Fitbit Charge 2
Blogs Life

Review: Fitbit Charge 2

Fitbit is een van de leidende merken op de markt als het gaat om activity trackers. Het Amerikaanse merk wilt, zoals ze zelf zeggen, het leven van mensen veranderen in positieve zin. Door ze aan het werk te zetten! Hiervoor hebben ze dan ook al een aantal activity trackers op de markt gebracht in allerlei soorten en maten. Voor nog geen €55,- heb je al een meter die je op je kleding kunt clippen, de duurste is zo’n €230,-. De nieuwste daarbij is de Fitbit Charge 2, die september 2016 is uitgebracht voor zo’n €160,-.

De Fitbit Charge 2

Deze nieuwste Fitbit is een heart rate & fitness wristband. Dit betekent dus dat de focust ligt bij het sporten. Daar ligt ook het verschil tussen een activity tracker en een smart watch: een smart watch is erop gericht om zoveel mogelijk de functie van je telefoon over te nemen. Een activity tracker focust op jouw lichaam. Met nieuwe en verbeterde functies, een ‘relax session’ erin gebouwd en een OLED scherm met tapfunctie is de Fitbit Charge 2 een mooie verbetering op de eerste Charge als je het mij vraagt! Hij is overigens niet waterdicht, maar wel spatwaterdicht & hij kan tegen aardig wat zweet ;-).

De activity tracker heeft geen touchscreen, maar een ‘tap’ screen. Hij reageert dus alleen op een tap beweging, die voor m’n gevoel wel aardig hard moet zijn. Zacht tikken zoals je op je telefoon zou doen zit er in ieder geval niet in.

De pasvorm is top. De band is van rubber en flexibel en eigenlijk voel je ‘m al snel niet meer zitten. Ik moest aan het begin wel een beetje wennen aan het drukpunt van de hartslagmeter, maar dat was minimaal. Mijn polsomvang is 16cm en een S paste me ruim, ondanks dat omvang door de S maximaal 17cm is. Mijn gespje zit in het midden van de gaatjes. Hij is niet lomp: ook aan de vrouwenpols is de tracker subtiel en strak.Fitbit Charge 2

Functies

Allemaal heel leuk en aardig, maar wat doet ‘ie nou precies? Je beginscherm is een klok. Tap je hierop, dan geeft ie op verschillende schermpjes gegevens weer, welke volgorde je zelf bepaalt. Hier kun je bijvoorbeeld je aantal verbrande calorieën, stappen of je hartslag weergeven. Druk je op het knopje aan de zijkant, dan scroll je door de functies. Hier komen activiteiten, stopwatch, wekker en de relax session voorbij.

Hartslag

Een belangrijk punt is de hartslagmeter. Deze zit ingebouwd en meet jouw hartslag continu. Anders dus dan bijvoorbeeld de vergelijkbare Polar A360, welke je hartslag alleen meet als je ‘m aanzet op een activiteit. Als je een goed beeld wilt van je gebruik gedurende de dag, is een 24/7 meting wel een must. Het was voor mij dan ook een grote reden om juist deze te kiezen. Op je schermpje wordt je huidige hartslag en je hartslag in rust getoond, zodat je goed kunt zien hoe hoog je zit. Ook geeft hij bij inspanning aan in welke fase je zit: fat burn of cardio.

Aantal stappen

Wie heeft er onderhand niet gehoord van de trend om 10.000 stappen te zetten? Want dan schijn je een fit leven te hebben. Dit is overigens niet zomaar bedacht: een onderzoeker concludeerde dat een mens gemiddeld 6.000 stappen op een dag zette. Om een gezond en actief leven te leiden, zou je hier nog 4.000 bij moeten tellen, wat gelijk staat aan een half uur wandelen.

Anyway, je Fitbit trackt dit natuurlijk voor je en het staat standaard als doel ingesteld. Sterker nog: hij herinnert je ieder uur aan wat gewandel. Per uur moet je namelijk 250 stappen zetten, om te voorkomen dat je uren stilzit. 10 minuten voordat het uur voorbij is, geeft hij je nog een seintje door te trillen als je er nog niet helemaal ben. Nu hoor ik je denken: ‘wat nou als je slaapt?’. No worries: je kunt een tijdsbestek instellen waar tussen je 250 stappen per uur wilt lopen. Sta je bijvoorbeeld zoals ik 6 uur op, dan is 7 uur een mooi beginpunt van je actieve dag. Kom je om 18 uur thuis, dan kun je ‘m daar weer stoppen. Tenzij je veel rondjes door je huis gaat lopen. Geheel naar wat jouw ritme is!

