Blogs Food

De Buitenlandse Yoghurt Test

Heb je ook wel eens dat je bij de Albert Heijn staat om een lekker yoghurtje of dessert uit te kiezen, maar dat je door het bomen het bos niet meer ziet? Ik dus ook. Er zijn zoveel verschillende varianten dat het best overweldigend is. Je hebt waarschijnlijk ook geen zin om ieder etiket te lezen op voedingswaarden, om te weten wat er bij jou past of hoe ‘goed’ het is. Vaak koop je dus altijd hetzelfde of iets standaards, want dat is lekker makkelijk. Maar wel heel zonde! Samen met Albert Heijn heb ik neutrale, buitenlandse yoghurtjes voor jou geproefd.

Structuur

Om ze goed te kunnen vergelijken qua structuur, hebben mijn proefmaatje (zus, eigenlijk) en ik alle yoghurtjes apart in een bakje geschept. Iets wat meteen opviel, is dat de Bulgaarse yoghurt veruit de dunste is. Deze moest ik er echt in gieten in plaats van scheppen en komt dan ook het meest in de buurt van magere yoghurt. De Griekse yoghurt heeft een structuur die je eetlust een beetje vermindert: klonterig, dit voel je ook in je mond. Niet de állerlekkerste om te zien, maar wie weet maakt de smaak het goed! De Turkse en de IJslandse hebben een vergelijkbare structuur, vrij romig en wat steviger. Hierdoor vullen ze beter dan de andere twee.

yoghurt

Smaak

De smaken verschillen, net als de structuur, verrassend veel! Als je een blinddoek om hebt, zou je het verschil gewoon proeven. Met de IJslandse, ofwel Skyr, ben ik al een tijdje bekend. Deze is van deze vier de zuurste. De Bulgaarse is de tegenhanger hiervan, met een zachte en milde smaak. Deze is gemaakt van volle melk en dat proef is wel. De Turkse en Griekse tussen er juist weer een beetje tussen in. De Turkse neigt meer naar de Bulgaarse en de Griekse weer meer naar de IJslandse, vanwege de zuurheid.

Voedingswaarden

In onderstaande tabel heb ik alle voedingswaarden op een rij gezet en vergeleken met de ‘standaard’ magere yoghurt van de Albert Heijn. Bij het invullen hiervan viel het me snel op dat de Turkse yoghurt echt gigantisch hoog zit in calorieën: 125! Aardig veel als je naar de rest kijkt. Ook het vetgehalte is hoog bij deze. De Griekse en de IJslandse hebben daarentegen 0% vet. IJslandse yoghurt heeft dit eigenlijk standaard door de manier van bewerken. Voor de Griekse yoghurt hebben we bewust voor deze test de 0% vet-variant genomen, maar hij is er ook met 10% vet. Ik denk dat deze dan ook romiger en minder klonterig is. Het is dus maar net wat je liever hebt. De koolhydraten zijn allemaal gelijk. Bij de eitwitten is echter wel weer een opvallendheidje: IJslandse geeft je wel 11 gram eiwitten per 100 gram! Bizar veel dus voor een pakkie yoghurt. Eiwitten zijn belangrijk voor je spierherstel en is dus een goede keuze als je veel sport.

Griekse Bulgaarse Turkse IJslandse Magere
Kcal 45 70 125 65 35
Vet 0 gr 3,5 gr 10 gr 0 gr 0,1 gr
Waarvan verzadigd 0 gr 2,5 gr 6,5 gr 0 gr 0,1 gr
Koolhydraten 4,5 gr 5 gr 4 gr 4 gr 4 gr
Waarvan suikers 4 gr 5 gr 4 gr 4 gr 4 gr
Eiwitten 6,5 gr 4,5 gr 5 gr 11 gr 4,5 gr
Prijs €1,35 €1,35 €1,35 €1,55 €0,72

De Smoothie-Testimg_4552

Omdat ik vaak IJslandse yoghurt eet en mijn moeder erg fan is van de Bulgaarse, hebben we besloten om de Turkse en Griekse yoghurt in te zetten voor een smoothie-test, want 2 kilo yoghurt ‘normaal’ eten is best veel in een paar dagen en het is zonde als we het weg moeten gooien. We hebben in totaal 6 smoothies gemaakt. Per yoghurt 3 verschillende:

– Bevroren Superfruit (Doosjevol Superfruit van Albert Heijn met bramen, blauwe bes en kruisbes)
– Zomerfruit (Doosjevol Zomerfruit van Albert Heijn, aardbei, framboos, blauwe bes, braam, kers)
– Verse ananas en mango

 1. Superfruit Smoothie
  Verhouding: 50 gram fruit + 3 eetlepels yoghurt)

Het superfruit dat hierin zit, is van nature vrij zuur. Omdat de Griekse yoghurt ook vrij zuur is, is het wel een beetje teveel van het goede. Zuur + zuur = heel zuur. Bij deze vonden we de variant met de Turkse yoghurt dus lekkerder, ondanks het wel ongezonder is.

 1. Zomerfruit
  Verhouding: 50 gram fruit + 3 eetlepels yoghurt)

Loooove zomerfruit! Lekker zoet. Het is dan ook een mooie tegenhanger met de zuurdere Griekse yoghurt. Hij was, naar mijn idee, romiger en ook de smaken kwamen beter naar voren dan in de Turkse. Griekse yoghurt is hier lekkerder bij!

 1. Verse ananas en mango
  Verhouding: 50 gram fruit + 4 eetlepels yoghurt)

Een conclusie die we sowieso kunnen trekken, is dat smoothies met vers fruit dikker en romiger zijn. We moesten dus een extra eetlepel yoghurt erbij doen om het drinkbaar te maken. Bij de smoothies zijn we het meest fan van de Griekse yoghurt. De Turkse is toch te vol en het wordt allemaal gewoon even teveel van het goede. De klontjes, daar proef je toch niks meer van!

Conclusie

Onbewust verschillen de yoghurts dus veel van elkaar en afhankelijk van wat in je voedingsschema past en wat je natuurlijk lekker vindt, kun je zelf een keuze maken. Wel help ik je een beetje op weg:

Ben je frequente sporter? IJslandse, vanwege het hoge eiwitgehalte en 0% vet
Tel je calorieën? Griekse, afgezien van de magere heeft deze de minste calorieën
Houd je koolhydraten bij? Maak niet uit – ze zijn alle 4 gelijk
Houd je van zuurdere yoghurt? IJslandse!
Houd je van volle yoghurt? Bulgaarse of Turkse
Houd je van romige yoghurt? Turkse
Snel vullend? Turkse, door het hogere vetgehalte vult deze snel. Wil je het lager in calorieën houden, ga dan voor IJslandse
Licht tussendoortje? Bulgaarse, vanwege de ‘vloeibaarste’ structuur
Ga je een dressing maken? Bulgaarse, ook weer vanwege de structuur
Fruitsmoothie? Griekse! Mooie tegenhanger van het meeste fruit & goede voedingswaarden
Koop je prijsbewust? De IJslandse is de duurste, de andere hebben allemaal dezelfde prijs

Staat jouw vraag niet in dit lijstje? Laat het dan weten in een comment, dan zet ik ‘m erbij! Thanks to Albert Heijn Rijksstraatweg voor het sponsoren van deze producten.

  2 Comments

 1. Pingback: De Granola Test: hoe ontbijt je gezond? | The Fit Explorer

 2. Pingback: De Verantwoorde Tussendoortjes Test | The Fit Explorer

Post a Comment