Travel

48 uur in Leiden

Ik houd van plekken ontdekken. Lekker door een stad zwerven, allemaal vreemde talen om je neus horen en genieten van de lekkerste lokale gerechten. En daarvoor hoef je écht niet helemaal naar het buitenland. Málaga is mijn favoriete stad in het buitenland. Leiden komt wellicht bijzonder dicht in de buurt van mijn favoriete stad in Nederland! Voor mij is Haarlem niet te verslaan, maar Leiden, de Stad van Ontdekkingen, staat op een zekere 2e plaats. Ik ging een weekendje hierheen en dit was mijn dagplanning.

10.00 uur: Good morning sunshine!

Begin je dag met een lekker kopje koffie bij Café Logica, recht aan de gracht. Een heerlijk rustig, biologische zaakje. Lekker een beetje bootjes kijken, zien hoe de stad langzaam wakker wordt. Blader even door je boek, of check wat je allemaal wil gaan doen vandaag. Kortom: relaxed wakker worden!

10.30 uur: Pieterskwartier

Tijd voor een wandeling! Steek de gracht over naar het Pieterskwartier. Een knus wijkje met smalle straatjes, veel bloemen en verstopte hoekjes. En dé woonplek voor veel studenten – dat merk je wel aan de hoeveelheid fietsen. Wandel even een winkeltje binnen en houd ook vooral de gevels van gebouwen in de gaten. Hier staan namelijk nog veel werkplaatsen op van jaren geleden. Moet je nagaan hoe oud dit wel niet is!

12.00 uur : Lunch

Gotta love lunch! En voor Leiden ben je dan ook aan het juiste adres, want de stad reageert uitstekend op de trend van foodies. Toch ga ik je nu geen hidden gem geven, maar juist een hele bekende plek: Waag.

Waag is waarschijnlijk het bekendste restaurant in de stad en dat is natuurlijk niet zonder reden. 1) het eten is heel goed. 2) Je hangt nog nét niet met je voeten in het water. 3) Het is gevestigd in een oud handelsgebouw. Kortom: van alles komt hier samen en het vertelt de geschiedenis van de stad. Neem dus lekker plaats op het terras aan het water en geniet van je broodje!

14.00 uur: Bootje varen

Ik ben fan van bootjes, maar rederijen heb ik vaak overgeslagen. Simpelweg omdat ik het gewoon te toeristisch vind. In Leiden stapte ik echter wél in bij Rederij Rembrandt en dat was echt heerlijk! Niet alleen omdat het die dag letter 38 graden was (yep, that day), ook omdat je gewoon even kunt ontspannen. Even de voetjes laten rusten en genieten van het gekabbel. En alleen met een boot van een rederij kun je onder veel bruggetjes door, omdat ze zo laag zijn. Onderweg kom je bijzondere plekken tegen, voormalige huizen van belangrijke personen en natuurlijk de mooiste boten in de haven.

15.00 uur: Shopping time!

Tja, in iedere stad moet je even tijd vrijmaken om te winkelen toch? In de Haarlemmerstraat vind je alles wat je nodig hebt, zoals de H&M, Only en Pull & Bear. Maar sla ook zeker even af naar een zijstraatje. Dan kom je bijvoorbeeld platenwinkel Plato tegen in de Vrouwensteeg.

18.00 uur : Shared dining

Tassen gevuld? Tijd voor de buik! En sharing is caring, dat weten ze bij visbrasserie De Poort ook. Ga dus gewoon lekker zitten en laat je verrassen door de gerechten van de chef! Alle gerechten zijn bereid om te delen, zodat je van alles iets kunt proeven. Vis is de specialiteit, maar je kunt ook rekenen op verse groenten én natuurlijk een heerlijk dessert. En wat zou een visbrasserie zijn als je niet uitkeek op het water? ;-).

Dit is overigens ook een heerlijke plek om even na te borrelen.

Overnachten

Overnachten deed ik bij Golden Tulip in Leiden. Omdat ik met de trein kwam, vond ik het wel fijn om een hotel te hebben die vlakbij het station lag om te voorkomen dat ik m’n spullen door de hele stad moest sjouwen (#digitalnomad). Golden Tulip ligt letterlijk tegenover het station, dus ideaal! Vanaf hier ben je zo in de stad.

10.00 uur: Koffietijd 🙂

Jep, ik begin de dag altijd even met een kopje koffie. Gewoon om even op te starten, of om te checken wat ik die dag wil gaan doen. Ik deed dit bij Stadscafé van de Werff aan de Steenstraat, wat ze ook wel ‘de polsslag van Leiden’ noemen. Hier tegenover ligt namelijk Museum Volkenkunde, waar m’n volgende bezoekje zal zijn.

10.30 uur: Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde staat al heel erg lang op m’n lijstje, maar het was er gewoon nog nooit van gekomen. But now’s the time! En eigenlijk had ik nog de perfecte timing ook, want toen ik in Leiden was, was de World Press Photo tentoonstelling hier. Dat vind ik altijd zó bizar vet. Helaas is deze expositie alweer weg, maar ik zou zeker eens Googlen en de winnaars bekijken, inclusief de achterliggende verhalen van de beelden.

Natuurlijk is ook zónder die tentoonstelling Museum Volkenkunde onwijs tof. Vind ik, althans. Het museum is opgedeeld in continenten en eigenlijk wordt je meegenomen naar het begin van de volken die hier leefden. Wie waren er voor ons? Waar komen bepaalde rituelen vandaan?

12.00 uur: Lunchen

En weer lunchennnnn. The most beautiful thing in the world. Je kunt hiervoor dus eigenlijk naar heel veel plekjes. Denk aan de Yoghurt Barn, Happy Tosti en Brownies & Downies. Wil je echt is Leids, dan kun je als vegan aanschuiven bij HOEZO, of genieten bij Lot en de Walvis of Proeflokaal Bregje. Of struin gewoon lekker rond en zie wat je tegenkomt :-).

14.00 uur: Wat wil je doen?

De rest van de dag zou ik gewoon lekker invullen met wat jij wil doen. Je kunt nog meer musea bezoeken, want die zijn er in en om Leiden nog zeker. Denk bijvoorbeeld ook aan CORPUS. Wil je nog wat historische gebouwen in de stad zien, dan kun je naar de Burcht wandelen of door een van de vele hofjes. Als je de rondvaart hebt gemaakt is dit leuker, want dan weet je ook de geschiedenis van een aantal plekken. Wil je de stad juist even ontsnappen? Huur dan een boot en ga de Kagerplassen op! :-).

Nog meer informatie over wat te doen in Leiden, vind je hier.

Post a Comment