Een roadtrip om Loch Ness

Drie dagen lang genoot ik van ongerepte natuur, schilderachtige uitzichten en eindeloze herfstkleuren. Sinds vorig jaar vliegt KLM rechtstreeks op Inverness, de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. De highlands en een stedentrip Edinburgh: twee volkomen andere werelden! Dit is een van de mooiste gebieden die ik ooit heb gezien. Een dag lang stapten wij in onze vierwieler voor een roadtrip rondom Loch Ness en die schoonheid wil ik je niet onthouden. Ideaal voor een vakantie naar Schotland!

De route rondom het meer is zwierig. Er is geen 10 vlakke meter te bekennen, zoals we dat hier in Nederland kennen. Op en neer, links en rechts: het is geen ideale route voor degenen die last hebben van wagenziekte. Ben je daar prima mee, huur dan bij bijvoorbeeld Sunnycars of Rental Cars een auto voor een roadtrip rondom Loch Ness.

1. Inverness: de hoofdstad van de Hooglanden

Vanzelfsprekend begint je route in de stad Inverness. Vliegen naar Inverness duurt nog geen twee uur. Hier staat dan ook een auto voor je klaar als je die hebt geboekt, afhankelijk van de maatschappij. In de stad vind je talloze Bed & Breakfasts en pittoreske hotelletjes om in te overnachten. In van die oude panden, zo mooi!

2. Drumnadrochit & Urquhart Castle

Je begint aan de westzijde van het meer en rijdt richting Drumnadrochit. Een hele mond vol, I know. Je kunt hier een stop maken bij het bekende Urquhart Castle, een bekende ruïne. Leuk om even een wandelingetje te maken, een drankje te doen en een film te kijken over de geschiedenis van het kasteel en hoe deze ten onder is gegaan. Dit is een echte must-do als je in dit gebied bent, maar veel tijd heb je er niet voor nodig. Twee uur is ruim zat, wij waren er met een uurtje wel klaar.

3. All the way down

Vervolg je weg richting het zuiden en blijf goed om je heen kijken! Onderweg zul je namelijk fotogenieke plekjes tegenkomen voor een kiekje of gewoon even voor een ontspannen uitzicht. Speciale bezienswaardigheden zijn er op dit stuk niet, maar laat je daardoor niet misleiden. De natuur is hier één grote attractie en bezienswaardigheid.

Bij het zuidelijke punt van het meer kun je nog een stop maken bij Fort Augustus. Je vindt hier een bijzonder systeem van sluizen en ook hier kijk je mooi uit over Loch Ness. Je bent hier voor even weer in de beschaafde wereld.

4. Suidhe Viewpoint

Vervolgens rijd je weer ‘omhoog’ maak je een stop bij het Suidhe Viewpoint. Hoe je weet wanneer je daar bent? Heel simpel: je waait er weg! Dit is een van de meest winderige punten van de omgeving en geloof me: je kunt hier gewoon in de wind hangen. Daarnaast is het natuurlijk een schitterend uitzicht dat je hier hebt, over de kronkelige weg die je volgt, mooie landschappen en een nabijgelegen meer.

5. Falls of Foyers

Vanaf Suidhe Viewpoint zul je merken dat je iets van Loch Ness bent afgereden. Maak even een stop bij Cameron’s Tea Room voor een heerlijke lunch, een kopje koffie of een stuk taart. Alles is hier zelfgemaakt en je staat midden tussen de Schotse Hooglanders! Mijn tip is om hier een bagel met verse zalm te bestellen. Deze komt vrijwel direct uit het meer op je bord, dus die is écht heerlijk! Mochten ze de Coffee-Walnut cake op voorraad hebben, laat die dan alsjeblieft niet liggen. Zit je vol, vraag dan of je hem to-go mee mag.

Na een goede plaspauze is het nog zo’n vijf minuten verder naar Falls of Foyers, een bekende waterval van Schotland. Het is een kleine wandeling, maar zeker even de moeite waard als je er toch bent!

6. Dores Beach

Jaja, Schotland heeft een strand! Niet zoals wij hem kennen in Wijk aan Zee, maar het is wel een heel lekker plekje om in het zonnetje te genieten, even uit te waaien en naar het eindeloze Loch Ness te staren. Je kunt hier ook even een praatje maken met Steve Feltham, ookwel de Nessie Hunter. In 1991 is hij met z’n caravan naar Loch Ness gekomen om Nessie te spotten van tot op de dag van vandaag woont hij hier nog steeds. Hij rust niet totdat hij het mysterie heeft opgelost.. Kortom: hij kan je álles over Nessie en de mythe vertellen. Of misschien is het wel geen mythe..?

7. Inverness

Je eindigt wederom in Inverness, lekker makkelijk. Dit klinkt misschien al een korte, simpele route, maar ik durf te wedden dat het wel tegen het avonduur is als je weer terug in de stadse omgeving bent. Er zijn gewoon zoveel mooie plekjes om een kijkje te nemen!

Voor een diner zijn er talloze restaurants om aan te schuiven. Opties zijn bijvoorbeeld Mustard Seed Restaurant of The Kitchen, van waaruit je uitkijkt over de rivier de Ness. Voor een echte pub moet je bij Gellions zijn, de oudste pub van Inverness. Liever wat live muziek? Dat vind je altijd bij Johnny Foxes of Hootanannys. Hier vind je ook altijd veel locals, dus extra gezellig.

In Google Maps

Vind je het fijn om de route meteen in Google Maps te zien? Klik dan hier voor de volledige route inclusief de tips voor hotspots! Scheelt je werk in de TomTom en dan zie je het meteen visueel.

Heb jij verder nog tips voor deze regio? Let me know!

Post a Comment