Amsterdam Underground
Europa Reistips Travel

Going underground in Amsterdam

Amsterdam. Ik ken het onderhand wel. Met een klein halfuurtje in de trein ben ik er, stap ik uit en ga ik winkelen. Grote ketens, kleine ketens, even door de Negen Straatjes en met mooi weer loop ik soms door het Vondelpark. Ik ben nog nooit in het Rijksmuseum geweest, heb nog nooit een voet in Madame Tussauds gezet en nam nooit de moeite om in de rij te staan voor het Anne Frank Huis. Niet omdat ik het niet wil – simpelweg omdat ik er niet over nadenk. Ik kom er zo vaak en het is zo dichtbij, dat het niet meer zo bijzonder voelt als een stad in het buitenland. Maar deze keer gingen we ‘underground’ in Amsterdam met, surprise surprise, Amsterdam Underground.

Amsterdam Underground

Amsterdam Underground is een non-profit organisatie waarbij (ex-)daklozen hun verhaal doen over Amsterdam. Samen met je gids, een dakloze dus, loop je zo’n 1,5 uur door de stad, op basis van zijn verhaal. Onderweg vertelt hij hoe zijn leven zich heeft gevormd en hoe het leven op straat is/was in Amsterdam. Hoe overleef je? Waar kun je heen voor hulp? Hoe is de samenleving ertegenover en wat doet het met je? Ontzettend ingrijpend. Je betaalt €10,- per persoon voor 1,5 uur – niet duur dus. Dankzij deze inkomsten kunnen de daklozen een vergoeding krijgen voor hun tour en er worden ook andere projecten mee gefinancierd door de Regenboog Groep. Daarbij krijgen deze daklozen ook een kans om hun vaardigheden en kennis in te zetten, een goede daad te doen en contact te maken met de samenleving. Jij krijgt daarvoor een gave tour door Amsterdam, waarbij je de stad van een heel andere, soms donkere kant ziet.

Amsterdam Underground

Het verhaal van onze gids 

Om geen persoonlijke verhalen zo openbaar te maken en om de tours ook verrassend te houden, zal ik geen naam noemen van onze gids.

Al op jonge leeftijd is hij weggelopen en is hij op straat beland, inclusief de nodige drank en drugs problemen. Hij laat ons zien waar hij ‘woonde’, in welk kraakpand hij leefde en waar het mogelijk is om voor €0,25 je spuiten om te wisselen voor nieuwe. Just like that, als of het niets is. En voor deze mensen is het ook eigenlijk niets. Bij datzelfde loketje kunnen daklozen ook voor nog geen euro condooms, een tandenborstel en sokken kopen of een wasje draaien.

We wandelen langs het Red Light District en intussen vertelt de gids verder. Het is bizar om ineens de stad vanuit het oogpunt van een dakloze te horen. Al die dingen die wij niet zien. Een blik achter de Dam en de blijheid om wiet. De blijheid van zijn hond Sascha als ze een bierdopje heeft gevonden. En de gids zelf? Wat is hij gelukkig. Wat is hij gelukkig met het leven dat hij nu heeft. Hij heeft zeven jaar in de gevangenis gezeten en dat heeft zijn leven gered. Hij is afgekickt van alle drugs, anders was hij nu absoluut dood geweest en hij is dankbaar daarvoor. Hij gaat nu nuchter door het leven, blijft weg van de bad guys en veel drugsgebruikers en doet tours als deze om mensen bewust te maken van de donkere kant van de stad. Zo probeert hij z’n eigen muntjes te verdienen. Hij heeft Sascha geleerd om de rest van de muntjes op straat te vinden. Die lieve hond, 4 jaar oud. Ook op straat geboren, maar nu ziet ze er verzorgd uit en heeft ze een flinke vetlaag. Daklozen zijn niet altijd wat we denken – het zijn mensen die ooit de richting van het leven zijn verloren, maar er zitten er ook heel veel bij die weer back on track willen komen. Jij kan ze hierbij helpen.

Wat ik hiermee wil zeggen

Ga underground in Amsterdam! Ga naar de site van Amsterdam Underground en boek een tour. Het is dat tientje meer dan waard en het komt ook nog eens op een goede plek terecht. Natuurlijk, niet alle daklozen zijn zielig en zo zien ze zichzelf ook niet altijd, maar die paar euro..

Amsterdam Underground

    2 Comments

Post a Comment