lokale simkaart op reis
Blogs Reistips

Wel of geen lokale simkaart op reis?

Iedere keer schiet het toch even kort door m’n achterhoofd als ik voor een tijdje op reis ga: ‘zal ik een lokale simkaart kopen?’. Het is vaak wel makkelijk. Lagere kosten, altijd bereikbaar.. Maar is het echt nodig? Vaak is mijn eigen conclusie van niet, maar dit is geheel afhankelijk van je reisplannen en natuurlijk je eigen behoeften hieraan. Veel reisgenootjes vinden het namelijk wel heel noodzakelijk. Het antwoord op die vraag is afhankelijk van een aantal dingen.

1. Naar wat voor ‘soort’ land ga je?

Waarschijnlijk de belangrijkste vraag: waar ga je heen? Is dit een heel goed ontwikkeld land of juist niet? Tijdens mijn half jaar in Zweden heb ik het prima uitgehouden zonder een lokale simkaart doordat het een heel ontwikkeld land is. Ofwel: overal is Wi-Fi. Letterlijk overal. Naar mijn idee had ik die hele simkaart niet nodig, want om de hoek was ongetwijfeld een hotspot. Ook in 9 van de 10 hotels is tegenwoordig een Wi-Fi netwerk beschikbaar, gratis of niet. Ga je naar een land ergens in de bush, dan is deze luxe optie een stuk minder waarschijnlijk en zul je er beter naar moeten zoeken. Wil je dan toch gemakkelijk toegang tot internet hebben? Dan is een lokale simkaart een optie. Denk er wel aan: zit je écht in the middle of nowhere, dan heb je misschien wel helemaal geen telefonisch bereik. Dan heb je dus ook niks aan een lokale simkaart. Trek dit dus even goed na voor jezelf of check het bij je accommodatie :-).

Wat ook slim is, is om even naar de pakketten van je eigen Nederlandse provider te kijken. Vaak kun je tegen een scherp bedrag een internetbundel binnen Europa of in het buitenland aanzetten voor een bepaalde tijd. Scheelt je gedoe en je houdt gewoon hetzelfde nummer.

2. Wat is de tijdzone van dat land?

Een beetje een gekke, maar wel één die belangrijk kan zijn. Wil je namelijk je data gebruiken om te Facetimen of te bellen met je familie, dan is de tijdzone een belangrijk factor. No way dat je ouders erop zitten te wachten dat jij om drie uur even een belletje geeft vanuit Sydney! :-). Zit je in een heel andere tijdzone, dan blijven de belletjes vaak kort en is directe communicatie lastig. Soms is het dan handiger om even een emailtje te sturen als je Wi-Fi hebt of in een internetcafé. Een lokale simkaart is dan niet nodig.

3. Waarvoor wil je het gebruiken?

Heb je het echt nodig, voor bijvoorbeeld je werk, of ga je al je data zitten verbruiken aan Facebook en Snapchat? Is dat laatste het geval, laat die simkaart dan alsjeblieft in de winkel liggen. Zonde van je tijd én geld! Je kunt dan beter af en toe even een internetcafé opzoeken om je vrienden en familie een vakantiekiekje te sturen. En geloof me, even detoxen van social media is ook ideaal. Juist dan beleef je de reis nog intenser. Daarbij heb je ook eens wat te vertellen als je thuiskomt. Want je kunt het niet ontkennen; ook jij vertelt diezelfde avond op reis nog hoe gaaf je dag was als je Wi-Fi hebt. Het is toch veel leuker om dat allemaal face-to-face te doen als je thuis bent, inclusief een fotoshowtje? :-).

Zie jij het wel als noodzakelijk? Doe het dan zeker! Je kunt dan ook een oude telefoon meenemen, zodat je, in case of emergency, ook bereikbaar bent op je oude nummer. Een lokale simkaart maakt het tenslotte wel makkelijker om het thuisfront te contacten en het bereik is vaak beter. Lokale simkaarten kun je gewoon on the spot kopen & opladen. Koop ze wel bij een betrouwbare winkel, zodat je niet aan een gestolen of doorverkochte kaart vast zit!

Vind jij een simkaart wel of niet noodzakelijk op reis? Let me know!

  4 Comments

 1. Toen ik road trip ging maken door Duitsland was het wel mega handig om een Duitse Simkaart te hebben voor google maps. Maar het ligt denk ik aan de situatie. Ik ben het met je eens over een simkaart kopen alleen voor social media. Zonde! Persoonlijk vind ik het heerlijk om even offline te zijn, foto’s kan ik ook wel delen als ik ’s avonds weer wifi heb of je zoekt inderdaad een internetcafé op.

  Liefs,
  Jamie

  Beantwoorden

  • Precies dat! Voor m’n maps en routes gebruik ik de app maps.me. Bij deze app download je de kaarten op je telefoon, waardoor je ze offline kunt gebruiken. Werkt via je GPS. Scheelt je heel veel internet dus, zeker de moeite waard om eens naar te kijken als optie! 🙂

   Beantwoorden

 2. Pingback: Healthy hotspot Zuid-Afrika: KAUAI | The Fit Explorer

 3. Nodig is het niet, maar het kan heel handig zijn. Ook als je snel even wat wilt googlen of wilt navigeren.

  In principe is er tegenwoordig op veel plekken WiFi, maar zeker de open netwerken zijn vaak traag en lang niet altijd even veilig.

  Beantwoorden

Post a Comment