Ook houdt de Fitbit het aantal trappen bij dat je hebt gelopen aan de hand door middel van de ingebouwde hoogtemeter. Dit wordt ook weergeven op je schermpje. Waar dit precies handig voor is weet ik niet, maar het is wel leuk om te zien!

Activiteiten

Je kunt een aantal activiteiten op je Fitbit instellen als short cut. Je kunt het namelijk op je telefoon aan zetten als je gaat trainen, maar ook gewoon op je activity tracker. Ik heb bijvoorbeeld Weights, Bike, Elliptical, Interval, Circuit Training en Treadmill staan. Als je ‘m aanzet heb je vervolgens een goed beeld van hoelang je bezig bent & hoeveel je al hebt verbruikt.

Connected GPS

De Fitbit Charge 2 heeft een GPS functie, maar niet zelf. Je kunt alleen gebruikmaken van de GPS van je telefoon, dus je moet ‘m connecten via Bluetooth wil het werken. Dit is handig voor bijvoorbeeld hardlopen of fietsen, want dan weet je ook hoe hard en hoe ver je hebt gefietst. Dit vind ik wel een klein nadeel, want een activity tracker heb je eigenlijk omdat je je telefoon juist niet mee wilt nemen. Anyhow, je betaalt wel snel meer als je een ingebouwde GPS wil. Overweeg dus goed waarvoor je ‘m wil gebruiken en of een GPS echt nodig is.

Calorieën

Wat is een activity tracker die geen calorieën telt? Ook dit maatje houdt het allemaal voor je bij: je kunt een heel log zien van wanneer je op de dag je hoeveel hebt verbruikt. Je kunt ook een doel instellen hoeveel je op een dag wilt verbruiken en in je app kun je de voortgang volgen.

Slaap

Houd je je Fitbit ’s nachts om, dan houdt hij je slaap bij. De volgende ochtend kun je zien wanneer je echt in slaap bent gevallen, hoelang je nachtrust was & hoe goed. Hij meet de kwaliteit van je slaap door het aantal keer te meten dat je wakker of rusteloos bent geweest.

Wekkerfunctie

Ik was hier eerst een beetje sceptisch over, maar het werkt verrassend goed! Je kunt een wekker instellen via je app, en je Fitbit maakt je op dit tijdstip wakker met een trilsignaal. Daar word ik nooit wakker van dacht ik, maar wel dus. Ik word veel rustiger wakker juist! Hier ben ik wel fan van. Geen schel geluid naast je hoofd, maar gewoon een beetje een trilling. Chill! Natuurlijk kun je deze functie ook gebruiken als reminders voor jezelf gedurende de dag.

Breathing sessions

Je activity tracker heeft een vaste functie om guided breathing sessions te geven. Deze duurt standaard 2 minuten en laat je even goed ademhalen door een cirkel te volgen. Ik vind het wel lekker om deze voor het slapen gaan te gebruiken, maar ik kan me voorstellen als mensen dit onnodig vinden. Het doet verder niks, behalve je ademhaling rustig maken.

Fitbit Charge 2

M ’n nagels lijken hier wel heel vies he? Is niet zo hoor. Stomme lichtval.

Batterijduur

Fitbit zegt dat je met de Charge 2 zo’n 5 dagen doet. Ik kom hier niet aan toe. Na 3 á 4 dagen moet ik ‘m weer opladen, maar dat is alsnog zeker niet slecht!

De Fitbit app

De app is megabelangrijk om je Fitbit Charge 2 te kunnen gebruiken. Zonder app kun je namelijk niks instellen. Je connect je Fitbit met je telefoon via Bluetooth en je app synchroniseert dan volledig. Je kunt ze dus gemakkelijk de hele dag ‘unconnected’ laten: je Fitbit trackt gewoon door, maar hij synchroniseert dan pas op het moment dat jij ‘m aan zet. In het beginscherm zie je direct je aantal stappen, aantal afgelegde kilometers, verbrande calorieën, aantal trappen & je actieve minuten. Zo heb je meteen een goed overzicht. Daaronder krijg je blokjes, waar je een activiteit kunt aanzetten, je slaap kunt bekijken en kunt zien welke uren je bent toegekomen aan je 250 stappen.

