Granola Test The Fit Explorer
Blogs Food Ontbijt

De Granola Test

De Buitenlandse Yoghurt Test die ik voor Albert Heijn deed, kreeg echt superveel leuke reacties (dankjewel!). Omdat het zo in de smaak viel en ik merkte dat het veel mensen hielp in het maken van een bewustere keuze, heb ik weer een nieuw vraagstuk onder m’n neus gekregen. Deze keer test ik deze keer granola’s van Albert Heijn, Jordans, Quaker en Dorset!

Ontbijten is belangrijk. Wat mij betreft valt daar niet over te discussiëren, want je lichaam heeft gewoon start-up voedsel nodig en na je slaap heb je eigenlijk zo’n 10 uur lang gevast. Eten dus! Beter nog als je dit op een gezonde manier doet, want daar wordt je lichaam ook happier van. Normaal eet ik zelf havermout met wat walnoten in vanilleyoghurt en Skyr, maar soms heb ik trek in iets anders. Iets met meer bite en crunch. Vaak kies ik dan voor granola, dus dit was een mooie kans om eens even lekker te testen en te vergelijken.

Het verschil tussen muesli, cruesli en granola

First things first, want wat eet je nou eigenlijk precies? Het lijkt allemaal op elkaar, maar toch is het allemaal anders en eigenlijk is het best makkelijk uit te leggen.

Muesli is een mengsel van havervlokken, noten, zaden pitten en andere lekkere dingen die je er doorheen wil doen. Het kenmerk van muesli is het dat het niet gezoet, gebakken of geroosterd is. Deze vorm van ontbijtgranen is in deze serie dus het meest naturel en er is vaak het minst aan toegevoegd. Cruesli is een naam die Quaker heeft bedacht. Eigenlijk is het krokante muesli, maar cruesli is eigenlijk volledig ingeburgerd. Cruesli is fijne muesli gebakken met boter en suiker. Niet heel erg gezond dus, maar wel lekker, zoet en heel erg krokant. Granola zit daar een beetje tussen in. Dit is geroosterd en gezoet met honing, wat het natuurlijker maakt en zorgt dat je bloedsuikerspiegel minder piekt. Ook hieraan zijn vaak noten en zaden toegevoegd. Het zijn niet zulke zoete, crunchy stukjes als cruesli, maar ook niet zo zacht en naturel als muesli. Ik zie het eigenlijk echt als een middenweg.

Voedingswaarden van de granola’s

Per 100 gram Jordans Quaker Albert Heijn Dorset
Kcal 415 416 445 484
Vetten 12 gram 7,9 gram 16 gram 25 gram
Waarvan verzadigd 2,5 gram 1,2 gram 2 gram 2,8 gram
Koolhydraten 65 gram 75 gram 58 gram 51 gram
Waarvan suikers 22 gram 12 gram 15 gram 13 gram
Vezels 6,8 gram 6,7 gram 8,5 gram 5,6 gram
Eiwitten 9,4 gram 8,2 gram 13 gram 13 gram
Zout 0,03 gram 0,04 gram 0,2 gram 0,1 gram

Om meteen even met de deur in huis te vallen: de voedingswaarden van alle vier de onderzochte granola’s. Zoals je ziet, verschilt het heel erg en is ieder merk ergens anders goed in. De granola van de Albert Heijn en Dorset scoren hoger op het aantal calorieën doordat deze duidelijk meer noten en zaden bevatten en daarbij ook gezoet zijn met honing. Dit laatste is erg belangrijk: Jordans en Quaker hebben hun granola’s vooral gezoet met suiker, wat zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel en het maakt het een stuk ongezonder. De granola’s gezoet met honing houden deze juist stabieler, wat gezonder is. In mijn ogen is dit het extra aantal calorieën wel waard.

Het hogere vetgehalte bij Albert Heijn en Dorset komt ook uit de noten en zaden, maar de verhouding tussen verzadigd en onverzadigd vet is erg positief. Verzadigde vetten verhogen het cholesterol, wat slecht is voor je hart- en bloedvaten. Je kunt het nooit helemaal deleten uit je voeding, maar je moet het wel zo laag mogelijk houden. Als je kijkt naar de verzadigde vetten, liggen deze allemaal vrij dicht bij elkaar, terwijl het totaal aantal vetten van de Albert Heijn en Dorset juist hoger liggen. Dit duidt op meer onverzadigde vetten en dus een positieve verhouding.

