Tivoli Kopenhagen
Europa Travel

Met Kerst naar Tivoli in Kopenhagen

Kerst in het buitenland is iets wat veel mensen toch een beetje als een taboe zien. Kerst moet met de familie gevierd worden, thuis, in Nederland. Maar wie heeft dat ooit bedacht? Wie heeft ooit gezegd dat je niet eens Kerst in een andere cultuur mag beleven? Ik bracht de feestdagen een keer door in het winterwonderland van Kopenhagen. Een dag daarvan in pretpark Tivoli in Kopenhagen, to be exact. En ik raad iedereen aan om tenminste één keer in je leven datzelfde te doen. Over een bijzondere citytrip Kopenhagen gesproken.

Wat is Tivoli?

Tivoli is simpelweg een attractiepark in de hoofdstad van Denemarken. Eigenlijk is het vergelijkbaar met onze sprookjesachtige Efteling, maar dan veel kleinschaliger. Het hele jaar door is het ‘normaal’ geopend, maar tijdens een aantal gelegenheden wordt het park omgetoverd in een thema. Halloween is er daar één van, maar de bekendste transformatie vindt plaats tijdens Kerst.

Er zijn geen grote attracties – er is één achtbaan dat over de kop gaat, maar als je op zoekt ben naar een adrenalinekick zul je hier weinig voldoening vinden. Wel vind je hier veel leuke, relaxede attracties, zoals de vrije val en een zweefmolen van waaruit je geweldig uitzicht over de stad hebt. Vooral met de lampjes in de avond is dit mooi!

Lampjes, lampjes en nog eens lampjes

Wat was dit genieten tijdens Kerst. Het ene lampje na het andere, overal om je heen. Zoals Kerst hoort te zijn. Zoals je het als kind zag in sprookjes en zoals het in romantische comedy’s wordt getoond. Alles is versierd: de attracties, de gebouwen en zelfs de bomen. Ook gewoon rondlopen is dus al heel tof! Ik kan er heel veel woorden aan vuil maken, maar alleen de foto’s zeggen geloof ik al genoeg.

Er zijn ook een aantal restaurants om aan te schuiven. Je betaalt natuurlijk wel wat meer dan een normaal restaurant, maar het eten is het waard! Je kunt kiezen uit onder andere een steakhouse, biergarten of een van de fastfood stalletjes onderweg.

Iedere avond rond de kerstdagen is er ook een vuurwerkshow en een lichtshow bij het water. Ook tof om even wat tijd voor in te plannen!

En verder dan?

Tivoli is geen gigantisch pretpark en één dag is hier voldoende. Tenzij je natuurlijk zwaar attractieverslaafd bent en je 10x achter elkaar in dezelfde attractie kunt stappen zonder het saai te vinden. Omdat je natuurlijk niet één dag naar Kopenhagen gaat, is er gelukkig nog veel meer leuks om te doen hier!

Wat wel belangrijk is, is om de openingstijden van winkels en dergelijke goed te controleren. Veel is gesloten tijdens de Kerstdagen, op wat restaurants en cafés na. Wil je ergens genieten van een kerstdiner, reserveer deze dan ruim van tevoren! Wat je wél kunt doen op zo’n dag, is een fiets huren en de stad door. Kopenhagen is hier perfect voor en dan heb je zomaar een dag gevuld! Je kunt lekker langs het water, de Nyhavn en langs highlight De Kleine Zeemeermin fietsen. Zorg wel dat je handschoenen mee hebt in dat geval. Things could get cold :-).

Zo fix jij deze bijzondere stedentrip Kopenhagen

Jaaa ik weet het, ik weet het: je wil hierheen. I can’t blame you. Je kunt online van tevoren al tickets kopen, maar bij ons was het aan de kassa ook rustig en hoefden we niet lang in de rij voor een ticket. Het is maar net hoe safe je dit wil spelen. Je kunt kiezen voor alleen toegang of met ‘unlimited ride‘. Als je deze laatst kiest, dan hoef je hier bij iedere attractie apart te betalen. Je krijgt dan een bandje die je kunt laten zien en dan kun je zo doorlopen. Als je niet zo’n attractiefan bent kun je ervoor kiezen om de attracties apart te betalen. Op de website vind je de prijzen hiervoor. Ik raad aan om gewoon lekker de unlimited te nemen, scheelt je veel gedoe en dan kun je lekker op je gemak je ding doen.

Overnachten in Kopenhagen

Een hippe stad, dus veel hippe hotels en hostels! Ikzelf overnachtte in Hotel Astoria. Deze was heel betaalbaar op dat moment én ligt naar het treinstation. En aangezien ik met een volle koffer uit Zweden kwam was dat wel heel makkelijk :-). Verder vind je hier ook prima kamers en een fijne service. Je hebt alles eigenlijk gewoon op loopafstand. Mocht je meer van het hostelleven zijn, dan is het Generator Hostel heel gaaf. Ik houd van het concept, de sfeer die hier hangt en de ideale locatie ervan! Een soortgelijke stijl vind je bij Urban House.

Post a Comment