verblijven in een homestay

5 redenen om in een homestay te verblijven

Ik vond het best spannend en had geen idee wat ik moest verwachten. Wat als ik op de grond op een matje moet slapen? Wat moet ik doen als ik eten voorgeschoteld krijg wat ik niet kan eten? Kan ik het dan afwijzen, of moet ik het maar voor lief nemen en doorzetten? Er gingen allerlei gedachtes in m’n hoofd toen ik onderweg was naar mijn homestay in Soweto. Uiteindelijk was het een van de beste ervaringen van de hele reis! Verblijf je in een hotel, dan blijf je erg oppervlakkig en kom je nauwelijks écht in de cultuur terecht. Je kunt natuurlijk een walking tour doen, maar niets neemt je zo erg mee in een samenleving dan een verblijf bij een lokale familie.

1. Het is een echte local experience

Het lokale ritme, lokaal eten, de lokale taal, lokaal alles. Zoals ik al zei, verblijf je in een hotel oppervlakkig. Als een echt toerist. Een homestay neemt je heel erg diep mee ín de cultuur, met alle normen en waarden erbij. En waar kun je nou beter een traditionele maaltijd krijgen dan één die door de locals zelf is gemaakt?!

2. Je steunt de lokale bevolking

De werkloosheid in Zuid-Afrika is hoog en iedere vorm van inkomen voor de lokalen is meegenomen. En ze doen er heel graag iets voor! Een groot deel van de kosten die jij voor je verblijf betaalt, komt uit bij je host en de community. Daarnaast krijgen zij een extra vergoeding voor jouw eten en drinken, waardoor hun beloning hoog blijft. Zo profiteren ze er dus sowieso van en is het een mooie inkomstenbron voor ze. Veel beter dan wanneer je verblijft bij een hotel, waar zij niks van merken. Zo heb je dus eigenlijk een win-win situatie!

3. Liefde voor de cultuur

Afrikanen praten graag over hun cultuur en zijn vaak erg open-minded. Of nouja, de families die meedoen in projecten als homestays zijn dat in ieder geval. Zij vinden het onwijs interessant om westerlingen over hun cultuur te vertellen en hierin mee te nemen, maar ze zijn ook heel benieuwd naar onze manier van leven en onze ideeën over bepaalde dingen. Onze host in Soweto heeft zwaar te lijden gehad onder het Apartheid regime en heeft hier heftige verhalen met ons over gedeeld. Ik kon wel huilen. Ze deed dit niet uit medelijden, maar puur om ons inzicht te geven in hoe het er daadwerkelijk aan toe ging. Hoe dat regime er echt uit zag en hoe dat voor hen was. Verschrikkelijk. Door deze culturele en interessante gesprekken krijg je veel inzicht in hun samenleving en vooral veel respect voor elkaar.

4. Gastvrijer dan waar dan ook

Je kunt in een hotel gaan zitten waar je je eigen gang kunt gaan, of in een gezellig hostel verblijven om mede-backpackers te ontmoeten, maar gastvrijer dan bij een homestay krijg je het niet. Je komt in een warm bad, waarbij ze je alles willen geven wat ze kunnen. Dat is misschien niet veel, maar juist daarom is het zo bijzonder. Iedere knuffel en iedere lach is gemeend.

5. Je beseft wat je allemaal hebt

Gedurende je verblijf maak je ieder kwartier ongeveer iets mee waardoor je je beseft wat je thuis in Nederland allemaal wel niet hebt. De ruimte, de moderne en mooie meubels, de grote televisie. Ons huis in Soweto had de grootte van onze garage, ze hadden geen badkamer, de wc zat buiten in een hokje met een kraantje ernaast om je te wassen. Hier kon je ’s nachts overigens niet zomaar heen, dus kregen we een ton op de kamer voor bij hoge nood. Met wat desinfect erin. Oei. Door dit soort dingen ga je thuis steeds meer waarderen.

Kortom: homestays zijn wat mij betreft echte aanraders. Niet alleen de lokalen profiteren ervan, jij hebt een geweldige ervaring! Onze homestay in Soweto was georganiseerd door het kleinschalige Phaphama Initiatives en ons verblijf in Valley of 1000 Hills is geregeld door Vuk’Africa. Vuk’Africa is een grotere organisatie waarmee je ook een volledige dag op stap kan. De enthousiaste guide Maxwell en zijn collega’s zijn één groot feest, dus een echte aanrader!

Post a Comment