zeker z’n entree binnen de toerismewereld en eigenlijk durf ik wel te zeggen dat het al een populaire vorm van verblijven is momenteel. Mensen zijn er soms alleen nogal wantrouwend over: slapen bij een vreemde, in een vreemd land.. Maar het is zó leuk!

Voor degenen die onbekend zijn met Couchsurfing, even een korte uitleg. Couchsurfing.com is begonnen in 2004 en inmiddels uitgegroeid tot 10 miljoen gebruikers die te vinden zijn in duizenden steden: onwijs veel in die korte tijd dus! Het doel van de organisatie is om het reizen rijker te maken aan vriendschappen, door bij vreemden thuis te slapen (of zoals zij zelf zeggen: ‘friends you haven’t met’). Je maakt een profiel aan met alle gegevens die je over jezelf kwijt wilt. Je algemene informatie, reiservaring, interesses. Hoe meer, hoe beter eigenlijk, want je komt veel betrouwbaarder over als je veel informatie over jezelf kan geven aan een eventuele host of gast. Daarna kan je zoektocht beginnen: je zoekt op bestemming en datum, waarna je een waslijst krijgt met mensen die een slaapplekje aanbieden. Deze kun je vervolgens weer filteren: misschien wil je liever bij een vrouw slapen of in een rookvrij huis: het kan allemaal en op deze manier kan je iemand contacten die voor jou de beste optie lijkt!

In Marokko heb ik in Rabat en Casablanca gecouchsurfed. Ik was eerst ook een beetje onwenning over ’t idee bij een vreemde te slapen en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. Achteraf was het misschien wel de beste keus die we gemaakt hebben! Ik heb even de voordelen die ik heb ervaren op een rijtje gezet.

1. Het kost niets (overnachting én gratis gids)

Het is vooral een bekend fenomeen onder backpackers en dat is helemaal niet zo gek. Je betaalt er namelijk helemaal geen cent voor! Het aanmaken van een profiel is gratis, contact leggen is gratis, het verblijven is gratis. Hoezo besparen?! Natuurlijk is het wel hoe duur je het zelf maakt: misschien wil je je host een keertje uiteten nemen of een cadeautje voor hem of haar kopen, als bedankje. Daarnaast vinden veel hosts het ook leuk om jou rond te leiden in de stad, dus je hebt ook nog eens een gratis privé gids, als je dat wilt natuurlijk :-). Met een beetje mazzel koken ze nog voor je ook.

2. Je maakt nieuwe vrienden over de hele wereld

Doordat het contact zo persoonlijk is en je je midden in het privéleven van iemand bevindt, leer je iemand goed kennen en ben je veel in de buurt van diegene. Dit leidt (vaak) tot een leuke, hechte en handige vriendschap in de toekomst. Wanneer jij op Couchsurfing.com je host kiest, kijk je natuurlijk naar iemand met dezelfde interesses en hobby’s als jij, dat is namelijk wel zo leuk. Let er dus ook op dat je bij iemand verblijft die een taal beheerst die jij ook kan, dat maakt het communiceren veel makkelijker. Zorg dat je via Couchsurfing.com, Facebook of WhatsApp contact houdt met je host: misschien wil je nog een keertje terugkomen of kan hij je doorlinken aan iemand anders! Connecties, connecties, connecties. The key to travelling the world.

3. Je maakt het ‘echte leven’ mee in het land

Hotels en hostels zijn vaak veel beïnvloed door alle reizigers die er verblijven en hierdoor maak je het echte lokale leven niet mee. Echter, wanneer je bij een lokale inwoner verblijft, word je volledig ondergedompeld. Je bent genoodzaakt om je aan het ritme van de host aan te passen en de omgeving is écht echt. Niks neps of opgezet voor toeristen. Hierdoor leer je veel, over bijvoorbeeld hun religie. Onze host in Casablanca, Fatima, heeft al onze wensen overtroffen. In de tijd dat wij Marokko bezochten, was het Ramadan en mijn zij deed hieraan mee. Uit respect probeerden we zo weinig mogelijk in haar bijzijn te eten en hebben we zelfs een poging gedaan tot een dagje meedoen (op een koekje na gelukt!). Ze was onwijs lief voor ons en nam ons mee uiteten, om het vasten te breken. Kijk maar eens naar de foto hierboven! Superlief. Daarnaast heeft ze ons ook binnengekregen bij de Moskee Hasan II. Het is één van de grootste moskeeën ter wereld en omdat het haar eigen religie is, wist ze zelf alles hierover te vertellen die zelfs een gids niet wist. Heel leerzaam. Ook waren er tijdens ons verblijf drie andere meisjes uit Amerika. Met één van hen heb ik heerlijk filosofisch kunnen praten over van alles, het is heel bijzonder om op deze manier perspectieven te horen op bepaalde onderwerpen.

4. Avontuur!

Het is spannend! Je bent in een vreemde omgeving met een vreemd iemand, je weet niks en je hebt je host wel vertrouwen gegeven met betrekking tot je spullen. In Rabat was het voor ons echt even aftasten: onze host nam haar telefoon niet op en we hadden geen adres, want ze zou ons op komen halen.. We hadden héél veel mazzel dat een voorbijganger een naam herkende, waarop hij ons naar hun huis bracht. Wat bleek: ze waren ons vergeten. Al met al was het verblijf goed en waren ze lief voor ons, hoor! Daarnaast nemen sommige hosts je ook mee op stap. Aangezien zij veel leuke plekken kennen naast de toeristische aangelegenheden, kom je misschien op plekken waar je anders nooit op was gekomen!

Alles heeft ook z’n nadelen, maar de meeste nadelen kun je voorkomen door voorbereiding. Zorg bijvoorbeeld dat je een paar dagen voor aankomst nog even contact met je host legt, als update. Lees ook goed alle reviews na bij personen, dan heb je een goed beeld van hoe iemand is en of dit een host is waar jij goed bij kan verblijven. Kies iemand uit die bij je past qua interesses en die een taal spreekt die jij ook beheerst. Heb je geen reis op de planning staan, maar wil heb je misschien wel plek om zelf reizigers te hosten? Ook dat is helemaal gratis! Of misschien wil je gewoon events bijwonen; je bent niks verplicht.

Wil je nog iets weten over mijn ervaring met couchsurfen of heb je een vraag over het Couchsurfing in het algemeen? Just let me know! Happy to help :-). Mijn profiel vind je hier, dus voeg me vooral toe!

Post a Comment