Caprera, Sardinië

Citytrippen en hiken door La Maddalena, Sardinië

De conclusie die ik in een blog trok dat bussen altijd te laat zijn, neem ik graag even terug. Bussen kunnen in Italië ook te vroeg vertrekken: een kwartier eerder stond de bus voor mijn neus. Ik even blij dat ik er al zat! Vanaf Alghero naar Palau is het zo’n 3 uur met de bus, waarbij je overstapt in Santa Teresa Gallura Het is ook mogelijk om tussen Sardinië en Palau met het groene toeristentreintje te gaan, maar eigenlijk weet ik zeker dat deze route, langs de kustlijn, veel mooier is. Je komt langs bizar mooie uitkijkpunten en pittoreske kustplaatjes tegen de bergen opgebouwd. Zeker doen dus!

De bus komt uiteindelijk letterlijk ín de haven van Palau aan, dus je bent meteen op locatie om de ferry naar La Maddalena te pakken. Een kaartje hiervoor koop je in het enige winkeltje dat in de haven te bekennen is, waar het ongelooflijk onduidelijk is welke je nou moet hebben, aangezien er vijf organisaties kaartjes verkopen. Mijn tip: kijk naar de tijden die aangegeven worden en koop de handigste voor jou. Ze gaan toch ieder kwartier, dus veel maakt dat ook niet uit. Voor ongeveer €11,00 heb je een kaartje en een kwartier later wordt er aangemeerd in het soortgelijke stadje La Maddalena. En wauw. Ik krijg spontaan vlinders in m’n buik. Ik ben op vakantie, en hoe.Spiaggia Relitto Sardinië

De La Maddalena Archipel

La Maddalena is een plaats, een eiland, én een eilandengroep door de kust van Sardinië. In totaal zijn er zeven grote eilanden en ontelbare kleinere hieromheen. Dat we deze eilanden wilden bezoeken, was waarschijnlijk het eerste dat vast stond tijdens het plannen van de reis. De bekendste eilanden zijn La Maddalena, Caprera en Santa Maria. Voor de rest zijn de eilanden grotendeels onbewoond. Ze zijn allemaal alleen per boot te bereiken, op Caprera na: deze is via een brug van 600 meter verbonden met La Maddalena.

Overnachten op La Maddalena

La Maddalena is echt Italiaans; gezellig, knus en sfeervol. Ons verblijf hebben we via Airbnb geboekt, want hotels waren niet te bekennen op internet. Onderweg naar het huis zie ik wel wat bordjes met ‘hotel’ erop, maar waar die online te vinden zijn? Geen idee. Je betaalt over het algemeen best veel om op het eiland te verblijven, omdat er dus weinig gelegenheden zijn. Alles is kleinschalig en veel toeristen komen gewoon voor één dagje naar de eilandengroep. Ik zou vooral op tijd te boeken en check ook Airbnb zeker even, want hier staan mooie huisjes op! Kun je niks vinden, dan is het ook zeker een optie om in Palau te overnachten, aangezien je makkelijk en snel in La Maddalena bent met de ferry.

Wij verblijven in een schitterende Italiaanse villa, dat overviel me wel even. Op Airbnb stonden nauwelijks foto’s – we hadden het eigenlijk op de gok geboekt. Een gigantisch huis met twee verdiepingen, 5 badkamers, 5 slaapkamers (sorry, ik ben op verkenningstocht gegaan) en een landgoed eromheen waar de familie hun eigen groentes groeit. We worden vooral verzorgd door de moeder van de familie, een oud vrouwtje van zo’n 70 jaar die nauwelijks Engels spreekt. Maar wat is ze lief! Iedere ochtend staat er een ontbijtje klaar: zelfgemaakte yoghurt, zelfgemaakte jam, perziken uit de tuin, verse broodjes en een zelfgebakken cake. Want Italianen houden van zoetigheid bij het ontbijt, dat is wel iets waar je aan moet wennen. Communicatie verloopt veelal met handen en voeten, en met behulp van Google Translate, dus zorg dat je die op je telefoon hebt staan! Door de sfeer van dit huis heb ik echt het gevoel dat ik op vakantie ben, maar dat is natuurlijk ook wel logisch als je bij locals verblijft. Genieten!

Citytrippen!

La Maddalena is ongelooflijk knus. Het is net hartje Italië! Kleine straatjes, muziek hier en daar en onwijs veel bloemetjes. I love it! Aan de boulevard, vlak bij de haven, zitten veel restaurantjes die veelal visgerechten serveren. Niet zo gek ook, aangezien dat echt de specialiteit van de regio is én van de eilanden. Wil je dus een goed visgerecht, dan is dit de locatie om die te bestellen. Wij schuiven daarentegen aan bij een typisch pizza-pasta restaurant, waar ik voor €6 een gigantische Calzone onder m’n neus kreeg. Zo goed, zo goed. Dat is toch wel iets waar ik dan heel erg van kan genieten: een echte lokale hap met zo’n bijbehorend vakantiegevoel. Ook krijg je bij een diner in Sardinië vaak een mandje brood op tafel, waarin bolletjes, een soort toast en soepstengels zitten. Een beetje jammer is alleen dat er vaak geen smeerseltje bij zit, waardoor het wat droog is. Hmm. Staat er een setje van olie, peper en zout op tafel? Druppel dan wat olie op je broodje en strooi er wat zout over – dit maakt het al een stuk lekkerder!

