El caminito del rey
Europa Travel

De mooiste wandelroute van Spanje: Caminito del Rey

De tickets voor het bewandelen van El Caminito del Rey had ik al even op zak toen ik iets voorbij zag komen wat op bovenstaande titel leek: de gevaarlijkste wandelroute van Spanje, of misschien wel Europa, was weer geopend voor publiek. Het was een tip van m’n moeders collega om dit pad te bewandelen, maar toen had ik natuurlijk nog meer zin om dat pad op te gaan! El Caminito del Rey, op maar een uurtje van het gezellige Málaga, is een bijzondere plek en ik ga je er álles over vertellen.

Wat is Caminito del Rey?

Caminito del Rey is een wandelpad tussen Álora en Campillos, dat oorspronkelijk werd gebruikt voor het vervoer van mensen en goederen. Tientallen jaren werd het pad gebruikt, waardoor het al snel in verval ging. Ook al was het pad vervallen, veel thrill seekers zochten het gebied alsnog op. Voor de kick, want je had niet alleen schitterend uitzicht, je kon ook ieder moment te pletter vallen als het pad het begaf. Lange tijd was dit gewoon mogelijk, totdat er een aantal doden vielen tijdens het klimmen. Toen heeft de gemeente het pad gesloten en iedereen die dat verbod negeerde, stond een boete van €6000,- te wachten.

Maar de gemeente heeft in die tijd zeker niet stilgezeten. Het pad is volledig gerenoveerd en in 2015 is het weer opengesteld voor publiek. Wel met mate: er wordt gewerkt in tijdslots en per tijdslot mag er een bepaald aantal personen vertrekken. Dat is ook wel begrijpelijk, want als je nagaat dat het pad maar een meter breed is en één kant op gaat, wil je ook niet met teveel mensen op een kluitje zitten. Het oude pad loopt gewoon onder het nieuwe pad door; erg gaaf om te zien!

Doordat de toegang gereguleerd wordt, is het noodzakelijk om van tevoren te reserveren. Het zit snel vol! Tickets kosten €10,- en die bestel je hier. Je krijgt dan e-tickets gemaild.

De route

Sowieso kun je héél mooi uitzicht verwachten. Je wandelt grotendeels langs kliffen en dalen, met turkooise wateren aan de voet. Achter iedere bocht zit wel weer een andere verrassing. Zwaar is het niet; je hoeft niet veel bergen op en af en het pad is simpel, met hier en daar trappetjes. Het pad is prima te doen voor kinderen. Eigenlijk is het vooral de warmte die de wandeling zwaarder maakt. Man, wat ben ik die dag veel vocht verloren. Wel makkelijk: je kunt heel veel drinken zonder naar de wc te moeten, want je zweet het er toch uit. Zo nu en dan staat er een bankje waar je even een broodje kunt eten of kunt uitrusten en we zijn twee keer een beekje tegengekomen waar we even hebben afgekoeld. Nu weet ik hoe een kameel zich voelt als hij water krijgt..

Je wandelt op een stuk van een meter breed, in de bossen wat breder. Passeren is niet heel gemakkelijk, dus wees voorzichtig! Of het geschikt is voor mensen met hoogtevrees? Tja, dat verschilt per persoon denk ik. Mijn moeder had er totaal geen last van omdat je eigenlijk continu afgeleid bent door al het moois om je heen. Wel moet je tegen het einde aan een wiebelige brug over. Onderweg ben je verplicht een helm te dragen voor je eigen veiligheid. Ook staat er op bepaalde punten personeel als aanspreekpunt wanneer er iets is en om alles in goede banen te leiden.

Je kunt ervoor kiezen om de route af te leggen met een gids. Je vertrekt dan in een groepje en onderweg krijg je informatie over de historie van het pad en hoe het is geworden tot wat het nu is. Dat is natuurlijk interessant, maar hiervoor doe je langer over de route en ben je wel genoodzaakt om bij je gids te blijven. Dit is dus wat je zelf fijner vindt!

image

 

    7 Comments

  1. Pingback: Waarom je écht op stedentrip naar Málaga moet | The Fit Explorer

  2. Pingback: 5 toffe steden in Europa voor een moeder-dochtertrip | The Fit Explorer

Post a Comment