Europa Sardinië Travel

Italië, maar dan midden in zee: Alghero!

Oh Alghero, wat ben ik verliefd op jou geworden. Je sfeer, je typisch Italiaanse balkonnetjes, je ongehaaste karakter. En vergeet ook niet de mooie haven. Voordat we drie dagen in Alghero verbleven tijdens onze reis door het noorden van Sardinië, maakten we alleen eerst een tussenstop in Bosa. Eigenlijk was Bosa erg willekeurig gekozen. Van

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Straatje van onze Airbnb

Dorgali naar Alghero was te lang in één trip en Bosa lag aan het water. Mooie locatie en er waren Airbnb’s, dus de keuze was gemaakt. En wat voor één!

Lieve mede-gasten in Ecoparco Neulè boden ons een lift aan naar Dorgali en ik kon hun voeten wel kussen daarvoor. Ik moest er niet aan denken om weer met 35 graden en die backpacks twee uur te lopen! Van daaruit namen we een bus naar Nuoro, waar een klein miniwagonnetje op ons stond te wachten richting Macomer. Het was bijna een filmscene, maar dat krakkemikkig, oude wagentje was écht ons vervoer. Vanuit Macomer was het gelukkig nog maar kort met de bus. Wat wel duidelijk opviel, was dat het landschap echt met de minuut vlakker werd. Mocht je dus naar Sardinië gaan voor de bergen: stay east!

Houd er ook rekening mee dat het bussensysteem niet geweldig is in Sardinië. Ja, er rijden bussen en ja, ze zijn best comfortabel. Maar een ritme of schema is nergens te bekennen en bussen rijden veelal laat. In grotere steden als Alghero valt dat gelukkig reuze mee! Koop je kaartje van tevoren bij een tabakszaak, want je wil niet misgrijpen bij de chauffeur. Als hij namelijk geen kaartjes meer heeft of hij is ze vergeten, dan mag je gewoon niet mee. Punt uit. Be prepared!

Vlaggetjesstraat

In Bosa hadden we voor één nacht een Airbnb geboekt in een oude grot, gewoon omdat we dat wel gaaf vonden! Het appartementje lag in een feestelijke straat met gierende Italianen en vlaggetjes boven ons hoofd. Hun kroegsysteem vond ik wel wat: aan de deur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uitzicht vanaf Il Castello Malaspina

hing een rekje waar iedereen z’n telefoon in deed bij de aankomst. Gingen ze weer weg, dan pakten ze ‘m gewoon weer. Zouden wij ook moeten doen – dan zit iedereen ook eens met elkaar te praten in plaats van te appen :-). Het appartement was gaaf, maar daar was ook alles mee gezet. Het bed had een knik, kraakte als ik m’n kleine teen bewoog en om te douchen moest je letterlijk op de wc staan. Ik douche in Alghero wel. De wind bovenop het kasteel van Bosa was verfrissend genoeg voor nu ;-).

Dwars door Bosa loopt overigens de ‘Fiume Temo’, vergezeld door een boulevard van palmbomen. Tot ’s avonds laat zitten we op een steiger, terwijl de lucht donkerder wordt, de lampjes helderder, en de temperatuur hoog. Genieten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alghero

New favourite city

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haven van Alghero


Alghero, Alghero, Alghero. Ik kom jou echt nog een keer opzoeken. We verbleven in een kamer in Maria’s B&B en ze deed me echt aan oma denken. Liefdevol, vol zorg en ze deed zo haar best om Engels te praten, al verstonden we haar prima in het Italiaans-met-handen-en-voeten. Ik wilde d’r eigenlijk gewoon meteen knuffelen als ik d’r zag, zo’n lieve uitstraling had ze. We keken uit over de stad en de Middellandse Zee vanaf onze vierde verdieping en volgens mij was Anouk net zo blij als ik met dit plekje.

Als je écht Italië wil beleven, hoef je dat niet op het vasteland te doen – dat is iets wat ik nu echt kan bevestigen. Alghero is namelijk echt typisch Italië. De barokke balkonnetjes hangen vol met planten en bloemen, de tegels zijn zo ongelijk dat je echt dichte schoenen aan moet en in de middag gaat iedereen op siësta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alghero

We kopen goedkope nepkleding op een marktje, boeken een boottochtje naar de Grotten van Neptunes en genieten. Vooral genieten, want je kunt eigenlijk niet om de ontspanning heen hier. Het strand is prima en we kunnen eindelijk zonder waterschoentjes of slippers naar het water lopen en er is zelfs een kermis – what else is there to wish for.

Ik koop hier iets wat typisch Sardijns lijkt te zijn – een ovenlapje waar een meisje ter plekke en binnen nog geen minuut ‘Wijk aan Zee’ erop stikt, inclusief een bootje. Bizar hoe sierlijk en snel ze dat doet, maar waarschijnlijk is ze hierop gedrild. Geld haalt ze in ieder geval snel binnen hiermee, denk ik zo. Fun fact: straatnamen hebben hier zowel een Italiaanse als een Catalaanse naam. Wat hier de fun aan is? De namen hebben totaal niks met elkaar te maken.

’s Avonds eten we op de stadsmuur. Op deze op historische overblijfsel staan nog altijd oude katapulten die in tijden van oorlog werden ingezet. Gaaf! Mocht je hier je avond doorbrengen, ga dan zeker na je diner gewoon even van de zonsondergang genieten vanaf de muur. De zon zakt langzaam achter de bergen, terwijl er de sfeer achter je steeds gezelliger wordt van gebabbel, jolige mensen en toeristen die hetzelfde als jij doen. Schept toch een band, niet?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grotten van Neptunes

Grotten van Neptunes

De Grotten van Neptunes, denk je nu misschien. Aanrader! Binnen een boottochtje van ongeveer drie kwartier zit je aan de andere kant van de kaap, waar je je een halfuur door de grotten waant. We vragen ons nog steeds af of het roeibootje er voor de sier lag of dat deze hier echt gestrand is, maar eigenlijk doet dat er geeneens doe. Deze grotten zijn waarschijnlijk de mooiste die ik tot nu toe heb gezien. Toeristisch? Mega.

Liefs van twee blije kippies:

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/18215631/?claim=fbtzy4yfdzs”>Follow my blog with Bloglovin</a> OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    1 Comment

  1. Pingback: Citytrip & Hike op La Maddalena, Sardinië | The Fit Explorer

Post a Comment