PDS

PDS #3: mijn traject & mogelijke behandelingen

Ik heb al zo’n 10 jaar PDS, al is het een paar weken geleden pas echt 100% vastgesteld. Toen heb ik namelijk, eindelijk, onderzoeken ondergaan, nadat de huisarts me naar huis bleef sturen en zei dat het tussen m’n oren zat. Natuurlijk krijg je tenslotte niet zomaar de diagnose ‘PDS’; hiervoor moeten eerst andere mogelijke kwalen worden uitgesloten. Na die onderzoeken kwam er bij mij wél de diagnose PDS uit en vanaf daar werk ik nu verder, samen met een verpleegkundige.

Diagnose

Wat ten eerste goed is om te weten:  PDS bestaat echt. Er zijn aantoonbare gegevens dat de darmen van PDS-patiënten anders werken dan normaal en dat het dus niet tussen je oren zit. 

Voordat je de diagnose krijgt, moet je eerst een aantal testen ondergaan om er zeker van te zijn dat je geen allergieën of intolerantie hebt. De eerste die ik heb gehad, was voor lactose intolerantie. Heel onschuldig: een blaastest. Wel eentje die veel tijd vergt: zo’n drie uur. Je krijgt een onwijs zoete, honingachtige vloeistof die je moet opdrinken (en dan ook echt een volle beker). Dit drankje bevat bepaalde voedingsstoffen waar je op reageert als je lactose intolerant bent. Dit kan bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel zijn of krampen. Nadat je dit drankje op heb, moet je ieder half uur een blaastest doen, waar vervolgens een bepaalde waarde uitrolt. Op basis daarvan heb je lactose intolerantie of niet en.. ik niet! Ik werd hooguit aan het begin wat misselijk, maar verder bleven klachten uit.

En daarna..

Daarna gaan ze je onderzoeken op ontstekingseiwitten, gluten en weet ik veel allemaal. Het was een hele waslijst dat aan de hand van bloed- en ontlastingsonderzoek getest is, maar het was allemaal niet van mij op toepassing. Alles was normaal en ik ben dus nergens intolerant of allergisch voor. Aan de ene kant fijn, want een ernstige ziekte wil je niet hebben. Ook wel weer kut, want ik weet dat er aan PDS niks specifieks te doen is, maar dat is dus wel waar ik nu mee te maken heb.

Het PDS traject

Zoals ik al in een eerder blog aangaf, is er geen alles oplossende oplossing voor PDS. De oorzaak blijft nog altijd onbekend en de aandoening verschilt per persoon. De laatste tien jaar zijn onderzoekers er steeds intensiever mee bezig. Verschillende MLD-artsen (Maag, Lever, Darm) en de belangenorganisatie voor PDS-patiënten hebben een tijd terug een project opgezet om een behandeling vorm te geven en hieruit zijn 9 mogelijke opties gekomen. Deze 9 opties zijn wetenschappelijk aangetoond dat ze een positief effect zouden kunnen hebben op de klachten. Kunnen, want dit is dus erg persoonsafhankelijk. Ik heb deze ook onder m’n neus gekregen, waarbij ik de vraag kreeg om er 3 te kiezen om mee aan de slag te gaan. Deze keuze maak je eigenlijk puur op basis van je gevoel: doe waar jij je goed bij voelt en wat de grootste kans van effect heeft bij je. Ik neem ze even kort met je door!

1. Eliminatiedieet

Het eliminatiedieet is een van de simpelste behandelingen, maar ook wel één waarbij je het meeste geduld moet hebben. Bij het eliminatiedieet ga je namelijk onder leiding van een diëtiste een lijstje maken van wat je wel en niet kan eten. Hoe? Door te testen en kijken hoe je erop reageert! Zo krijg je een ‘eliminatielijstje’ van producten die je moet mijden. Het is van belang dat dit onder begeleiding van een diëtiste gaat, om te voorkomen dat je tekorten krijgt aan voedingsstoffen wegens het weglaten van bepaalde producten. Wel kun je hier zelf een beginnetje mee maken, door producten die je niet kunt verdragen nu al op te schrijven.

2. FODMAP dieet

Dit dieet is in Australië ontworpen, speciaal voor PDS-patiënten. FODMAP is een afkorting voor kleine moleculen die niet of nauwelijks in de dunne darm worden opgenomen en hun weg voortzetten naar de dikke darm, waar ze worden aangevallen door bacteriën. Het gas dat bij deze bestrijding in je darm vrijkomt, veroorzaken veel klachten die PDS-patiënten ervaren. Bij het FODMAP-dieet krijg je dus een lijst producten die je wel en niet mag eten, om zo die moleculen te vermijden. Meer informatie over dit dieet en een voedingslijst vind je hier.

