Blogs Life

Voorbereiding voor een obstacle run

I DID IT! Op 15 oktober 2016 ging ik samen met m’n collega’s van HotelSpecials de strijd aan door modder, water en over allerlei andere obstakels tijdens de Strong Viking Run Brother Edition. En wat was het gaaf, man man man. Het is zwaar, op een aantal punten ook afzien, maar ook zo tof om te doen. Vooral als je dan die laatste muur op klimt voor de finish. Echt een kick! Ik heb best hard naar deze run toe getraind en toch had ik een aantal dingen beter kunnen doen. Ik geef je tips om je klaar te stomen voor het nieuwe seizoen van obstacle runs!

Welke obstacle runs zijn er?

First things first: je moet natuurlijk wel weten waarvóór je traint. Ik deed mee aan de Brother Edition van de Strong Viking, maar er zijn ook andere edities met ieder z’n unieke stijl of thema. Zo heb je de Hills Edition, de Mud Edition en de Iron Edition. Kies er van te voren een om aan deel te nemen, zodat je weet wat er van je wordt verwacht. Een andere populaire obstacle run is Mud Masters. Het seizoen voor de runs begint ongeveer in het voorjaar en eindigt in het najaar.

Ga niet meteen te gek doen qua afstanden. 7 kilometer klinkt misschien weinig, maar je bent toch al snel zo’n twee uur onderweg doordat je allerlei obstakels moet overwinnen. Dit gaat soms langzamer en zwaarder dan je zou denken! Ben je dus een hardloper, ga er dan niet vanuit dat je het makkelijk even doet. Er wordt namelijk veel meer van je gevraagd onderweg dan alleen rennen en je spieren verzuren snel. Wees je hiervan bewust, ken jezelf en kies verstandig!

Belangrijke spiergroepen

Tijdens een obstacle run gebruik je al je spiergroepen. Even op een rij:

 1. Core
  Je core moet sterk zijn om een goede houding tijdens het hardlopen te behouden en voor je balans tijdens de obstakels. Alles is glibberig en glad, dus even over iets heen klimmen vergt meer concentratie én kracht dan je zou verwachten.
  Oefeningen om te trainen: sit ups, burpees, planking
 2. Benen
  En dit is eigenlijk niet eens echt voor de obstakels, maar vooral voor het hardlopen onderweg. Ik heb persoonlijk niet echt m’n beenkracht nodig gehad om de hindernissen te kunnen overwinnen.
  Oefeningen om te trainen: walking lunges, squat jumps
 3. Rug
  Veeeeery important! Train je pull-ups, want die gaan je echt goed van pas komen! Bij veel hindernissen moet je je namelijk omhoog trekken en dan zijn die rugspieren erg handig. Ook is dit een goede spiergroep om sterk te hebben bij tijgeren. Vooral als je bergopwaarts moet.. Auw.
  Oefeningen om te trainen: pull ups, push ups
 4. Armen
  Touwklimmen kun je verwachten en het tillen van spullen ook. Touwklimmen was bij mijn editie het eerste obstakel (letterlijk, want dit kan ik dus écht niet) en halverwege moesten we als een echte viking met hamer en schild hardlopen. Die zijn zwaarder dan je denkt! Ook komen je armspieren kijken bij het beklimmen van modderbergen of muren. Train je spieren vooral op trekkracht en het omhoog duwen van je lichaam.
  Oefening om te trainen: push ups, dips

153314_mudcloselinks_sw16_dsc_1433_online

Flexibiliteit

Huh? Flexibiliteit in een obstacle run? Ja, die heb je wel nodig en daar had ik me ook aardig in vergist. Als krachttrainer word je vaak snel stijf en stretchen lijkt niet altijd een eerste prioriteit. Nou, dat heb ik geweten ook. Stel je maar eens voor dat je je omhoog hijst aan een muur en je je been eroverheen moet gooien.. oeps. Word ik echt zo oud dat ik dat niet altijd redde? Kortom: zorg ervoor dat je stretcht na je training en dat je dus wat flexibiliteit in je benen en rug hebt zitten! Geloof me, you’ll thank me later.

Kleding tijdens een obstacle run

Het eerste dat je nu gaat onthouden en nooit meer gaat vergeten: draag geen katoen. Katoen neemt onwijs veel water op, houdt het vast en hóppa, je sleurt zomaar een paar kilo extra mee. Daar maak je het jezelf dus alleen maar moeilijk mee. Kies voor kleding van polyester of een vergelijkbaar sport-stofje. Iets dat goed ademt en snel droogt.

Draag daarbij kleding dat strak zit. Je kunt eigenlijk niet om een sportlegging heen – dit is de beste optie. In de wintermaanden kun je het best een thermoshirt met een sportshirt eroverheen dragen. Afhankelijk van de temperatuur kun je hierin lagen schrappen of toevoegen natuurlijk. Ook belangrijk: draag hoge sokken, anders haal je je enkels binnen no time open. Net zo belangrijk zijn je schoenen. Zorg dat ze goed vast zitten en niet zomaar uitvallen, want je zou niet de eerste zijn die afscheid moet nemen van z’n schoeisel in de modder.

Verleg je grenzen

Durf verder te gaan. Durf jezelf uit te dagen, want alleen dan kom je er. Ik heb tijdens deze run ook dingen behaald waarvan ik eerst dacht ‘hah, no way dat ik daarop kom’. Maar ik heb het gedaan! Dit heeft mede te maken met het hele idee rond een ‘brother edition’. Het motto? We leave no Viking behind! Iedereen helpt je en jij helpt anderen, waardoor je alles samen overwint. En de volgende keer doe je het gewoon lekker in je eentje, want je weet nu dat je het heus wel kan! Helemaal met deze snelcursus ;-).

Let me know als jij mee gaat doen aan een obstacle run en wie weet zie ik je daar!

strong_viking_run

  4 Comments

 1. Heel leuk om te lezen! 13 november doe ik mee aan de Neptunusrun in Lombardsijde (onderdeel van SpartacusRun). Viking Runs zijn mij denk ik nog een tikkeltje zwaarder dus dit zal voor volgend jaar zijn ;).

  Beantwoorden

  • Hi Eline, wat gaaf dat je mee gaat doen aan de Neptunusrun! Ik kende het nog niet, maar ziet er tof uit. Volgens mij is het best vergelijkbaar met de Strong Viking Run, hoor. :-). Veel succes in ieder geval, gaat je vast lukken!

   Beantwoorden

Post a Comment