Verder kun je ook  via de app aangeven wat je op de activity tracker wil zien. Je kunt je ‘clockface’ wijzigen, zodat je ‘m naar je eigen smaak kunt instellen. Je kunt hierbij kiezen uit zeven verschillende weergaven, van een analoge klok tot digitaal en datumweergave. Ook stel je via de app je wekker in en kies je welke activiteiten je op je Fitbit wilt hebben. In totaal kun je 6 activiteiten erop hebben staan. Staat jouw activiteit er niet tussen, dan kun je deze via de app aanzetten.

Ook kun je op de app je voedingsschema invoeren. Ik gebruik dit persoonlijk niet en met de Fitbit is het ook niet erg handig. De app werkt namelijk met een Amerikaanse database, waardoor hij nauwelijks Nederlandse producten kent. Natuurlijk kun je wel je groentes etc. invullen, maar verder kent hij bijzonder weinig. Je kunt het met de hand invoeren, maar als je dat met álles moet doen ben je nog wel even bezig. Ik heb dus besloten om dit achterwege te laten. Wil je toch je voeding tracken, dan kun je dit bijvoorbeeld ook doen via het Voedingscentrum. Ook kun je bijhouden hoeveel je hebt gedronken. Stel een doel in, vul het in als je weer wat achterover heb geklokt en je weet precies waar je je doel bereikt hebt. Handig!

Fitbit App

Conclusie

Fijn dingetje, die Fitbit Charge 2! Hij ziet er ten eerste mooi uit, gewoon strak en ook om de vrouwenpols kan het prima. Ik heb namelijk veel lompe, grote activity trackers gezien waarvan ik zeker wist dat die me niet zouden staan. Deze is juist strak en subtiel. Ik vind het leuk dat je je clock face kunt aanpassen, zodat je af en toe ook kunt wisselen. De hartslag meet de hele dag door goed en het apparaat is goed in gebruik.

De app werkt handig, is overzichtelijk en hij synchroniseert razend snel. De gegevens zijn detailleert, dus je hebt er echt wat aan als je een duidelijk beeld van je dag wil.

Minpuntjes vind ik dat er geen GPS is ingebouwd, al wist ik dit wel al met kopen. Ik ben geen hardloper en als ik ga fietsen heb ik toch altijd wel m’n telefoon mee, dus ik besloot dat ik het niet nodig vond om er extra voor te betalen. Ook moet ik nog een beetje wennen aan het tap screen. Het is geen touch screen, dus voor m’n gevoel ram ik af en toe door dat ding heen om ‘m te laten reageren. Maar dat is slechts een kwestie van gewenning! Ook had ik liever op m’n activity tracker kunnen zien hoe vol de batterij is. Nu kun je dat alleen checken als je ‘m connect met de app.

Gebruik je ook een Fitbit of alleen de Fitbit app? Laat dan een reactie achter met je mailadres, of stuur een mailtje naar info@thefitexplorer.com! Dan voeg ik je toe. Vind ik leuk!

Liefs,

Rianne

  30 Comments

 1. Hoi,
  Een nadeel bij mijn fitbit charge 2 vind ik dat mij kilometers niet kloppen bij het skaten! Ik heb vandaag 28 km geskate op het programma hike (las ergens dat die op skaten leek) en hij zegt dat ik 8 km heb afgelegd… maar verder ben ik heel tevreden! Zeker een aanrader voor de actievelingen!

  Beantwoorden

 2. Rianne , je kan het niveau van je batterij ook op je tracker zetten en als je quick view activeert bij instellingen hoef je helemaal niet op het raampje te rammen om het te zien , voor de rest gezellige review om te lezen !

  Beantwoorden

 3. Wat een goede review, super fijn ik twijfelde al om de fitbit te halen maar ik denk dat ik nu wel om ben. Bedankt voor de uitgebreide review en jouw ervaring ermee.

  Beantwoorden

  • Hoi Suusje, bedoel je dat je de Bike functie op je Fitbit wilt kunnen aanzetten? Als je in de app de volgende stappen aanklikt, kun je deze functie aanpassen: Account –> Charge 2 apparaat –> Exercise shortcuts.
   Dan kom je bij een soort menu waar je alle gewenste activiteiten kunnen neerzetten die je direct op je Fitbit zichtbaar wilt hebben. Laat je me even weten of het is gelukt?

   Beantwoorden

  • Hi Kaylee, dan moet je gewoon de Bluetooth aanzetten en connecten met de app zoals je normaal ook doet om deze te synchroniseren. Als je een sms of belletje krijgt, trilt je Fitbit. Hij gaat niet af bij meldingen van bijvoorbeeld WhatsApp of andere apps.

