Devil's Pool Zambia
Afrika Blogs Travel

Op het randje van Vic Falls: Devil’s Pool in Zambia

In een eerder blog heb ik je al het nodige van Victoria Falls verteld en heb ik ook een stukje geschreven over Devil’s Pool in Zambia. Iedere keer als ik m’n foto’s terugkijk denk ik weer; verdorie, wat was dát gaaf. Echt zo’n bucketlist-idee. Ik ga er gewoon een aparte blogpost aan wijden, om je even voor te bereiden en je natuurlijk te overtuigen!

Wat is Devil’s Pool?

Devil’s Pool is een ‘toeristische attractie’ in de Victoria Watervallen, welke de grens vormen tussen Zimbabwe en Zambia. Aan de top van deze 100 meter hoge watervallen is een poeltje te vinden. Dit poeltje is zo’n vier meter diep en wordt omringd door rotsen. Hierdoor kun je dus letterlijk op het randje van de waterval zitten! De naam doet zich dus recht aan – val je, dan ben je er geweest.

Devil’s Pool is een unieke plek en niet altijd mogelijk om te bezoeken. Het seizoen om dit te bezoeken is tussen half augustus en half januari, dit is namelijk het drogere seizoen van de Zambezi rivier. Ga je buiten dit seizoen, dan is de stroming te sterk en is het pure zelfmoord. Er worden dan, logischerwijs, geen excursies georganiseerd.  In totaal worden er maar vijf tijdsloten per dag uitgevoerd van maximaal 16 personen. Best een bijzonder iets om aan deel te kunnen nemen dus!

Om Devil’s Pool te bereiken, moet je eerst twee sterke stromingen van de Zambezi door zwemmen. Zwem je niet hard genoeg, dan lig je beneden. Het klinkt allemaal vrij suïcidaal, maar er zijn altijd meerdere gidsen in de buurt om te zorgen dat dit niet gebeurt. Je moet ook veel over (gladde!) rotsen klimmen en klauteren, dus doe alsjeblieft waterschoentjes aan zodat je niet een enorme jaap in je voet heb zoals ik 🙂

devil's pool zambia

Hoe ziet zo’n excursie eruit?

Per dag zijn er vijf tijdsloten. Je kunt deze excursies boeken bij Sheerwater. ’s Ochtends is er om 07.30, 09.00 en 10.30 uur een morning breeze ($98), waarbij je ook een lichte snack en een kopje koffie krijgt. Om 12.30 uur gaat de lunchversie van start en krijg je na de excursie de mogelijkheid om te lunchen (surprise). Deze excursie kost $158. Aan het eind van de middag, om 15.30 uur, is er high tea excursie voor $138.

Ikzelf heb de high tea excursie gedaan. Niet zozeer vanwege een voorkeur: de rest was vol. Boek dus zeker ruim op tijd! Om 15.30 uur werden we opgehaald bij het Royal Livingstone Hotel. Na een briefing van de gidsen ga je in een klein bootje naar het Livingstone Island, een klein eilandje naast Devil’s Pool. Hier krijg je even de mogelijkheid om je om te kleden en voor te bereiden. Eén gids neemt per persoon/groep een camera mee, het wordt aangeraden deze zelf niet bij je te houden. En geloof me; foto’s maken is het laatste waar ik aan dacht!

Je moet eerst een stuk over gladde rotsen lopen, hand in hand om te voorkomen dat je uitglijdt. Waterschoentjes mistte ik hier wel (met een vervelende snijwond als gevolg). Als je eenmaal bij het water ben, dan moet je zwemmen. Twee keer, want daartussenin is er even geen stroming en kun je uitrusten. De gids gaat eerst en daarna de rest van de groep één voor één, zodat je gids je goed op kan vangen. De stroming is pittig, dus het is belangrijk dat je goed in gaten wordt gehouden. Vlak voor de rand is een touw gespannen die je kunt grijpen voor het geval je het niet red. Heb je de stroming getrotseerd, dan moet je nog een stukje over de rotsen en dan ben je er: Devil’s Pool!

De gidsen doen deze tours iedere dag en zijn het meer dan gewend. Zij doen letterlijk een bommetje in de pool, doodeng! Je wordt langzaam het water in begeleid, weer één voor één. Bij de rand vangt een gids je op en de andere gids maakt de foto’s. Als je eenmaal in het water ligt en de rotsen bij de rand voelt, voel je je gelukkig al een stuk veiliger. Voor zover dat kan. Je kunt maar even in de pool blijven, vanwege veiligheidsredenen en een strakke planning.

Is iedereen in de pool geweest, dan is het weer hetzelfde riedeltje terug: door de stromingen zwemmen en over de rotsen klauteren. Eenmaal aan land krijg je een handdoek van de organisatie en heb je tijd om je om te kleden. En dan staat er een heerlijke tafel voor jullie klaar om heerlijk te high teaen! Daar was ik even aan toe.

Devil's Pool Victoria Falls

National Geographic heeft een onwijs gave 360-graden video gemaakt van Devil’s Pool tijdens het droge seizoen. Check ‘m hier beneden, want het zijn écht schitterende beelden en geven je een blik over het randje. Sleep het beeld heen en weer om helemaal om je heen te kijken.

Vliegen naar Victoria Falls

Vliegtickets naar Victoria Falls kun je boeken bij bijvoorbeeld KLM. Als je niet zo gehecht bent aan de maatschappij waarmee je vliegt, kun je bij Budgetair of Schipholtickets terecht voor goedkope tickets naar Zimbabwe. Je hebt altijd een overstap, vaak in Johannesburg.

Wil je naar Zimbabwe én Zambia? Vraag dan om een KAZA visum, deze geeft je toegang tot beide landen. De grenscontrole is dan vele malen makkelijker!

  4 Comments

 1. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

  Beantwoorden

Post a Comment