wat is reizigersdiarree
Reistips

Reizigersdiarree: wat is het en hoe ga je ermee om?

Het is iets wat niemand wil, maar wat iedereen wel een keer overkomt: reizigersdiarree. Het is zo’n normaal iets voor westerse mensen dat het zelfs een naam heeft gekregen. Reizigersdiarree komt vaak voor bij westerse mensen die afreizen naar een land waar de hygiëne lager is en waar er heel anders wordt gegeten. Het is vrijwel onvermijdelijk. Maar wat is reizigersdiarree nou precies, hoe kun je het (een beetje) voorkomen en hoe deal je ermee als het eenmaal zo ver is?

Wat is reizigersdiarree?

Heb je last van reizigersdiarree, dan zit je vooral veel op de wc met een waterige ontlasting. Maar liefst 30 tot 40% van de reizigers krijgt hier wel mee te maken wanneer ze een tropischer land bezoeken. Het wordt vaak veroorzaakt door het eten van besmet voedsel of het overnemen van de bacterie in het algemeen, bijvoorbeeld via het schudden van een hand. In Nederland zijn we voorzien van een hele hoge standaard in hygiëne, waardoor onze darmen eigenlijk gewoon heel weinig kunnen hebben. De kleinste bacterie kan al voor een infectie zorgen zoals bij reizigersdiarree. In warme, tropische landen is de hygiëne standaard nou eenmaal een stuk lager, waardoor wij al snel in de eerste twee weken een paar dagen op de wc zitten.

Reizigersdiarree kan als een buikgriep voelen, andere verschijnselen die bij reizigersdiarree komen kijken zijn:

 • Krampen
 • Misselijkheid
 • Koorts
 • Overgeven
 • In de ergste gevallen ook bloed bij de ontlasting

Reizigersdiarree duurt een paar dagen en gaat vaak vanzelf weer over.

Reizigersdiarree voorkomen

Call me a freak, maar ik ben het eens met wat Floortje Dessing ooit zei: eet alles, ziek word je toch wel. Ik doe altijd heel erg m’n best om reizigersdiarree te voorkomen, maar aangezien ik ook al PDS heb en dus een sterk verlaagde weerstand, word ik altijd alsnog wel ziek. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans om ziek te worden te verkleinen.

 • Was altijd goed je handen. Vooral voor het eten en het koken. Ik heb altijd desinfecterende handgel bij me voor het geval dat.
 • Drink altijd water uit een verzegelde fles en bestel je drankjes zonder ijsklontjes. De ijsklontjes zijn vaak gemaakt van vervuild kraanwater.
 • Mijd rauw of niet voldoende doorgebakken vlees en vis.
 • Mijd rauwe groenten, dit is vaak afgewassen met vervuild water.
 • Mijd ongeschild fruit. Ga je zelf je fruit of groente schillen? Was het dan eerst om te voorkomen dat de bacteriën van de schil op het fruit overgaan.
 • Drink iedere dag een glas cola. Dit doodt een deel van de bacteriën in je darmen.

Hoe ga je ermee om?

Dit blijft altijd de hoofdvraag: vermijden is nauwelijks te doen, dus hoe ga je ermee om? Het zal je reis in bepaalde mate wel beïnvloeden, omdat je nou eenmaal niet zo ver kan zijn van een wc en je zult je ook niet fit voelen. Hier een aantal tips om je vakantie toch een beetje leuk te maken.

-Blijf lekker één of twee dagen bij het zwembad hangen van je hotel. Daar is ook niets mis mee! Als er een strandje is, is dat natuurlijk nog veel beter. Gun jezelf vooral de rust, anders word je nooit beter. Ben je op doorreis en heeft je hostel geen zwembad of fijne plek buiten? Boek dan gewoon twee nachten ergens anders.

-Boek een kamer met een eigen badkamer. Het ergste is namelijk dat je op iemand moet wachten voor de wc, of dat iedereen op jou moet wachten voor de wc. Zorg dat je lekker je eigen toilet hebt, dat bespaart je een hoop stress.

-Ben je misselijk? Drink gemberthee.

-Zorg sowieso dat je heel erg veel drinkt! Met diarree verlies je veel vocht en je raakt snel uitgedroogd. Daardoor voel je je alleen maar zieker en wordt het erger. Blijven drinken! Zorg wel dat je alleen drinkt uit een verzegelde fles, dus schoon drinkwater.

-Qua eten kun je denken aan crackers, wit brood, kale witte rijst en bananen. Dit is licht verteerbaar eten die je darmen niet teveel prikkelen. Mijd ui, knoflook en vezelrijk voedsel een paar dagen.

-Houd de diarree langer dan 3 dagen aan? Zoek dan een apotheek op, want dat is niet goed.

-Gooi jezelf niet direct vol met loperamide of medicijnen. De bacterie moet wel de kans krijgen om je lichaam te verlaten! Het is dus ook goed om het ‘even te laten gaan’.

-ORS, ORS, ORS. Diarree is niet erg, maar de uitdroging daardoor is wel gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. ORS vult je vocht- en zoutgehalte aan. Dus blijf drinken, maar neem ook ORS.

Zorg dat dit in je tas zit

Zorg dat je dit sowieso inpakt:

 • Loperamide: dit gaat de diarree tegen
 • ORS: met diarree verlies je veel vocht. ORS vult het verlies aan vocht, zout en nodige suikers aan. 
 • Zakdoekjes: áls je dan langs de weg moet, is het wel fijn als je wat zakdoekjes in je tas hebt.
 • Desinfecterende handgel: reizigersdiarree wordt veel veroorzaakt door bacteriën. Door regelmatig desinfecterende handgel te gebruiken dood je een deel van deze bacteriën.

Mocht je diarree echt heel erg worden of niet meer stoppen, dan kun je altijd ter plekke naar de dokter of naar het ziekenhuis. Omdat het een veelvoorkomende ziekte is, krijg je dan vaak de juiste antibiotica.

Post a Comment