Boulevard La Maddalena

La Maddalena is als citytrip leuk voor een kleine dag, want groot is het niet. Langer hoef je hiervoor niet te blijven. Wel is het goed te combineren met een citytrip aan Palau.

Buiten de stad om

De stad is prima te voet te doen. Wil je echter de natuur in, dan is het slim om een auto, brommer of fiets te hebben. De wegen zijn steil, hebben veel haarspeldbochten en het onveilige rijgedrag van de gemiddelde Italiaan maakt het er niet beter op. Ofwel: kijk goed uit en zorg dat je een goede verzekering bij je huur hebt, want je weet nooit wat er hier gebeurt. Voor €15 heb je al een degelijke fiets die je de hele dag kunt gebruiken. Ook is het een optie om de bus te nemen. Hier is geen duidelijk schema van, maar lokalen helpen je hier graag bij. En een beetje living on the edge is ook niet verkeerd, toch?

Op die manier kwamen we bij een schitterend strandje in het puntje van Caprera. Wie had gedacht dat we dáár uit zou komen? Zo dus: al wachtende op de bus bij de bushalte raak ik aan de praat met een wat oudere Italiaan. Hij is onwijs lief: hij vraagt waar we vandaan komen en wat we graag willen gaan doen. Hij vertelde me direct dat we naar Spiaggia del Relitto moeten gaan. Deze naam stond toevallig op een lijstje bushaltes die ik van onze host had gehad, dus we hebben het erop gegokt. Voor de bus betaal je €1,50, los van hoe ver je moet.

Spiaggia del Relitto: de moeite waard! Het is klein, maar heeft echt een mooie, rustige ligging. Er ligt ook gewoon even heel erg uit het niets een scheepswrak in de branding – best gaaf! Je kunt je handdoekje neerleggen of tegen betaling op een bedje liggen. Dat dat tegen betaling was kwamen wij echter achteraf pas achter. Wij ben gewoon gaan liggen en niemand maakte zich er druk om. Oeps! Kwestie van zelfverzekerd liggen en doen alsof er niks aan de hand is. Met het glasheldere water en kleine visjes langs je benen kom je hier echt lekker tot rust.

Op Caprera is weinig gaande, behalve een beetje toerisme. Horecagelegenheden zijn er nauwelijks en riolen verre van, dus áls je al een toilet tegenkomt, dan is dit vaak gewoon een ecotoilet. Voor eten en drinken betaal je een godsvermogen, dus je bent beter af als je dit van te voren bij de supermarkt inslaat, inclusief een koeltas.

We hebben ook nog een bezoek gewaagd aan Cala Coticcio, maar dit was bijna pure zelfmoord. De weg erheen was zwaar, met een route die alleen maar bergopwaarts ging en de wind hadden we volop tegen. Eenmaal aangekomen moet je nog iets van anderhalf uur lopen. Hoelang weet ik niet precies, want deze hebben we niet afgemaakt. De route is lastig, met veel gevaarlijke punten en stukken waar je over rotsen moet klimmen. Wil je hier dus heen, zorg dan dat je voorbereid bent op een pittige hikingtocht, genoeg water en goede wandelschoenen. Zonder heb je hier geen kans, zoals wij. Het heeft onze dag ook aardig verpest, omdat we niet heel veel tijd meer op het eiland hadden helaas. Good to keep in mind!

Dingen om rekening mee te houden op de La Maddalena Archipel

Een aantal dingen die goed zijn om in het achterhoofd te houden als je de La Maddalena Archipel bezoekt:

– De wind bepaalt wat er op het eiland gebeurt.
Het is geliefd om een boottocht langs de eilanden te boeken, maar met teveel wind worden deze geannuleerd on the spot. Check dus van te voren de weersvoorspelling en plan dit goed als je een boottocht wil maken.

– Het kraanwater is niet drinkbaar. Voor nog geen €0,20 kun je echter al een fles met twee liter water kopen bij de supermarkt. Maak je hier dus niet te druk om.

– Het Engels is, in tegenstelling tot Alghero, niet bijster goed in deze regio van Sardinië. Neem een woordenlijstje mee, bereid je voor op veel gebarentaal en installeer Google Translate op je telefoon.

– Boek ruim van tevoren een verblijf en check ook of Palau voor jou niet een betere optie is, afhankelijk van wat je wil gaan doen op het eiland. Groot is het niet, dus een paar dagen is hier zat.

– De eilanden zijn niet zomaar te voet te doen. Daar is het dan wél weer te groot voor. Huur een auto, brommer of fiets om het makkelijker te maken of kijk of je de bus uit weet te vogelen.

Op La Maddalena heb ik helaas ook afscheid moeten nemen van mijn camera, waardoor ik niet superveel foto’s heb van dit mooie gebied. Sorry! Nu móét je dus zelf wel heen om het te zien. Hier hoe fijn het is:Spiaggia Relitto Sardinië

Post a Comment