gezond eten op reis
Life Reistips

Gezond eten op vakantie: zo doe je dat

Wanneer je op vakantie bent, wil je natuurlijk even lekker genieten en niet te veel op je voeding hoeven te letten. Aan de andere kant wil je ook weer niet dat de vakantie ten koste gaat van je fitte figuur waar je het hele jaar juist zo hard voor getraind hebt! Hieronder vier tips om op vakantie lekker te kunnen genieten en toch nog in shape te blijven.

Tip 1: Eet voldoende groente

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je snel vol zit, en niet te veel calorieën binnenkrijgt, is het eten van groente. Uiteraard zorgt dit ook voor de nodige vitamines en mineralen. Wanneer je uiteten gaat, bestel dan bijvoorbeeld een extra schaaltje groente bij het hoofdgerecht.

Tip 2: Let op met snacks tussendoor

Je eetpatroon is op vakantie natuurlijk anders dan normaal. Je eet op andere tijden en hebt niet altijd de voeding voor handen waar je aan gewend bent. Hierdoor kan je al snel zin krijgen in een ongezonde snack tussendoor, maar pas hiermee op! Tussendoortjes kunnen ervoor zorgen dat je flink wat extra calorieën binnenkrijgt op een dag. Ga dus voor gezonde tussendoortjes. Smeer ‘s ochtends een extra broodje pindakaas of koop een banaan onderweg.

Tip 3: Drink voldoende water en pas op met alcohol

Ook tijdens je vakantie is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Veel mensen vergeten dit, omdat ze in een ander ritme of omgeving zijn. Dit geldt vooral voor vakanties op warme bestemmingen waar je meer vocht verliest dan normaal. Ook geeft water een voller gevoel, waardoor je minder snel behoefte hebt aan eten.[1] Uiteraard moet je ook oppassen met alcohol, een extra wijntje bij het avondeten is op vakantie snel besteld. Dit zorgt natuurlijk ook voor de extra calorieën.

Tip 4: Wees realistisch

Het is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar om af te vallen tijdens de vakantie, en dit hoeft ook niet. Daarnaast hoeft het ook niet te betekenen dat als je 1 à 2 kilo bent aangekomen tijdens je vakantie, dat je vetpercentage gestegen is. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat je iets meer vocht vasthoudt door een ander voedingspatroon. Wanneer je tijdens de vakantie wat ongezonder leeft dan normaal is dit helemaal geen probleem, zolang je na je vakantie je gezonde leefstijl weer oppakt.

Dit artikel is geschreven door Marin van Loo van FIT.nl. Natuurlijk weet ik door eigen ervaring zelf veel op het gebied van voeding, maar het team van FIT.nl is hierin gespecialiseerd!

Referenties: [1] Casazza, Krista, et al. “Weighing the evidence of common beliefs in obesity research.” Critical reviews in food science and nutrition 55.14 (2015): 2014-2053.

Post a Comment