naar nieuw-zeeland met working holiday visum
Gastblogs Reistips

Naar Nieuw-Zeeland met een working-holiday visum

Droom je ervan om een jaar naar Nieuw-Zeeland te gaan? Je hebt groot gelijk! Maak van je droom werkelijkheid! En ik zal het je makkelijk maken met tips.

Voorbereiding

1. Spaar zo veel mogelijk geld als je kunt, want het is hier echt duurder dan in Nederland. Je kunt natuurlijk op meerdere dingen geld besparen, zoals kamperen in plaats van verblijven in hostels/motels, geen auto huren en gaan liften, of de bus nemen en zoveel zelf koken in plaats van elke keer buiten de deur te eten. Maar onthoud: je bent wel in Nieuw-Zeeland en het is hier echt te gek, dus je moet er wel van genieten, eropuit gaan en leuke dingen doen. Sommige dingen zijn nou eenmaal duur, maar zeker de moeite waard!

2. Je visum aanvragen gaat vrij makkelijk via de site immigration.govt.nz. Houd er rekening mee dat je een creditcard nodig hebt om het visum te betalen. Daarna is het een kwestie van je account in de gaten houden. Mijn visumaanvraag ging zonder problemen en had hem binnen twee weken binnen. Nadat je visum is uitgegeven, heb je een jaar de tijd om het land binnen te komen. Hierna vervalt je visum en kun je alleen met een toeristenvisum het land bezoeken.

3. Hoe vroeger je je vlucht boekt, hoe goedkoper het zal zijn. Ik gebruik vaak skyscanner.nl om vluchten te zoeken. Soms is het zeker de moeite waard om te spelen met de dagen: over het algemeen is een doordeweekse dag namelijk goedkoper dan het weekend.

4. Als je je vlucht hebt geboekt, ga dan ook meteen op zoek naar een accommodatie. Hier geldt ook: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het zal zijn. In hoogseizoen is het zeker aan te raden om vroeg te boeken, want veel zal volgeboekt zijn. Ik gebruik booking.com om te zoeken. Als ik iets heb gevonden, benader ik de accommodatie persoonlijk, vaak is het dan goedkoper dan bij booking.com.

5. Surf het internet af, koop een reisgids, tel de dagen af: voorpret is al een groot gedeelte van je reis!

6. Zorg dat je een creditcard hebt, zonder ben je hier echt nergens!

Zo vind je werk

7.  Zodra je bent aangekomen en bent bijgekomen van je jetlag, is het belangrijk om je IRD-nummer, een persoonsnummer, aan te vragen, zonder dit nummer kun je namelijk niet werken. Het proces duurt eventjes, dus doe het zo vroeg mogelijk. Je hebt een officiële brief nodig, een rekening of iets dergelijks, niet een ansichtkaart, dat geldt niet. Je wilt waarschijnlijk mobiel zijn, dus als je een telefoonabonnement afsluit, geef dan het adres op waar je verblijft, zodat je die brief kunt gebruiken. Ikzelf zit bij de provider Sparks, en betaal $19,- per maand voor bellen, smsen en internet. Zodra je de brief hebt, kun je een bankrekening openen. Je moet hier een afspraak voor maken en het is erg druk bij de bank, dus wees ook hier op tijd mee. Ikzelf zit bij ANZ bank, die hebben heel veel ATM’s en branches over het gehele land. Je hebt een bewijs nodig dat je een actieve bankrekening hebt, dus dat er geld in en uit gaat, maar als je dit vraagt helpen ze hier graag mee en is het zo gedaan. Zodra je dit allemaal hebt, inclusief een kopie van je paspoort en je visum, ga je naar de site ird.govt.nz. Daar print je het formulier van uit, vult het in en stuurt alles bij elkaar op naar het genoemde adres: binnen ongeveer twee weken krijg je je IRD-nummer opgestuurd!

8. Houd er rekening mee dat het moeilijk kan zijn om werk te vinden, dit ligt aan je werkervaring, flexibiliteit en gewoon stomweg geluk. Ik gebruikte deze website en had gelukkig binnen een week werk, waar ik heel erg blij mee was. De meeste banen die worden aangeboden zijn fruitplukken, melkboerderijen, horeca en housekeeping. Wees flexibel, geduldig, sta open voor andere ervaringen en je komt al een heel eind. Lukt het niet om werk te vinden, dan kun je altijd werken in ruil voor accommodatie en maaltijden. Dit word veel aangeboden en zo ben je uit de grootste kosten en kun je vanuit daar uit verder solliciteren.

Esther Meewezen is een 31-jarige reis- en cultuurliefhebber. 3 jaar lang reisde ze door Oceanië en Azië en verloor haar hart aan het reizen. In maart 2016 heeft ze de Nederlandse bodem weer verlaten en
woont nu in Twizel, Nieuw-Zeeland om de wereld verder te ontdekken. 

Post a Comment