3. Probiotica

Probiotica ken je misschien wel, van Yakult en Actimel. Het is aangetoond dat de samenstelling van bacteriën bij PDS-patiënten anders is dan bij ‘normale’ mensen. Probiotica beschermen je darmen tegen deze bacteriën door ze aan te vallen, of door de verwerking van ze te beïnvloeden. Deze behandeling bevordert ook je imuunsysteem. Je krijgt ze dus in capsules, dus het is wel een stukje anders & effectiever dan die je in de supermarkt koopt natuurlijk.

4. Antibiotica

Antibiotica worden vooral toegepast wanneer iemand PDS heeft ‘gekregen’ na een darmontsteking. Bij deze darmontsteking is dan een overkill aan bacteriën ontstaan die nooit helemaal zijn weggegaan. Door zo’n 2 weken antibiotica te slikken, worden deze bacteriën gedood. Het is dus niet voor de hand liggend om dit te slikken als je al járen PDS hebt en het kan terugkomen na de kuur. Dit is dus afwachten.

5. Hypnotherapie

Dit is iets waar je zelf echt volledig open voor moet staan. Sta je hier niet open voor, dan zal het waarschijnlijk ook niet werken. Bij een hypnotherapie leer je te ontspannen en je te focussen op je innerlijke wereld. Het werkt dus op basis van het onderbewuste. Deze behandeling wordt gebruikt om reacties van je lichaam, in gevallen van bijvoorbeeld angst of stress, te beïnvloeden met kalmerende beelden en geluiden. Eigenlijk leer je hier om zelf je maagdarmkanaal te beïnvloeden en te ontspannen, om zo heftige reacties te kunnen hendelen en te verminderen.

6. Pepermuntolie

Pepermuntolie wordt aangeraden wegens de helende werking van menthol. Denk maar eens aan tandpasta of neusspray: vaak zit hier iets van menthol in. Ik als pepermunt-addict zou al genezen moeten zijn zou je denken, maar goed. De helende werking van menthol zou een positief en ontspannend effect hebben op je darmen, waardoor de klachten minderen. Ook heeft pepermuntolie een antibacteriële werking.

7. Spasmolytica

Spasmolytica is een verzamelnaam voor een aantal medicijnen die je darmwerking kalmeren of verlammen. Buscopan is er een van, die snel wordt opgenomen en dus een korte en krachtige werking heeft. Een andere is Duspatal, die juist langzamer werkt, maar ook zachtaardiger is voor je lichaam. Deze medicijnen heffen krampen op en ontspannen je darmspieren. Het werkt dus in op de hypersensitiviteit van je darmen. M’n begeleider adviseerde mij deze te gebruiken.

8. Amitryptiline

Dit medicijn staat aangeschreven als middel tegen depressies, maar zo wordt het al een tijd niet meer gebruikt. Amitrypiline wordt voorgeschreven aan mensen met chronische pijn syndromen, zoals PDS, migraine en zenuwpijnen. Het pakt de oorzaak niet zozeer aan, maar meer de connectie tussen het hoofd en de darmen. Bij het gebruik ervan worden pijnprikkels verminderd en de beleving van pijn teruggebracht. De pijn is er dus wel, maar je voelt het eigenlijk gewoon minder. Het is een middel waar je lichaam aan moet wennen, dus het duurt een aantal weken voordat je iets ervan merkt.

9. Citalopram

Ik schrok er een beetje van toen ik deze op papier zag staan. Citalopram is namelijk een medicijn dat ingezet wordt bij traumatische ervaringen en is een antidepressivum. Het is een beetje hetzelfde als de Amitryptiline, maar dan agressiever. Ook dit middel gaat de beleving van pijn tegen.

Welke heb ik gekozen?

Ik heb zelf gekozen voor Spasmolytica, pepermuntolie en probiotica. Ik begin dus eerst met Spasmolytica, in de vorm van Duspatal. Iedere optie die je wil proberen, moet je minimaal twee maanden volhouden om te kunnen zeggen of het werkt of niet en het is dus ook van belang dat je ze een voor een doet – anders weet je nou nog niet precies wat nou werkt. Voor mij vielen de antidepressiva en antibiotica meteen af: dat is troep dat ik niet in m’n lichaam wil als het niet hoeft. Nu is Spasmolytica ook geen natuurlijk medicijn, maar deze heeft wel een van de betere resultaten en ook mijn begeleider spoorde het aan deze te proberen. Er zijn geen blijvende bijwerkingen aanwezig bij dit middel. Pepermuntolie & probiotica zijn daarnaast prima keuzes op natuurlijke basis. De diëten laat ik nu even voor wat het is, aangezien ik in december een maand in Zuid-Afrika ben. Wie weet daarna?

Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt in wat je tegen PDS kunt doen en hoe het traject er ongeveer uit zou kunnen zien. Vragen erover? Twijfel dan niet om deze te stellen!

Bovenstaande informatie heb ik verkregen van een MLD verpleegkundige.

    1 Comment

  1. Pingback: PDS #4: PDS op reis en onderweg | The Fit Explorer

Post a Comment