Broadway

Naar een musical op Broadway

Broadway: een van New York’s bekendste straten. Een straat vol theaters, waar de beste en grootste musicals spelen. Voor iedere musicalster is het een droom om hier te mogen optreden! Maar je komt er niet zomaar. De musicals die hier plaatsvinden zijn van bizar hoge kwaliteit, het is echt de top. Als bezoeker dus ook zeker de moeite waard om er één (of meerdere) te bezoeken! Je betaalt iets meer dan dat je in Nederland zou betalen, maar je hebt wel gegarandeerd een geweldige show. Ik ging naar zo’n Broadway musical!

Hoe zit Broadway in elkaar?

Heel theoretisch gezien is Broadway een eindeloze straat in New York City. Echt, er komt geen eind aan en je vind ‘m door de hele stad. Hij wijkt iets af van het normale blokkenpatroon van de straten: hij loopt er eigenlijk diagonaal doorheen. Als we iets verder dan de kaart kijken, is Broadway een echte trekpleister voor de Amerikaanse theaterwereld. Deze vind je rondom Times Square in Manhattan.

Broadway kent zo’n 40 theaters. Jep, het is dus niet één zaal! En ze liggen ook niet allemaal direct aan Broadway. Is dat even een domper 😉. Veel liggen in zijwegen van de bekende theaterstraat, dus no worries. Vrijwel iedere musical heeft een eigen venue, die vaak thematisch is ingericht. Maar goed – veel musicals spelen járen, iedere avond. Soms wel twee keer op een dag. Een toegewijd theater maakt de beleving dan echt compleet!

Broadway

Tickets kopen

Stap 1: zorgen dat je tickets hebt! Gelukkig is dat niet zo moeilijk. Op Broadway.com zie je alle musicals die op dit moment spelen – zowel Broadway musicals als off-Broadway (die vaak ook goed zijn). Hier vind je de complete planning, tijden, ticketprijzen en de kassa. Easy as that. Reserveer wel op tijd, want vaak gaan ze erg hard! De tickets kun je gewoon vanuit Nederland boeken.

MAAR. Ja, er is altijd een maar. Het kan namelijk stukken goedkoper! Maar wel met een risico. Op Times Square, recht naast de bekende rode trap, staat het bedrijf ‘TKTS’. Hier kun je met korting tickets kopen voor de shows op diezelfde dag. Echte last minute tickets dus, die ze er nog snel uit willen hebben om de zaal vol te krijgen. Vaak scheelt dit je letterlijk 50%, soms 20%. En dat is best een bedrag als je nagaat dat één ticket al snel minstens €100,- kost. Wel moet je hiervoor goed bedenken welke musical je wilt. Echte blockbusters als Lion King, Phantom of the Opera en Wicked komen hier namelijk eigenlijk nooit tussen te staan. Wij hadden Cats, Chicago en School of Rock er dan wel weer dagelijks op. Bedenk dus hoe belangrijk je het vindt welke musical je gaat zien. Gaat het je puur om de beleving en heb je meerdere musicals op je lijstje staan? Dan is dit zeker een aanrader! Wil je verzekerd zijn van goede plekken bij de Lion King? Koop dan je ticket ruim van tevoren online.

Wij betaalden €75,- voor de musical Kinky Boots. Deze tickets hebben we niet gekocht via TKTS, maar dat is omdat er tijdens onze reis niet echt een musical tussen kwam te staan die we beiden wilden zien. Daarbij is €75, ook ‘goedkoop’ voor Broadway! We hadden voor deze prijs een plek op de mezzanine, het balkon. Alles was goed te zien en we hadden niks te klagen! En: een echte aanrader. Hij was zó leuk en vrolijk!

Zo ziet je avond Broadway eruit

Iedere musical speelt dus vrijwel iedere avond, dus je hebt alle keuze qua datums. In Nederland moet je zo’n halfuur van tevoren aanwezig zijn om de zaal in te kunnen. Ben je er eerder, dan kun je gewoon even een drankje aan de bar drinken. In New York gaat dat iets anders. Voor de musicalzaal worden hekken gezet en je mag lekker buiten in de rij staan. Yep, true story. Fijn als het mooi weer is, maar zorg voor een paraplu in je tas voor als het regent! Zo’n halfuur voordat de musical begint kun je naar binnen. Hiervoor wordt er even een snelle blik in je tas geworpen, dus zorg dat je ‘m klaar hebt. Ons eten en drinken werd niet uit de tas gehaald en is dus toegestaan.

Doordat de theaters allemaal vrij oud zijn, zijn ze ook regelmatig krap. Wij konden niet met onze benen vooruit zitten en moesten een beetje opzij draaien. Ben je dus lang, zorg dan voor een plek bij het pad zodat je je benen kunt strekken of iets wat daarop lijkt. Als je de zaal in loopt krijg je een playbill, het programmaboekje, waarin je kunt zien wie er allemaal spelen. Leuke achtergrondinformatie! Vanzelfsprekend moeten alle telefoons uit en is het verboden opnames te maken. Er is de hele musical door personeel aanwezig om dit in de gaten te houden. Ook voeten op de stoelen mag niet, ook niet als je te groot bent voor je plek.

Halverwege de musical is een pauze van ongeveer 15 minuten. Je kunt dan gewoon een rondje lopen en een drankje bestellen, zoals je in Nederland ook gewend bent. Niks bijzonders verder dus.

De afsluiter van iedere musical is altijd het leukst. Hierin komt de hele cast het podium op in een energiek lied, waarbij je moet meeklappen. Ook in Amerika! Sta dus lekker op, klap mee en geef de spelers een staande ovatie terwijl je awkward in je ene vierkante centimeter danst. Superleuk, I kid you not! Is de musical afgelopen, dan kun je buiten nog de acteurs opwachten. Er staan hekken bij de artiesteningang waar ze (ooit) naar buiten zullen komen.

Zo..

Dat is eigenlijk alle informatie die ik je weet te geven hierover! Weet dat je verzekerd bent van een heerlijke avond, want het is écht heel erg leuk. Een echte must als je in New York bent, als je het mij vraagt! Wilt je reismaatje niet heen? Dan ga je toch lekker in je eentje. Net zo leuk! Let me know als je ook naar een Broadway musical gaat of al bent geweest.

    1 Comment

  1. Pingback: Wat te doen in New York City met slecht weer | The Fit Explorer

Post a Comment