Blog PDS
PDS

PDS #2: Wat is het?

As we speak is het weer zo ver: PDS. Ik heb avondgegeten, iets wat ik al m’n hele leven probleemloos eet, en zit nu met een gigantisch opgeblazen buik en pijn op de bank. Maar wat is het nou precies, waardoor ik me zo voel?

Wat is PDS?

PDS staat voor Prikkelbaar Darm Syndroom en het wordt geschat dat 5-20% van de Nederlandse bevolking dit ‘heeft’. Veel mensen gaan niet naar de huisarts en de diagnose is lastig te stellen, dus een exact getal is niet te geven. Eigenlijk wordt de diagnose gesteld als mensen buikklachten hebben, zonder dat er aanwijzingen zijn voor de oorzaak. Ofwel: als ze niks aanwijsbaar kunnen vinden, heb je PDS. Over het algemeen komt het vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en het wordt gezien als een chronische ziekte.

Bij PDS is sprake van een overgevoelige buikwand. Dit zorgt er dus voor dat ‘onze’ darmen erg heftig reageren op alles wat we eten en drinken. Ons lichaam schrikt als het ware, weet niet wat het met het voedsel aan moet en gaat tegenstribbelen. Hierdoor vindt er een onregelmatige beweging van de darmen plaats. Bij ‘normale’ darmen is de beweging stabiel en continu, waardoor je er niks van merkt en je voedsel op z’n gemakkie door je lichaam gaat. Bij PDS patiënten is het echter vaak óf te overactief, óf het ligt praktisch stil. Allebei niet optimaal dus en dit zorgt voor klachten.

Er is ook onderzoek gedaan naar de connectie tussen de hersenen en darmen bij PDS patiënten. Hieruit is voortgekomen dat deze connectie als het ware sterker is: als er een signaal door onze darmen wordt gestuurd, nemen wij deze veel sneller waar dan gemiddeld. Ofwel, als jij een signaal van je darmen krijgt van ‘oh, je moet over een tijdje even naar de wc’, dan betekent datzelfde signaal bij ons ‘WC, NU, SNEL’. Ze komen heftiger binnen en ook de kleinere signalen vangen wij op, die bij een normale darmwerking niet opgemerkt wordt.

Wat zijn de klachten?

De klachten zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. Er is niet één set klachten waar iedereen met PDS last van heeft. Over het algemeen heeft iedereen last van hun ontlasting, of dit nou diarree of verstopping is. Mensen die last hebben van diarree hebben hierbij plotselinge aandrang en moeten ook echt direct naar het toilet op dat moment, terwijl mensen met verstopping blij zijn als er wat uit komt, zeg maar. Ook een opgeblazen gevoel komt vaak voor, vooral na het eten. Ik lijk dan wel zwanger en m’n hele buik is hard. Don’t blame me als ik een boer laat, dus! Zit gewoon veel lucht in m’n buik :-).

De pijn vind ik persoonlijk een van de ergste dingen. De Maag Lever Darm Stichting stelt dat de krampen vooral overdag plaatsvinden, maar ik word er letterlijk mee wakker en ik ga ermee naar bed. Gedurende de dag wordt het vaak minder, maar na het avondeten zit ik dan wel weer in foetushouding op de bank. En die pijnscheuten en krampen kunnen écht heel pijnlijk zijn, helaas..

Naast de klachten die een directe link met PDS hebben, zijn er ook wat bijkomende klachten. PDS leidt namelijk ook tot hoofdpijn en veel vermoeidheid. Niet zo gek – je lichaam is eigenlijk 24/7 bezig met iets te bestrijden, waarvan het niet weet wat. De hele dag door ben je onbewust té actief bezig van binnen, wat je energielevel omlaag trekt. Ook stress speelt mee: als we gestresst zijn, heeft dit gauw een negatief effect op de darmwerking.

Wat kunnen we er tegen doen?

Weinig, helaas. PDS heeft (nog) geen oorzaak en ook (nog) geen medicatie. Wel kan de huisarts je medicatie voorschrijven die tijdelijk de pijn tegengaan of die je stoelgang verbeteren. Denk hierbij aan diarreeremmers, pijnstillers, bulkvormers of zakjes vezel.

Ook kun je je voeding erop aanpassen, al is dit nog erg lastig. Er is namelijk geen richtlijn die wetenschappelijk bewezen is. Mocht je je hierin willen verdiepen, dan kun je een kijkje nemen in het FODMAP-dieet en vermijd kant-en-klare maaltijden en zakjes. Maak je eten gewoon lekker zelf & met verse producten! Ik zal in een ander blog verder in gaan op voeding bij PDS. Op nóg andere gebieden kun je denken aan hypotherapie, bekkenbodemfysiotherapie of meditatie.

Zo, even een informatieve post! Hopelijk snappen jullie nu wat beter wat PDS is en wat erbij komt kijken. Een goede fundering in ieder geval voor de komende blogs! Heb je iets wat je graag terug zou willen zien in m’n zoektocht? Let me know!

Liefs,

Rianne

Bovenstaande informatie is gebaseerd op gegevens van de Maag Lever Darm Stichting en op basis van eigen ervaringen. 

  3 Comments

 1. Pingback: PDS #4: PDS op reis en onderweg | The Fit Explorer

 2. Klopt helemaal rianne wat je schrijft bij op reis en onderweg
  Heb het net zo gedaan als jij
  En idd je durft bijna niet meer weg
  We laten ons niet klein krijgen door pds

  Beantwoorden

Post a Comment