bezoek aan victoria falls zimbabwe

Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Victoria Falls, Zimbabwe

De Victoria Watervallen zijn door ontdekkingsreiziger David Livingstone vernoemd naar de Britse royal Victoria. Met ruim 2000 meter zijn het de breedste watervallen van heel Afrika! Een bezoekje waard, kun je dus wel zeggen. Het omliggende plaatsje Victoria Falls groeide door dit natuurschoon vanzelfsprekend rap uit tot een toeristische trekpleister. Die op jouw bucketlist moet!

What to do

Voor zo’n 30 á 50 dollar mag je het National Park in, afhankelijk van de dag en drukte. Het klinkt misschien wat veel, maar het is het echt waard. Je kunt op veel verschillende uitkijkpunten het watergeweld bewonderen. Rek er zeker twee uur voor uit, want je loopt het niet zomaar even af. Wat je verder kunt doen in de omgeving? Muchos!

Opzoek naar high adrenaline? Here you go: ga voor de Big Swing! Bij de ‘gorge’, een schitterend uitkijkpunt vlakbij de Falls, spring je van de klif om een vrije val van zo’n 70 meter te maken, waarna je vredig over het water schommelt. En krijsend. Een mooie voorbereiding op de bungeejump, want nu hoef je niet direct head first. Maar goed, meteen bungeejumpen kan natuurlijk ook, vanaf de Victoria Falls Bridge. Mét uitzicht op de Falls. Ben je toch niet zo van de vrije vallen, maar wil je toch actief bezig zijn? Dan kun je van een mega zipline scheuren of een paar uur besteden aan een canopy tour, waarbij je meerdere, maar wat kortere ziplines neemt, zigzaggend door de gorge.

Waar watervallen zijn is water, en waar water is, zijn boten. In de wateren rondom de Falls leven veel dieren, zoals hippo’s en buffels. Heerlijk dus om tijdens een zonsondergang een boottochtje te maken over de Zambezi en deze dieren te spotten! Je kunt ook gaan voor het raften. Ik heb het zelf helaas niet kunnen doen, maar het schijnt echt bizar vet te zijn.

Where to eat & drink

Oh oh oh wat houd ik van de Afrikaanse keuken. Echte pure liefde. Bij Mama Africa kun je ’s avonds aanschuiven voor een echt traditioneel bordje vol: een stew met sadza. Sadza wordt ook wel pap genoemd en het doet mij een beetje denken aan heel plakkerige rijst. Niet de pap die kindjes eten dus en dat je daar binnen moet lepelen! Nee, hier eet je het lekker met je handen. Stew is een soort stoofpotje, wat lijkt op curry. Mind the spices: ze houden hier van pittig eten. Niet alles in één keer in je mond proppen dus :-).

Wil je liever wat westerser eten? Bij Shearwater Café kun je allerlei broodjes, vleesgerechten en salades bestellen, zoals je in Nederland eigenlijk ook gewend bent. Pizzaliefhebber? Ga dan naar de Three Monkeys.

Alright, nu een die je écht niet mag overslaan. The Lookout Café. Dit café is onderdeel van Wild Horizons, een activiteitenorganisatie waarbij je onder andere de high wire activities kunt doen. Niet zo raar dus dat dit Lookout Café bij de gorge ligt en dat je, verrassend genoeg, een mooi uitzicht hebt! Reserveren is wel een must – het is er altijd overladen vol. Tip: eet je grote maaltijd ná je vrije val(len) :-).

De grens over naar Zambia

De grens met Zambia is heel simpel over te steken. Het enige waar je op moet letten, is dat je het juiste visum koopt als je Zimbabwe of Zambia binnenkomt. Je kunt natuurlijk een los visum kopen bij de grens, maar dat gaat je veel meer geld kosten dan nodig is.

Vraag bij de allereerste aankomst in Zimbabwe/Zambia om een Kaza Visum. Dit visum geeft je meerdere entries voor zowel Zimbabwe als Zambia. Onbeperkt grenshoppen voor maar $50! Als je nagaat dat een eenmalige entry voor alleen Zimbabwe $45 is, is dat helemaal niet zo verkeerd. Nu vraag je je misschien af ‘maar wat moet ik daar dan?’. Well, in Livingstone kun je best even een rondje lopen en wat winkels bezoeken. Mijn aanrader is sowieso om een bezoekje te brengen aan Devil’s Pool! Even een duik nemen op het randje van een 100 meter hoge waterval. Casual. Oké, ik vond het best eng.. maar het geeft wel een adrenaline kick! Je betaalt er best wat voor, tussen de $98 en $160, maar dit is dan ook een activiteit die maar een paar maanden per jaar mogelijk is en daarbij is het bezoekersaantal gelimiteerd tot 16 per keer, verspreid over 5 tijdsloten per dag. Worth it!

Devil's Pool Victoria Falls

Economische situatie

In Zimbabwe wordt betaald met de Amerikaanse Dollar. Yep, gewoon precies dezelfde als in New York City. Klinkt gek, maar de geldsituatie in Zimbabwe is dan ook nogal ingewikkeld en dramatisch. Zacht gezegd. Om te beginnen kun je er niet pinnen. Je kunt het proberen, maar de kans dat er geld uit de muur komt is erg klein. Zorg dus dat je van tevoren geld wisselt bij je bank in Nederland, <strong>heel belangrijk</strong>! Vlieg je via bijvoorbeeld Johannesburg? Dan kun je ook op het vliegveld een exchange bureau als Travelex opzoeken. Een bijkomend dingetje is dat er nog een andere munteenheid in Zimbabwe rond gaat, de zogenaamde Bond notes. Eén Bond note staat gelijk aan één dollar, maar toch zijn ze niks waard buiten Zimbabwe en zijn ze gedoemd om het land nog meer in de prut te helpen. Het hele systeem is nogal raar en ik snap ‘m ook niet helemaal, maar probeer de Bond notes in ieder geval zoveel mogelijk te vermijden door ze óf te weigeren, of zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Betalen met credit cards kan overigens vaak wel.

Overnachten in Vic Falls

Vic Falls is toeristisch en je kunt dus terecht bij veel verschillende onderdakjes. De echte backpackers gaan voor het gezellige en bruisende Shoestrings Backpackers hostel, waar altijd iets te doen is en je geheid nieuwe reismaatjes maakt. Of je echt aan je nachtrust toe komt is echter de volgende vraag.. Wil je wat rustiger verblijven, maar toch je kosten laag houden? Dan kun je een kamer boeken in het eenvoudige N1 Hotel. Het is basic, maar je hebt wel centrale locatie, gratis Wi-Fi en je eigen badkamertje. Is je budget wat groter, neem dan een kijkje bij Ilala Lodge of kies voor het safarileven bij de Safari Lodge.

    1 Comment

  1. Pingback: Op het randje van Vic Falls: Devil's Pool in Zambia | The Fit Explorer

Post a Comment