supplementen en vitaminen advies
Life

5 supplementen die ik iedereen adviseer!

Als eetverslaafde én foodie ben ik eigenlijk altijd bezig om te kijken hoe ik het liefst voor m’n lichaam kan zijn. Tuurlijk, wijntjes en af en toe een dikke frikadel staan gerust op het menu, maar verder vind ik het wel belangrijk dat ik alles binnen krijg wat ik binnen hoor te krijgen. Ik sport veel, ik heb niet de allerbeste weerstand van nature.. In mijn badkamerkastje staan daarom een aantal supplementen waar ik me beter door ga voelen of die naar mijn idee een toevoeging zijn op m’n normale voeding op een dag.

Magnesium

Magnesium is eigenlijk mijn all time favoriet omdat het gewoon veel goede werkingen heeft. Magnesium is sowieso heel goed voor je botten en voor soepele spieren. Dan denk je misschien dat je benen lekker blijven bewegen, maar je hart is bijvoorbeeld ook een spier! Daarnaast is dit pilletje ook heel goed voor je stofwisseling en je energieniveau.

En wat dan als je een tekort aan magnesium hebt? Ai, dan ben je niet blij. Magnesium werkt namelijk ook goed als anti-stress middel. Krijg je niet genoeg binnen, dan kan dit leiden tot slapeloosheid, onrust of angstgedachtes. Dat willen we niet! Van nature zit magnesium in o.a. volkoren granen, veggies, fruit en vlees. Dit kun je aanvullen met een magnesiumtablet.

“Wanneer kun je magnesium het beste nemen?”
Neem voor het slapen gaan een pilletje, maar niet tijdens een maaltijd.

“Waar koop je het?”
Hier!

Visolie

Visolie is ook zoiets wat mensen onderschatten. Vooral omdat we eigenlijk te weinig vette vis eten om in deze behoefte volledig te voorzien. Je zou dan namelijk minimaal 1x per week vette vis moeten eten, zoals zalm, haring of makreel. Maarja, wie heeft dat nou standaard in z’n weekmenu zitten? Daarnaast wordt ook weer afgeraden om teveel vis te eten, want dan krijg je weer een overload aan jodium en zware metalen.

In visolie zit omega-3 en dit is goed voor de bloeddruk, maar verlaagt ook de kans op hart- en vaatziekten. Ook word je even iets scherper in je bovenkamer en stimuleert het je vetverbranding.

“Wanneer kun je visolie het beste nemen?”
Neem visolie een halfuur voor een maaltijd in, of rondom je training om vetverbranding te stimuleren.

“Waar koop je het?”
Hier!

visolie_Supplement_omega

Vitamine D3

Het zonnesupplement! D3 is een vitamine die aangemaakt wordt wanneer we in de zon staan, en we krijgen een beetje binnen via de voeding. We hebben nu in Nederland dan wel echt een prachtzomer en is de aanmaak van D3 veel groter dan normaal, maar toch onderschatten mensen dit wel. In Nederland zien we over het algemeen heel weinig de zon. In de zomer maak je wellicht een reservepotje aan in je lichaam, maar dit is niet voldoende om het jaar mee door te komen.

Vitamine D is echt must-have voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat calcium beter opgenomen wordt in je lijf, waardoor je botten sterker worden en botontkalking wordt voorkomen. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot slapeloosheid, stress en in de winter kan het zelfs aanvoelen als een ‘winterdepressie’.

Wanneer kun je vitamine D3 het beste nemen?”
Vanaf de herfst/winter tot dat er weer meer zon in het land is. Neem in de ochtend een pilletje.

“Waar koop je het?”
Hier!

Vitamine C

Vitamine C kennen we allemaal. De “sinaasappel vitamine”, want citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C. Verder vind je het ook in kiwi’s, bessen en kolen. Vitamine C heeft een beschermende werking in je lichaam en is daarom een antioxidant. Je hele zenuwstelsel heeft baat bij vitamine C, maar ook wordt ijzer beter opgenomen. Krijg je niet genoeg hiervan binnen? Dan zul je je slap en moe voelen en heb je een verhoogde kans om ziek te worden. Een verlaagde weerstand! Je kunt dit supplement overigens ook in poedervorm verkrijgen, dan kun je het mengen met bijvoorbeeld water, een sapje of yoghurt.

“Wanneer kun je vitamine C het beste nemen?”
Tijdens een maaltijd

“Waar koop je het?”
Hier!

vitamine c fruit travel

Op reis: multivitamine

Ik neem liever eigenlijk geen multivitaminen. Waarom niet? Ieder supplement moet je eigenlijk op een ander moment innemen om zo effectief mogelijk te zijn. Magnesium neem je voor het slapen gaan en niet tijdens een maaltijd, terwijl Vitamine C juist weer wél tijdens het eten moet. Als je een multivitamine neemt, kun je dit niet sturen en wordt mogelijk niet alles goed benut. Toch kan het af en toe wel een goede uitkomst zijn.

Op reis heb ik altijd multivitamine mee. Dit om ik geen zin heb om 9230490 potjes aparte pillen mee te slepen, maar ook omdat ik niet altijd alles goed binnen krijg. In het buitenland zijn veel rauwe groenten en fruit met vies water afgespoeld, waardoor je sneller reizigersdiarree krijgt. En gezien ik PDS heb, is dat niet erg bevorderlijk.

Voor multivitamine kies ik zelf voor Supradyn Complex Energy. En van bovenstaande supplementen zit alles behalve visolie erin. Dus dan heb ik toch een beetje van alles wat :-). Laat je reis niet de reden zijn dat je niet lief bent voor je lichaam! Ook Body & Fit verkoopt verschillende samenstellingen van supplementen.

Post a Comment