Life

Lief dagboek… wat meer rust graag!

Zolang ik me kan herinneren, gaat mijn hoofd 24/7 op volle toeren. Niet iets wat je altijd ziet – vooral iets wat je voelt. Soms zijn het gestructureerde lijstjes, maar soms staat mijn hoofd ook gelijk aan mijn slaapkamer – een niet bepaald opgeruimd zooitje.

Vooral toen ik slaagde voor mijn studie en mijn baan opzegde om freelance te gaan werken, is het een versnelling hoger gegaan. Opeens had ik niet meer de automatische structuur van wanneer ik naar school moest, wanneer ik op kantoor moest zijn en wanneer ik m’n Zumba les had. Alle vorm van structuur was weg. Dat is natuurlijk juist wat ik wilde, want op m’n toen 21e wilde ik alles behalve settelen. Toch zorgde dat wel voor slapeloze nachten en huilbuien als een zwangere vrouw. Waar ben ik in gódsnaam aan begonnen?! Nog steeds hoor, afgewisseld met momenten van puur geluk en tevredenheid. Dat is iets wat altijd zo zal blijven, alleen heb ik gelukkig wel een iets fijnere balans hierin gevonden.

Het is jouw leven

Ik weet het. Dit heb je al duizend keer gehoord. Dit staat in ieder ondernemersboek en motivatieboek en waar dan ook. Maar het is wel waar: leef het leven zoals jij er blij van wordt. Is dat iedere avond in de kroeg? Prima. Ben je juist liever zoveel mogelijk alleen? Who cares. Jij moet het doen met je leven, dus maak het naar je zin.

Omring je met mensen die je supporten en energie geven

Hoeveel scheve blikken ik wel niet heb gehad. Het idee dat je zelfstandig gaat werken, dat is nogal een dingetje voor sommigen. Geen zekerheid, voorlopig nog een lening kunnen afsluiten, geen vaste werkplek. En ik kan me best voorstellen dat dat voor een aantal best onwennig kan zijn.

En dat is prima. Maar het is wel belangrijk hoe die mensen zich uiten. Daarin heb je 3 types:

  1. Het type dat het hélemaal niks vindt en je alleen maar in een negatieve cirkel praat.
  2. Het type die het eigenlijk vrij weinig boeit en zegt dat je je leven moet leven zoals het is.
  3. Het type dat enthousiast is, je door je dalen heen sleurt en met je mee brainstormt op je pieken.

Ga eens goed na in welke ‘categorie’ de mensen om je heen zich bevinden. Is iemand type 1? Zó kut. Niets is vervelender dan iemand naast je hebben die je niet steunt. Zorg dat je deze persoon gewoon zo weinig mogelijk vertelt over je gaan & staan omtrent je werk. Maar denk ook na: wil je deze persoon nog wel in je cirkel houden?

Type 2 en type 3 kun je goed bij je dragen. Type 2 zul je niet veel last van hebben. Type 3 moet je koesteren. Op het moment dat ik aan mijn moeder vertelde dat ik een boek wilde schrijven, was ik bang voor een ietwat negatieve reactie. Want ja, hoezo ga je tijd besteden aan iets wat waarschijnlijk een mini-inkomstenbron gaat zijn? Maar ze werd zelfs juist superenthousiast en dacht meteen met me mee. Van mijn vriendinnetje in Rotterdam kreeg ik een heel woordweb doorgestuurd om te brainstormen over onderwerpen die ik kon behandelen. Ja, dat zijn de toppers. Degenen die je helpen, zelfs als ze niet zo goed weten waar je eigenlijk mee bezig bent.

Verplaats je mail- en WhatsApp op je telefoon

Een hoog stressniveau: het aantal meldingen op je telefoon. Vooral de appjes en je mailtjes die je nog moet beantwoorden. Want stel je vóór dat iemand een paar uurtjes moet wachten op een reactie. Als het echt belangrijk is, bellen ze wel. Wacht je op een reactie? Dan blijf je continu je telefoon checken of er al een update is. Valkuil!

Verplaats je WhatsApp en mailicoon naar een aparte ‘pagina’ op je telefoon, waardoor je het niet steeds in beeld heb. Dat gaat echt voor wat rust zorgen. Bij mij staan deze dus op m’n iPhone helemaal achteraan en vooral niet in de vastgezette balk onderaan.

Nog een kleine WhatsApp tip: waarschijnlijk heb je automatisch ingesteld dat je al het begin van een berichtje kunt lezen als deze binnenkomt. Zet dit uit! Zorg dat je alleen een melding krijgt met ‘X heeft je een bericht gestuurd’. Dan ben je namelijk ook niet zo nieuwsgierig wat het vervolg van dat berichtje is en dan ga je ook niet zitten malen over wat je moet antwoorden. Open het bericht wanneer je de tijd hebt om te lezen en om rustig te antwoorden.

Neem je rust

Volgens mij doet iedere ondernemer het op een bepaald punt: tot diep in de nachten doorwerken en je werkweek bestaat uit 7 dagen. Sommigen kunnen dat (nu kijk ik even naar mijn cameraman die mij altijd 03.00u ’s nachts nog dingen mailt), maar niet iedereen. Ik niet. Ik brak mezelf op. Nu zorg ik dat mijn weekend, ook echt mijn weekend is. En het maakt niet uit op elke dag dat is, als ik maar even 2 dagen volledig kan ontspannen. Ik werk liever de rest van de week wat uurtjes langer door. In het weekend heb ik daarna weer tijd om op te laden en bij te slapen.

Een obstakel hierbij kan je omgeving zijn. Als ik soms tussendoor een dagje vrij neem, word er als snel naar me gekeken van ‘moet jij niet werken?’, ‘heb je geen opdrachten?’ en dergelijke. En dat zijn echt kutuitspraken om te horen. Net alsof je faalt. Probeer het naast je neer te leggen en geniet vooral van het feit dat je de vrijheid hebt om jezelf vrij te geven!

goede werkplek

Get things done op de juiste plek

Thuiswerken klinkt ideaal, toch? Lekker in je pyjama met ananashaar, geitenwollensokken aan, lekker je eigen muziekje op de achtergrond. Menig kantoormedewerker zou maar al te graag met je willen ruilen.

Maar helaas. Weer zo’n sprookje dat ik in duigen laat vallen. Ik ben echt bar slecht in thuiswerken. Ik vind stofzuigen ineens een reteleuke bezigheid, ga tussendoor even de was opvouwen, maak een uitgebreide lunch voor mezelf en kijk tussendoor een paar afleveringen Netflix als pauze (sorry kan écht niet stoppen). Het resultaat? Een half-afgewerkte to-do list en een schuldgevoel naar mezelf.

Toen m’n zus het huis uit ging besloot ik haar kamer om te toveren tot m’n kantoortje. Poging 2. Idee was goed, uitvoering hetzelfde als bovenstaand. Ik probeer daardoor werkplekjes op te zoeken zoals cafeetjes of flexplekken. Ik ben daar veel minder snel afgeleid (ik ga daar niet ff in de keuken staan) en er heerst dan bijna een soort ‘druk’ om te werken. Ook op het strand werk ik veel effectiever. Bepaal voor jezelf waar je goed werkt en houd jezelf niet het ideaalbeeld van thuiswerken voor. Het kost je wellicht wat kopjes koffie en een broodje on the spot, maar je gaat wel als een jekko.

Heb jij nog meer tips om wat meer rust in je bovenkamer te krijgen? Let me know in de comments!

Post a Comment