Een rode draad: de FIT methode van FIT.nl + GIVEAWAY!

FIT methode review

Ik hoor je denken: ‘nóg zo’n stom boek die de waarheid zegt te spreken en die mij in een maand een summerbody kan geven?’. Weer zo’n boek dat ophef gaat geven, zoals bij Fajah Lourens en The Green Happiness. Ik ben nooit zo’n fan van die boeken omdat altijd het idee heb dat het op basis van persoonlijke ervaringen gaat en daarnaast: ik doe lekker zelf wat ik wil. Niet wat een willekeurig iemand bij voorschrijft. #Rebel.

Maar. Dit boek heeft het tij doen keren.

In meer dan 250 pagina’s gaat FIT.nl in op heel veel onderwerpen omtrent een fit leven – lang niet alleen eten dus. Dit blog heeft heel veel bloed, zweet en tranen gekost. Er staat namelijk zoveel in dat ik met jullie wil delen, dat ik moeite had met filteren! But I tried my best and I hope you like it. Eerst even wat nodige achtergrondinformatie! Oh en.. je kunt dit ebook ook winnen ;-).

Wat is FIT.nl?

FIT.nl is een online platform waar je informatie over sport, voeding en lifestyle kunt vinden. Ook daar zijn er natuurlijk heel veel van. Het mooie aan FIT.nl is echter dat alles op wetenschap is gebaseerd. Niks gaat klakkeloos online zonder wetenschappelijke bron en dat vind ik wel wat. Daarnaast pushen ze je niet tot idealen. Ze verplichten je niet om iets wel of niet te doen. Ze bieden je de informatie en de kennis; het is aan jou wat je besluit daarmee te doen.

de FIT. methode

Het team van FIT.nl bestaat uit specialisten en experts in fitness, voeding, fysiotherapie en wetenschap. Samen hebben zij de FIT. methode samengesteld: ruim 250 pagina’s aan kennis samengebundeld! Een heel boekwerk dus en ik ben wel even bezig geweest met dit door te spitten. Maar jeetje, wat hebben ze er een werk van gemaakt! Hieronder zie je de inhoudsopgave:

Zoals je ziet, hebben ze een fit leven van meerdere punten bekeken. Dus lang niet alleen voeding of trainen! De grootste pluspunten vind ik dat er ook een hoofdstuk ‘herstel’ is en ‘motivatie & gedrag’. Bij die laatste begint het natuurlijk allemaal. Daarbij is natuurlijk ook herstel heel belangrijk en ik mis dit vaak in guru-boeken.

Wat kun je verwachten?

De fitness schema’s zijn goed verdeeld. Zo zijn er aparte schema’s voor mannen en vrouwen, wat natuurlijk heel logisch is, maar ze zijn daarnaast ook in drie fasen verdeeld. Dat zouden ze allemaal moeten doen, want iedereen staat natuurlijk in een andere sportfase. Iemand die net begint zal lang niet hetzelfde schema kunnen aanhouden als iemand die al een tijdje bekend is met de sportschool. De oefeningen zijn visueel weergeven, inclusief het aantal sets, reps en de rust ertussenin. Dit is allemaal omringd met aanvullende, nuttige informatie. Denk aan dingen als ademhaling, stretchen, hoe vaak moet je trainen en hoe vaak moet je van schema wisselen? Om er maar even een paar te noemen.

En dan nog iets wat voor mij goed van pas komt: ‘Hoe slaap je als een baby?’. Slapen is echt zo’n talent die ik verre van bezit. Ik slaap heel licht, hoor alles en moet áltijd ’s nachts naar de wc. Wie weet slaap ik nu eindelijk eens een nachtje door ;-).

En dan komt de voeding. Dat is nogal een tricky punt voor auteurs, want íedereen heeft hier een andere mening over. Iedereen. Ik word er gek van. FIT.nl baseert hun informatie uit adviezen van het Voedingscentrum, de Gezondheidsraad en aanvullend wetenschappelijk onderzoek om tot de betrouwbaarste informatie te komen. Ook al ligt het Voedingscentrum regelmatig onder vuur; het is dus lang niet alleen daarop geformuleerd. De FIT. methode gaat in op micro- en macronutriënten. Best diep dus en je krijgt geen oppervlakkige informatie als ‘dit mag je wel’ en ‘dit mag je niet’. Er wordt diep ingegaan op koolhydraten, vetten en eiwitten. Want hoeveel heb je nou echt nodig en wanneer? Daarnaast worden supplementen behandeld. Ik heb vaak het idee dat iedereen gewoon een paar keer per dag een dure eiwitreep naar binnen propt, maar dat is lang niet altijd nodig. Goed om over na te denken!

Zelf aan de slag!

Om zelf ook een beetje aan de slag te gaan en je niet alleen dingen voor te laten schotelen, kun je in 3 stappen leren om je eigen voedingsschema maken. Bij de eerste stap bereken je je energieverbruik en je energiebehoefte. Daarna, op basis van je levensstijl, kijk je naar de samenstelling van je voeding. Zo zal een duursporter meer koolhydraten nodig hebben en een krachtsporter meer eiwitten. Vervolgens ga je tracken en kijken hoe het loopt! Dit staat natuurlijk dan lang niet gelijk aan een persoonlijk en professioneel dieetadvies, maar het geeft je wel een richtlijn. Ook onderwerpen als veganistisch eten en alcohol worden overigens besproken.

Om je voedingsschema bij te houden en goed vorm te geven, heeft FIT.nl voorbeelden van boodschappenlijstjes gegeven. Deze verrassen me niet heel erg, maar de keuzetabel die daarop volgt wél! Per categorie, bijvoorbeeld groente, brood, rijst en vlees, zijn alle producten verdeeld in ‘voorkeur’, ‘middenweg’ en ‘uitzondering’. Weet je van een bepaald soort product niet wat de beste optie voor je is? Dan kun je zelf deze tabel erbij halen. Superhandig! Tot slot zijn er ook voorbeelden van voedingsschema’s gegeven die je kunt gebruiken als je er niet uit komt.

Mijn conclusie + WINACTIE!

Zoals je leest heb ik lang niet alles besproken wat in de inhoudsopgave te lezen is. Dat heeft natuurlijk een heel duidelijk reden: dat kan gewoon niet. Dit boek is zo uitgebreid en er staat zoveel informatie in! Het is niet zo dat je dit even lekker op de bank gaat lezen. Wil je iets weten, dan zoek je het doelgericht op. De FIT. methode klinkt misschien als een hele levensstijl waar je je aan moet wijden, maar zo is het helemaal niet. Het is puur de kennis die je wordt geboden en waar je, naar mijn idee, volop gebruik van zou moeten maken.

Wil jij deze sportbijbel ook? TOP, ik mag er namelijk één weggeven! Check mijn Facebook of Instagram en doe mee door je sportmaatje te taggen. That’s all! Op 23 april 2017 maak ik een winnaar bekend.

Niet gewonnen of wil je ‘m nu al hebben? Dan kun je ‘m hier aanschaffen vanaf €29,95.

Don't throw in the towel - use to wipe the sweat off your face

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *