citytrip jeruzalem
Midden-Oosten Travel

Waarom ik nog niets over Jeruzalem heb geschreven

In februari was ik met Isropa naar Israël, voor een Two City Break naar Tel Aviv en Jeruzalem. Een heel bekende reis eigenlijk; het is perfect om deze twee steden te combineren tijdens je vakantie in Israël. Met een huurauto of met het openbaar vervoer ben je zo heen en weer. Over Tel Aviv staat inmiddels al een artikel online en wat een heerlijke stad vind ik dat! Ik vind het altijd wel fijn om vrij snel na de reis al wat te schrijven, omdat m’n hoofd dan nog ‘vers’ is. Ik heb ook al een aantal keren de vraag gekregen waarom er nog niets over Jeruzalem online staat. En ik zal je vertellen waarom niet.

citytrip jeruzalem

Het lukt gewoon niet

Heel simpel. Het lukt niet. En ik haat het om dat te zeggen. ‘Maar nu schrijf je toch iets’, hoor ik je denken. Ja, maar niet zoals ik normaal schrijf. Normaal probeer ik je leuke tips mee te geven, maar nu moet ik gaan uitleggen dat het niet lukt om een artikel over Jeruzalem te schrijven. Dat ik je geen toffe adresjes kan geven voor een lunch, geen gave uitzichtpunten kan geven of activiteiten om te doen. Enfin, wellicht lukt het me op deze manier ook wel om je te inspireren hiervoor.

Het is niet dat ik niet wíl schrijven. Integendeel. Ik ben geïntrigeerd door de stad geraakt, het is oprecht echt heel erg mooi. Ik was er maar kort, een dag, maar ik wil echt nog wel een keer terug om het nog een keer goed te beleven. Om echt meer de diepte in te gaan van Jeruzalem. Om er langer te overnachten.

Er is niet een stad

Laat ik als voorbeeld een van mijn favoriete steden nemen, Málaga. In deze stad heerst vakantiesfeer, een Spaanse sfeer, een ontspannen sfeer. Door de gehele stad, waar je ook bent.

In Jeruzalem is daar geen sprake van. Er is namelijk niet ‘een stad’. Jeruzalem bestaat uit 4 verschillende wijken: de Arabische, joodse, christelijke en Armeense wijk. En in ieder van die wijken heerst een ander Jeruzalem. In de armeense wijk is het stil en verlaten, terwijl je in de Arabische wijk het gevoel hebt alsof je in een Marokkaanse souk staat. Overal om je heen zijn winkeltjes, souvenirshops, mensen en geroezemoes. Ja, zo groot zijn de verschillen echt.

Een melting pot

Buiten de sferen in de wijken om, heb je ook nog de melting pot van geloven. Want die 4 wijken staan gelijk aan 4 geloven die pal naast elkaar leven. In Nederland maken we groot heisa om de cultuurverschillen. Hier leven ze gewoon door elkaar heen, alsof het doodnormaal is. Waarom moeten wij daar zo’n probleem van maken, als het hier allemaal goed gaat?

Ik stond bij de Klaagmuur foto’s te maken en te aanschouwen hoe Joden hun hart en ziel aan de muur overgaven. Hevige buigingen voor de muur, tranen en gebeden. Alsof het hun laatste hoop is. Een paar tientallen meters verderop, aan de andere kant van de muur, begint een moskee geluid te produceren. Het is tijd voor hun gebed. Enkele meters verderop en dwars door de gebeden van de Joden heen, maar niemand kijkt op of om. Dit is de gang van zaken hier. Dit is normaal. En dat zou het ook moeten zijn.

Maar hoezo geen artikel?

Je vraagt je nu misschien weer af waarom ik (nog) geen artikel heb kunnen schrijven. Dat is omdat ik dus niet weet waar ik moet beginnen. Ik heb nog niet door wat ‘het’ Jeruzalem is en ik ben gewoon echt even goed wakker geschud door deze Israëlische stad. Het heeft me aan het nadenken gezet over cultuurverschillen, maar ook over hoe wij in Nederland met elkaar omgaan. Hoe wij van Israël kunnen leren. De bakermat van tientallen geloven. Ook die van jou en mij. Dus dat ga ik eerst even laten bezinken. Of er nog een artikel komt? Geen idee. Misschien. Maar misschien kun je beter zelf gaan kijken.

Post a Comment