ICONSPEAK
Reistips

Visueel communiceren met ICONSPEAK (+kortingscode!)

Ondanks dat Engels een wereldwijde taal is, is het lang niet in alle landen bekend. Daar sta je dan, met je mond vol tanden. Je wilt iets, maar je weet niet hoe je het nog kan zeggen of uitbeelden. Alles geprobeerd, met handen en voeten en ondersteboven. ‘Laat maar’, denk je dan. Maar dat hoeft niet meer! ICONSPEAK ontwikkelde namelijk shirts met iconen, zodat jij alleen maar hoeft aan te wijzen waar je naar op zoek bent. Superhandig! En daarbij is het ook heel handig voor mensen met een beperking of handicap, want het kan een enorm obstakel wegnemen. Voor jou ging ik met ze in gesprek én kun je nu met 22% korting een shirt bestellen in hun webshop, door de kortingscode fitexplorer te gebruiken. Lees hier het interview met eigenaar Georg!

Hi Georg! Kun je een korte uitleg geven van ICONSPEAK?

ICONSPEAK is een speels idee dat is voortgekomen uit een reiservaring en gerealiseerd is in een leuk, klein product. Iets willen zeggen, maar gebrek aan woorden hebben is iets waar alle reizigers regelmatig tegen aan lopen. Wij ook, toen we in 2013 door Azië reisden. Vooral toen we Vietnam van zuid naar noord aflegden op goedkope motoren en over stoffige wegen, merkten we dat we vaak woorden te kort kwamen toen we informatie wilden over het weer of tools voor de motoren. We begonnen onze wensen op papier te tekenen, keer op keer weer. En dat kwam tot een steengoed idee: een set van de 39 meest nodige iconen op een shirt. Zo is het allemaal begonnen! (kijk voor een uitgebreidere uitleg op www.iconspeak.world).

Wat was voor jullie de trigger om deze shirts te ontwerpen?

iconspeak-tekening

Op de foto zie je een tekening van onze motortrip in 2013. Het weer was cruciaal voor onze reis. Teveel regen toverde de wegen zo om in ware circuits. Vooral in de bergen was dit lastig, omdat je achter de hoge pieken niet kon zien wat voor weer het verder op was. Ook tekenden we specifieke motoronderdelen die we nodig hadden, maar die foto’s hebben we helaas niet meer.

Waarop hebben jullie de iconen gebaseerd?

We hadden een lange lijst aan het begin. Meer iconen op het shirt, dan weer minder – op een gegeven moment bleven we over met 39 iconen en ons logo. Dit bleek de ideale, meest leesbare en makkelijkste combinatie te zijn op basis van een 5×8 design (met patent). Alle 39 iconen zijn geëvalueerd in prototypes en tests, zowel het geheel als ieder icoon apart. The World Edition heeft de ambitie om internationaal begrepen te worden, dus het is één shirt voor de hele wereld.

In welk land hebben jullie het shirt het meest nodig gehad?

We gebruiken het shirt overal, gewoon omdat het leuk is. Als we luisteren naar onze klanten, dan horen we vooral verhalen van de onbekendere landen, zoals Kazachstan.

Heeft ICONSPEAK ooit jullie leven gered? Of wat was een moment dat hier dichtbij kwam?

We hebben nog geen ervaring gehoord dat onze producten een leven gered hebben. Wel maken we speciale versies voor mensen met spraakproblemen – voor hen kan dit shirt echt een ‘must’ zijn onderweg en niet alleen een hebbedingetje op reis.

Het zijn de kleine succesverhalen, van bijvoorbeeld iemand die een busstation in Mongolië heeft gevonden of het mogelijk maken van niet-pittig eten op een verlaten eiland in Indonesië die het bewijzen dat we een product hebben gecreëerd die het leven voor reizigers gemakkelijker maken.

ICONSPEAK

Hebben jullie er ooit aan gedacht dat jullie shirts mensen met handicaps/aandoeningen zou kunnen helpen? En hebben jullie hierbij ook ziektes als PDS overwogen?

Aan het begin dachten we aan autistische mensen of mensen per spraakproblemen, al hebben we onze producten nooit specifiek op deze doelgroepen gericht. We ontwikkelen nu speciale versies voor juist die groepen. We hebben al veel mails ontvangen van mensen met soortgelijke beperkingen die ons motiveren en helpen met suggesties voor de producten.

Niemand van ons team heeft eerder van PDS gehoord voordat jij ermee kwam. Als we de problemen hiervan lezen, denk ik dat ICONSPEAK zeker kan helpen in veel gevallen. Het zou geweldig zijn om mensen met PDS ons product te laten testen, om zo feedback te ontvangen en wellicht zelfs voor hen een speciale editie te ontwerpen op basis van hun specifieke wensen.

Denken jullie dat ICONSPEAK een obstakel kan wegnemen bij reizigers met zulke ziektes?

Wij denken van wel – vooral als mensen zich ongemakkelijk voelen om iets te vragen. Onze producten zijn ontworpen om de interactie een leuke draai te geven, waardoor we denken dat het absoluut obstakels en druk kan wegnemen.

Wat kunnen we van ICONSPEAK verwachten in de toekomst?

ICONSPEAK is momenteel verkrijgbaar in de webshop van de Nederlandse National Geographic. In de toekomst willen we meer locaties openen door heen Europa en misschien wordt Amsterdam wel een van de hosts, vooral omdat Nederlanders best affiniteit met talen hebben en veel reizen. We hebben dan ook veel tevreden klanten in Nederland! Plus: onze World Edition heeft een berg erop – dan heeft tenminste iedere Nederlander ten minste één berg bij zich.. 😉 (Valkenburg is geen berg, sorry).

Wil jij ook zo’n gaaf shirt, tas of accessoire hebben met ICONSPEAK icons erop? Ga dan nu naar de webshop van ICONSPEAK en vul fitexplorer in bij kortingscode. Je krijgt dan maar liefst 22% korting! De code is geldig t/m 31 januari 2017.

icnspk-fornticnspk-bag icnspk-citylove2

Post a Comment