Reiswerk Studenten Challenge 2016
Life

Afstudeerjaar toerisme: wat komt erna?

Top picture: Reiswerk Studenten Challenge 2016 in Macedonië: Inholland deelnemers & Arjan Kers (CEO TUI)

Zoals jullie misschien op mijn Instagram of Facebookpagina hebben gezien, heb ik de laatste tijd draaidagen gemaakt met videoproductiehuis Justcurious. Ik heb ze leren kennen toen ik in Macedonië zat voor de Reiswerk Studenten Challenge en ze trokken erg aan m’n nieuwsgierigheid. De manier van presenteren, hun blik op toerisme en persoonlijke ontwikkeling, en die camera’s met allerlei knopjes en functies: ik vond het maar wat interessant. Vroeger maakte ik onwijs veel foto’s, maar het is een beetje weggezakt omdat ik niet wist wat ik ermee kon binnen toerisme. Maar.. nu begint dat toch wel weer heel erg te borrelen hoor!

Samen met Justcurious maak ik nu voor Reiswerk een beroepenvideo, waarin we nieuwe beroepen binnen de toerisme branche toelichten. Sinds Macedonië en die draaidagen ben ik onwijs gaan nadenken: wat wil ik eigenlijk? Ik sta hier wel leuk te vloggen over allerlei beroepen, maar wat wil ik zelf? Ik ben over een paar maanden afgestudeerd in toerisme..

HTRO

Goed, dus ik zit in mijn vierde jaar van de hbo-opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs bij Hogeschool Inholland Haarlem. De eerste twee jaar zijn hierbij erg oriënterend en algemeen. We volgen toerisme vakken, maar ook marketing, financieel management, marketing, onderzoek en Spaans. Van alles wat en daardoor kun je ook heel veel kanten op. De vooroordelen die mensen hebben over reisleider worden of bij een reisbureau werken kloppen echt van geen kanten. Heb je wel eens nagedacht over wat er allemaal moet gebeuren totdat jouw vakantie naar Côte d’Azur te boeken is? En alles wat er daarna nog volgt? Heel wat inderdaad, en ook dat zijn toerisme beroepen.

Het derde jaar daarentegen veranderd: ik heb eerst een halfjaar in Zweden gewoond, waar ik mezelf veel beter heb leren kennen en in het diepe bent gegooid. Op school heb ik hier niet echt iets geleerd, maar voor m’n persoonlijke ontwikkeling is het des te beter geweest. Daarna ben ik begonnen als stagiaire bij HotelSpecials, op de Communication & Content afdeling, waar ik nu nog steeds werk (yay!). Nu wordt het interessant: ik kan doen waar ik van houd – schrijven. Al snel kom ik erachter dat een fulltime kantoorbaan niks voor mij is. Ik heb een onwijs leuk team en ik vind het gaaf wat ik doe, maar 40 uur in de week stilzitten? Nee, dat ga ik niet m’n leven lang volhouden. M’n laatste jaartje volg ik nog een minor, Responsible Travel, waarna ik dus uiteindelijk ga afstuderen bij Justcurious. Siked!

Draaidag Justcurious bij TUI

Draaidag met Justcurious bij TUI

Schrijven

Schrijven is iets wat in m’n hart zit en waarbij ik me goed voel. Het geeft me rust en duidelijkheid. Ik schrijf dit artikel namelijk niet eens alleen om jullie inzicht te geven in wat mogelijk is met deze studie en wat ik wil – het is ook een manier om voor mezelf dingen duidelijk te krijgen. Omdat m’n pen zo belangrijk voor me is, ben ik begonnen met een thuisstudie Reisjournalistiek en probeer ik zoveel mogelijk freelance klusjes te doen, zodat ik hier werkervaring in krijg. Hoe gaaf zou het zijn als ik straks als digital nomad locatieonafhankelijk kan werken en zo de wereld kan zien? Dat lijkt me wel wat. Hoe ik daar kom, ben ik alleen nog aan het uitvinden.

Eigenlijk, nu ik dit zo schrijf, praat ik bullshit als ik zeg dat ik geen idee heb wat ik wil worden. Dat weet ik wel: een digital nomad. Al schrijvend en visualiserend de wereld over met een locatieonafhankelijke baan. Zelf m’n tijd invullen, wisselende jobs en de wereld zien. Een storyteller zijn.

Netwerken

Ik probeer veel te netwerken. Ik heb binnenkort een afspraak op de redactie van een van mijn favoriete tijdschriften, om te kijken hoe zoiets er nou precies uit ziet en of het iets is waar ik mezelf zie werken. Ik ben van mening dat de beste manier om te bepalen wat bij je past, is door te gaan kijken. Mail mensen en ja, je zult afwijzingen krijgen want er zijn vele bedrijven die er gewoon geen tijd voor hebben, maar niet geschoten is altijd mis. Daarnaast krijg je door netwerken ook een breder veld, omdat je in contact komt met mensen en beroepen waar je wellicht helemaal nooit aan heb gedacht.

Mijn tips

Netwerk. Netwerk veel. Op deze manier krijg je veel connecties en open je deuren voor jezelf. Maak ook zeker een LinkedIn account aan – binnen de toerisme branche is dit onwijs populair en het is een mooie en goede manier om jezelf te presenteren aan de zakelijke wereld. Het klinkt misschien allemaal erg saai, maar het is eigenlijk gewoon een elektronisch CV. Maak er gebruik van! Mail ook bedrijven of je een keertje langs mag komen voor een rondleiding of een meeting, waarin je wat vragen kunt stellen. Het beeld dat je van een bepaalde baan hebt is misschien niet altijd wat je denkt. Ga daarom gewoon lekker rondsnuffelen!

Maar ach, dit zijn allemaal maar hersenspinsels. Ik ga denk ik eerst reizen, nu het nog kan. Australië, denk ik. Ik ben nog niet toe aan een fulltime baan en wil nog teveel doen. Wie weet kan ik dát wel combineren met het worden van een digital nomad?

Weet jij wat je later wil worden of heb je meer tips? Let me know!

Liefs,

Rianne

Post a Comment