   Beantwoorden

 4. Weet iemand van jullie of het ook mogelijk is om een alarm te laten afgeven bij het overschrijden van de bovengrens (die je zelf ingeeft) van je hartslag?

  Beantwoorden

 5. Hi Kaylee, hoe komt het dat de tijd van activiteit van vandaag stopt op 8 minuten (ik heb al 6558 stappen vandaag), als ik op de app kijk dan was dit tijdens een rit van 8 minuten met de auto. Alleen “Walk” is ingeschakeld. De vorig dagen werkte het prima, ik heb ondertussen geen instellingen veranderd, ook na een reset is het probleem niet verholpen.

  Beantwoorden

 6. Ik heb sinds gisteren een Fitbit charge 2. Ben er blij mee. Direct 10.000 stappen gehaald 🙂

  Nu wil ik graag zijn waar ik gelopen heb, maar kan dag alleen als ik een activiteit gestart heb? Of kan ik ook de route van de hele dag zien? Dat krijg ik nl niet voor elkaar.

  Beantwoorden

  • Hi Margine,

   Sorry voor m’n wat late reactie! Zat weer eens in het buitenland.. :-). Je kan inderdaad niet van de hele dag de route bekijken. Je kunt dit alleen zien als je als activiteit ‘Wandelen’ heb geselecteerd én als je Fitbit op het moment van wandelen geconnect is met de app via Bluetooth.

   Beantwoorden

 7. Sinds vandaag ben ik in het bezit van de Charge 2 en ik heb een vraagje.
  Op het scherm staat de 12 uurs tijd ingesteld, deze wil ik graag wijzigen naar de 24 uurs tijd maar helaas kan ik dit nergens vinden. Weet iemand het antwoord?

  Beantwoorden

 8. Hoi Rianne!
  Leuk om te lezen en ik ben er weer iets wijzer van geworden! Heb de Fitbit charge 2 voor mijn verjaardag gekregen <3.
  Ik zie alleen nu dat hij stappen van gisteren meetelt voor vandaag. Ik heb hem gisteravond even om gehad om gelijk te testen natuurlijk. Vandaag heb ik hem weer om gedaan en zie dat hij dus niet bij 0 is begonnen met tellen. Weet jij hier iets over of klopt dit gewoon?

  Beantwoorden

  • Hoihoi, De Fitbit reset om 00.00 al je gegevens, dan start een ‘nieuwe dag’ voor je Fitbit zeg maar. Heb je na 00.00 nog gelopen? Of ’s nachts naar de wc geweest bijvoorbeeld? Dan zou dat het kunnen zijn!

   Beantwoorden

  • Hoihoi, De Fitbit reset om 00.00 al je gegevens, dan start een ‘nieuwe dag’ voor je Fitbit zeg maar. Heb je na 00.00 nog gelopen? Of ’s nachts naar de wc geweest bijvoorbeeld? Dan zou dat het kunnen zijn!

   Beantwoorden

 9. Misschien nog maar gelijk een vraag er achteraan……….. Ik zie dat er op de fitbit zelf een optie is voor rennen. Maar hoe en wanneer kan je de andere sportopties gebruiken zoals weights? Ik heb ze wel aanstaan bij mijn exercise Shortcuts….. #NOOB 🙂

  Beantwoorden

  • Ik gebruik de Weights functie als ik krachttraining aan het doen ben in de sportschool! 🙂 ‘Workout’ kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een groepsles Zumba of Bodypump. De rest wijst zich geloof ik wel vanzelf toch?

   Beantwoorden

 10. Ik denk eraan om een fitbit charge 2 aan te kopen. Ik vraag me af welke tussen welke activiteiten je allemaal kan kiezen ( dus welke zitten er standaard op) ? Kan je zelf ook een activiteit invoegen zoals stepaerobic of aerobic ?
  Registeert hij ook huishoudelijke taken zoals strijken of stofzuigen als workouts?

  Beantwoorden

  • Hi Hilde! Sorry voor mijn late reactie, was er even tussendoor geglipt. Ik heb standaard Weights, fietsen, hardlopen, aerobics, work out en yoga erop zitten die je vanaf je Fitbit zelf aan kunt zetten. Via je telefoon kun je nog meer activiteiten loggen! Huishoudelijke activiteiten worden niet geregistreerd, maar natuurlijk wordt dit wel opgenomen in je kcal totaal als je actiever bent :-).

   Beantwoorden

Post a Comment