dolfijnen spotten schotland

Dolfijnen spotten in Schotland

Dolfijnen spotten doe je alleen in tropische landen. Toch? Witte stranden, een turquoise zee… In dat plaatje horen dolfijnen thuis. En dat is jammer, want een vliegticket naar dat soort landen is vaak gigantisch duur! Althans, dat zou je denken. Leuk nieuws, want je hoeft helemaal niet zo ver te reizen om dolfijnen te spotten. Dat doe je namelijk gewoon in Schotland!

Op anderhalf uur vliegen: Inverness

Get on a plane to Inverness! Dé hoofdstad van de Schotse Hooglanden, grenzend aan Loch Ness. De vlucht duurt maar anderhalf uur en ook al vind je hier geen witte stranden, je vindt hier wel een pittoresk Brits dorpje, het Monster van Loch Ness én een zee met dolfijnen. Dat is nogal wat anders dan die vlucht van duizenden euro’s naar de warmere wateren. In de haven van Inverness ben je welkom bij Dolphin Spirit Inverness voor een bizar tof boottochtje.

We’re on a boat!

Om dolfijnen te spotten moet je een aardig stuk de zee op en je moet snel kunnen manoeuvreren om ze op te kunnen zoeken. Zie je namelijk een vin, dan wil je er snel achteraan! Met een cruiseboot is dat niet zo makkelijk, maar met een RIB boot wel! Dit is een speedboot waar maximaal twaalf mensen op passen, op een rijtje. Je vaart rustig de haven uit, maar zodra je op open water komt mag het gas open en is het genieten! Vooral voor de adrenalinejunkies onder ons is deze manier van uitwaaien heerlijk. Het geeft echt een kick.

Met skikleding op de boot

Zo’n boottocht op open water is niet erg aangenaam qua weersomstandigheden. De kou en de wind zijn finest voor je lichaam en in je gewone kleding zit je alles behalve comfortabel. Bij de bootverhuur krijg je dan ook een speciaal pak aan om je warm te houden. En wat is dat lekker comfy! Ik kreeg een beetje een throwback naar Lapland, waar ik ook zo’n pak aan moest tegen de kou en sneeuw. Daar overheen krijg je nog een zwemvest en als kers op de taart: een skibril! I kid you not. Het is dan misschien niet woestaantrekkelijk; je gaat hem heel dankbaar zijn. Door de snelheid van de boot en de wind zie je zonder die bril namelijk niets.

Spotten!

En dan is het tijd voor het echte werk: spotten! De bemanningsleden weten precies waar de dieren (kunnen) zitten en herkennen het gedrag van de beestjes, maar ondertussen moet je ook zelf goed je ogen open houden. Makkelijk zijn ze niet te zien: je kunt een golf al snel verwarren met een dolfijnenvin. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt zo!

Vaak zwemmen dolfijnen in groepen. Zie je er één, dan is de kans dus groot dat je er meerdere tegen gaat komen. Het voordeel van dolfijnen spotten is dat ze naar boven moeten om te ademen. Lang kan het dus niet duren voordat ze nog een keer omhoog komen. Kortom: keep your eyes open at all times.

Naast het spotten van dolfijnen zie je ook veel zeehondjes. Superschattig! Deze kun je natuurlijk ook gewoon bij de Waddeneilanden zien, maar het blijft een leuk uitzicht. Die ronde dobberende kopjes of chillend op het strand: doe mij zo’n leventje!

Zoals jullie wellicht snappen was foto’s maken op die boot best lastig. M’n reisgenootje Bonnie van One Hand In My Pocket maakte een vlog van ons avontuurtje.

    1 Comment

  1. Pingback: 4 outdooractiviteiten in Schotland | The Fit Explorer

Post a Comment