by the ocean we unite
Reistips

De Plastic Soep bestrijden met By the Ocean we Unite

By the Ocean we Unite is momenteel aan het crowdfunden! Steun hun campagne en draag bij aan het stoppen van de plasticvervuiling door hier te klikken. 

Een paar weken geleden postte ik op Facebook en Instagram een foto met de mannen van By the Ocean we Unite, met een berichtje dat we een gave meeting hadden gehad en dat er leuke dingen op de planning stonden. Welnu, here you go: leuke en vooral interessante dingen!

Ga eens na hoeveel plastic jij op een dag gebruikt. Gewoon, in je dagelijks leven. Je broodje gaat in een plastic zakje, je koopt iedere dag een nieuw flesje water op het station en de plastic verpakking van je koekje waait per ongeluk uit je handen. En dan heb ik het nog geeneens over alle verpakkingen van je eten uit de supermarkt en de 3 miljard plastic tasjes die we in Nederland per jaar gebruiken (!). Zo’n 80% van het drijvende plastic in oceanen komt van het land, via bijvoorbeeld waterwegen en wind. Scheepvaart, visserij en offshore industrie dragen bij aan de overige 20%. Al die plastic hoeveelheden maken de oceanen ziek. Dieren raken in plastic verstrikt, sterven aan plastic in hun maag en er komen giftige stoffen vrij. Uiteindelijk komen al die minuscule deeltjes plastic samen en eindigen ze bij jou op je bord; geloof het of niet. Wil jij dat op je geweten hebben? By the Ocean we Unite bestrijdt deze plastic soep.

by the ocean we unite

By the Ocean we Unite

First things first, laat ik je even iets vertellen over de organisatie zelf. By the Ocean we Unite is in 2016 opgestart door Thomas van Thiel, een echte zeiler met het water en de oceaan in z’n hart. Hij maakte z’n grote droom waar: zeilend de Atlantische Oceaan oversteken. Hij was 10 dagen lang op zee, had nog 10 dagen te gaan. En toen zag hij één plastic flesje – dat raakte hem. Zo ver in de oceaan dreef iets wat van ons komt. Waar wij schuldig aan zijn.

Met deze stichting organiseert hij nu, samen met een fanatiek team, zeilexpedities om de wereld een stukje beter te maken. Tijdens de expedities wordt er vooral onderzoek gedaan en kennis gedeeld over alles wat in relatie staat met de oceaan. Want de oceaan is ziek. Goed ziek. Door jou, door mij, door ons allemaal.

Op reis gebeurt van alles. Er wordt gedronken, gekotst van zeeziekte, genoten van de zonsondergang. Maar het is ook hard werken. Voor onderzoeken nemen ze bijvoorbeeld monsters van het oppervlaktewater om het plastic in beeld te brengen dat je niet met het blote oog kunt zien en nemen ze de bodem onder de loep. Om dit allemaal te realiseren, werken ze samen met andere vrijwilligers en organisaties. Zo ging 3FM mee naar Noorwegen en hebben ze partners als The Plastic Soup Foundation en het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee. De partners zijn belangrijk voor By the Ocean we unite, want zij zijn ervan overtuigd dat schonere oceanen mogelijk zijn zolang we maar met z’n alle samenwerken en ons bewust zijn van de schade die we aanrichten.

Waarom jij mee moet

Op reis gaan met dit team is niet zomaar iets. Het is een ervaring. Een beleving. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen en je ontmoet onwijs veel nieuwe, inspirationele mensen. Echt, ik kan je nu al vertellen dat je dit eigenlijk niet wil missen. Onderweg is een breed team mee, bestaande uit experts, vrijwilligers en mensen zoals jij en ik. Buiten het feit dat het dus leuk en uniek is, is het ook heel leerzaam. Onderweg krijg je namelijk veel informatie en zie je met eigen ogen hoe ziek onze oceanen zijn.

Hun laatste expeditie ging naar Noorwegen. Volgend jaar is de planning nog veel gaver, met reizen naar bijvoorbeeld de Kanaaleilanden & Zuid-Engeland. Ook jij kunt mee! Wil je meer informatie, dan kun je een kijkje nemen bij een van hun informatieavonden. 11 december zijn ze in Amsterdam en op 18 december kun je terecht in Nijmegen. Hoe zo’n expeditie eruit ziet? Check de video van 3FM maar eens.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom By the Ocean we Unite? Like dan hun Facebookpagina voor updates over het onderzoek, informatie over komende expedities en inspiratie. Je kunt je ook inschrijven voor hun nieuwsbrief.

Wil je graag helpen, maar kun of wil je niet mee op expeditie? Binnenkort starten ze een crowdfunding om geld in te zamelen voor de komende expedities. Houd hun, of mijn Facebookpagina in de gaten voor de start hiervan. Dan kun je alsnog, naar eigen wens, een bijdrage geven. Natuurlijk kun je ook bijdragen door zelf minder plastic te gebruiken en zelf zwerfafval op te ruimen, maar dat hoef ik je hopelijk niet meer te vertellen :-). Wat je ervoor terug krijgt? Een waanzinnig avontuur. Normaal ben je berichten van me gewend over een fitte jij, nu gaat het om een fitte wereld. Misschien nog wel belangrijker.

  3 Comments

 1. Hoi Rianne, wat een gave post! Het lijkt me heel tof om iets met deze organisatie te doen. Ik vind het mooi dat zij en jij ook iets aan dit probleem willen doen. Ik had misschien wel iets meer van je eigen ervaring over de expeditie verwacht in dit stuk, maarja. Er zijn ook heel veel dingen die je thuis kunt doen, zo gaan mijn boterhammetjes niet in een plastic zakje, maar in een broodblik… Weliswaar van plastic, maar wel al jaren lang dezelfde. Ook plastic flesjes hergebruik ik tot ze echt gaan stinken. Of wat dacht je van een eigen boodschappen tas meenemen naar de winkel? Er is weleens een challenge over facebook gegaan waarbij je een maand moest proberen om geen plastic zakjes en verpakkingen te gebruiken. Mijn huisgenootjes en ik hebben daar toen succesvol aan meegedaan, alhoewel je sperzieboontjes één voor één uit je boodschappentas wel weer een nadeel is. Supermarkten zouden hier ook actiever een alternatief voor moeten aanbieden.

  Beantwoorden

  • Hi Kirsten, bedankt voor je reactie! De reden dat mijn eigen ervaring van de expeditie niet hierin staat, is omdat ik zelf niet mee was naar Noorwegen. Ik heb me past kortgeleden aangesloten bij By the Ocean we Unite en ben na hun expeditie pas in contact met ze gekomen. Maar wie weet wat er allemaal op de planning staat! Ik ben inderdaad ook van mening dat iedereen al kleine beetjes kan helpen door te letten op dagelijks gebruik. Hopelijk kunnen we zo mensen bewust maken hiervan.

   Beantwoorden

 2. Pingback: Kelp: wat kan het voor je lichaam doen? | The Fit Explorer

Post a Comment