PDS op reis
PDS

PDS #4: Op reis & onderweg

Ik heb, als reiziger, al het recht om te zeggen dat PDS op reis kut is. Zelfs als je nog niks hebt geboekt, want soms durf je het bijna niet. ‘Wat als m’n hele vakantie verpest wordt door PDS’ – een gedachte die ik ook vaak heb gehad. Wat ik je nu ga zeggen, mag je nooit meer vergeten: laat PDS niet zodanig je leven beïnvloeden dat je helemaal niks meer kan. Je lichaam is sterker dan je denkt en met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind. Hier mijn tips, uit eigen ervaring, om je vakantie gemakkelijker te laten verlopen als je PDS hebt.

1. Altijd zorgen dat je genoeg medicijnen hebt

Als je medicijnen hebt, zorg dan dat je genoeg mee hebt. Logic. Op reis heb je met PDS ook meer kans op reizigersdiarree, dus neem ook voldoende Loperamide en/of Imodium mee. Neem iets meer mee dan dat je in de eerste instantie nodig zou hebben, zodat je in geval van nood wat extra kan nemen. Ik vind persoonlijk Loperamide effectiever, maar Imodium kun je zonder water innemen. Dit is dus in bepaalde landen handig, waar je niet altijd toegang hebt tot schoon drinkwater. Beide meenemen kan dus geen kwaad! Neem alleen niet teveel en al helemaal niet onnodig. Houd er structuur in en probeer ‘voor het geval dat’ te vermijden, want dan krijg je juist het tegenovergestelde effect.

2. Stel je reisgenootje op de hoogte

Zodat hij of zij weet dat je niet doodgaat als het even niet zo lekker gaat; opzich ook wel fijn. Of zodat ze weet dat ‘ik moet naar het toilet’ ook echt ‘ik moet NU naar het toilet’ betekent. Vertel aan diegene wat je precies hebt, wat er zou kunnen gebeuren en hoe hij/zij hiermee om moet gaan. Voorkomt een hoop miscommunicatie.

3. Bereid je voor op het land en je vervoer

Zoek woorden als ‘toilet’ en ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ op in de lokale taal, zodat je bordjes herkent en je eventueel ter plekke medicijnen kunt halen. Kijk bijvoorbeeld ook van te voren of er op treinstations toiletten zijn, dit is vaak makkelijker online te vinden. Bij de apotheek kun je een medicijnenpaspoort ophalen waarin de Latijnse naam staat – zo kun je je medicijnen over de hele wereld krijgen. Van te voren kun je regelmatig ook checken of er een toilet is in bijvoorbeeld een trein, afhankelijk van het land. En in sommige landen zijn de bosjes normaal voor je behoeftes ;-). Ook misschien goed om te weten. Ook handig: een Iconspeak shirt. Miscommunicatie is verleden tijd! ;-).

4. Accepteer hoe het is

Aan het begin is het ongemakkelijk, maar na een aantal jaar vind ik het niet meer heel erg gek om een winkel in te lopen en naar een toilet te vragen als het écht moet. Ik heb ook niet gevraagd om hiermee te leven. Deal with it. Je kunt het niet vechten, dus probeer het ook niet. Verspilde moeite.

5. Zorg voor zo min mogelijk stress

Dus een ruime planning. Stress = hormonen = invloed op je spijsvertering = PDS to the Max. Probeer te vermijden dat je ’s ochtends direct weg moet, zodat je rustig je gang kunt gaan en je medicijnen kunnen inwerken.

6. ‘Eet alles, ziek word je toch wel’

Op z’n Floortje Dessings. Met PDS ben je gewoon extreem gevoelig voor alles in een ander land, dus ziek word je toch wel. Probeer er daardoor zoveel mogelijk van te genieten en ga ook zeker voor de local food. Hiermee bedoel ik niet dat je klakkeloos alles in je mond moet stoppen: gebruik wel enigszins je verstand. Jij weet tenslotte het best wat je wel en niet kunt verdragen. Zorg dat je keuzes hygiënisch zijn en als jij 100% weet dat jij niet tegen zuivel kan, dan kun je dat ook echt niet in een ander land, geloof me. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je niet alles zomaar moet weigeren omdat het local is en misschien net even iets anders dan dat je gewend bent van Nederland. Vraag naar de ingrediënten; veel koks in het buitenland vinden het fantastisch om over hun gerechten te praten. Zit er dan toch iets tussen waar je niet tegen kunt, dan halen ze dat er met net zoveel liefde uit. Dan kun je alsnog genieten van je gerecht.

Als je dit leest terwijl je zelf geen PDS hebt, maar wel iemand kent/met iemand reist die er last van heeft: respecteer het! Het is echt een onwijs vervelends iets wat je hele dagelijks leven beïnvloedt. Veel mensen met PDS staan ermee op en gaan ermee naar bed. Neem de opmerkingen en klachten van je maatje serieus, ook al kan het soms reisplannen door de war schoppen. Niemand gun je dit! Mocht je meer informatie over PDS willen of heb je privé vragen voor mij, stuur me dan gewoon even een berichtje of lees eerdere blogs over PDS, zoals algemene informatie en behandelingen.

De Maag Lever Darm Stichting biedt deskundige en betrouwbare informatie over het Prikkelbare Darm Syndroom. Bekijk hun pagina hier.

    1 Comment

  1. De App maps.me is ook een handige. Daar kan je aanklikken alle openbare toiletten te willen zien op de kaart. Werkt offline dus super handig! Ik ben zelf op reis met pds en mijn probleem is juist constant verstopt te zijn..

    Beantwoorden

Post a Comment