Qua koolhydraten scoort Quaker erg hoog. Hoewel veel diëtisten koolhydraten als slecht bestempelen, is het wel degelijk iets wat je lichaam echt nodig heeft. Bij koolhydraten moet je vooral letten op hoe deze verdeeld zijn. Het onderdeel ‘waarvan suikers’, geeft snelle/eenvoudige koolhydraten aan. Deze koolhydraten zorgen voor een snelle, korte stijging in je bloedsuikerspiegel. Van deze schommelingen wordt je lichaam niet erg blij en wordt het stressvol. Probeer deze dus zo laag mogelijk te houden! Heb je een teveel aan suikers aan, dan zet je lichaam dit om in vet. Het is dus verstandig om hier zo laag mogelijk in te zitten, wat eigenlijk alle merken (op Jordans na), goed doen.Granola test

 Jordans Crunchy Naturel (850gr, €2,52, €0,30 per 100gr)

Als ik kijk naar de structuur van deze granola, komt deze het dichtst in de buurt bij het beeld dat ik bij dat woord heb. Het zijn geroosterde vlokken, met hier en daar een groter ‘stuk’ granola. Vind ik lekker! Het is de naturel versie, waarin ook rozijnen en amandelen zitten. Wat ik jammer vind, is dat er ‘honey baked granola’ in de voorkant staat, terwijl honing, met 1%, aan het eind van het ingrediëntenlijstje staat. Valt me eigenlijk best tegen. De smaak daarentegen is erg goed: zoet, niet al te crunchy en een goede balans.

Deze verpakking bevat 850 gram voor €2,52. Dit is €0,30 per 100 gram

Quaker Havermout Granola Original

Quaker wordt gezien als dé specialist in ontbijtgranen, maar ze laten me hier eigenlijk een beetje zitten. Ik vind dit helemaal geen granola.. het is meer cruesli. Hard en grote stukken. Van alle vier is het de zoetste en er zit weinig vet is, maar qua smaak is het weinig bijzonders. Er is, behalve havermout, geen extraatje aan toegevoegd zoals noten, zaden of rozijnen. Niks mis mee natuurlijk, maar het maakt het wel wat eenzijdig.

Deze verpakking bevat 450 gram voor €2,39. Dit is €0,53 per 100 gram

Albert Heijn Ovengebakken Granola

Hmmmm deze vind ik lekker! Dit is, net als Jordans, gewoon goede granola. Er zitten wat pitjes doorheen en deze granola is echt gezoet met honing, dus bonuspuntje voor de AH! Deze heeft een wat nootachtigere smaak in vergelijking met de Jordans, maar niet té. Hij heeft eigenlijk net de juiste balans qua nootsmaak en zoetigheid. En hoewel deze meer totale vetten heeft dan Jordans, ligt het verzadigde vetten juist lager. Dit betekent meer onverzadigde vetten en dus beter.

Deze verpakking bevat 350 gram voor €1,99. Dit is €0,57 per 100 gram

Dorset Honey Baked Granola

Dorset is niet erg bekend, vooral doordat het wat duurder is. Maar je krijgt dan ook waar voor je geld, want deze granola is gevuld met pecannoten, amandelen en havervlokken. Hij heeft niet de samengeroosterde stukjes zoals de anderen, wat ik wel jammer vind. In een granola hoort toch een beetje crunch, anders gaat het meer op muesli lijken. Dorset heeft van alle vier de meeste nootsmaak en ik vind het persoonlijk iets te overheersend. M’n moeder vindt het juist heel lekker, dus het is maar net wat je wilt en lekker vindt. Ook is deze gewoon geroosterd met honing in plaats van suiker, waardoor deze wat minder zoet is dan de rest.

Deze verpakking bevat 325 gram voor €2,94. Dit is €0,90 per 100 gram

Welke granola is het best?

Ik ga je niet vertellen wat je moet eten. Ik ga je niet vertellen wat je niet moet eten. Ik ga je slechts tips geven op basis van de voedingswaarden en mijn mening, hopelijk heb je er wat aan! Onthoud dat ik geen diëtist of wat dan ook ben – eet waar jij je goed bij voelt en wat in jouw eetschema past.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dus dat Jordans en Quaker hun granola (vooral) gezoet hebben met suiker, wat gewoon simpelweg slechter voor je gezondheid is. Vergis je ook niet in het hogere aantal calorieën en hogere vetgehalte bij de AH en Dorset: dit komt grotendeels doordat er noten en/of zaden aan toegevoegd zijn, wat deze voedingswaarden een lift geven. Dit zijn echter geen slechte voedingswaarden!

Mijn persoonlijke favoriet is die van de Albert Heijn. Dit is qua structuur wat ik verwacht bij granola en er is niet teveel poespas aan toegevoegd. Dorset heeft dit naar mijn mening wat teveel door de overheersende noten. Daarnaast vind ik het belangrijk dat granola echt met honing is gezoet – dat is nou eenmaal beter voor je. Ook is deze voordelig voor een frequente sporter als ik en heeft ‘ie veel vezels. Yes, keuze is gemaakt!

Minste calorieën? Jordans
Laag in vet? Quaker
Laag in koolhydraten? Dorset
Hoog in koolhydraten? Quaker
‘Echte’ granola? Jordans of Albert Heijn
Frequente sporter? Albert Heijn of Dorset, wegens hoger gehalte aan eiwitten
Nootliefhebber? Dorset
Basic? Quaker
Niet teveel aan toegevoegd? Jordans
Goedkoopst? Albert Heijn
Beste prijs-kwaliteit verhouding? Albert Heijn
Geen zoetekauw? Dorset
Mooie middenweg? Albert Heijn

Granola test

Post a Comment