PDS

Ik neem jullie mee in mijn zoektocht van PDS!

Wist je dat 10 tot 20% van de bevolking te leven heeft met het Prikkelbare Darm Syndroom, ofwel PDS? Best veel he? En toch lijkt niemand zich erom te bekommeren.

Toen ik een paar jaar geleden las over PDS bij de Maag Lever Darm Stichting sprong ik een klein gat in de lucht. Jarenlang hadden we in het donker getast en wisten we niet waar mijn klachten nou vandaan kwamen, maar dit leek er toch verdomd veel op. Mijn klachten hadden eindelijk een naam! Ik ging verder zoeken, maar daar ebte mijn enthousiasme snel weg. Er was helemaal niks over te vinden. Niets. Alleen maar dat stomme, algemene riedeltje met mogelijke klachten en dat er geen oorzaak voor bekend is. Laat staan medicijnen.

Dat er zo weinig over bekend is, heeft denk ik een aantal redenen. Ten eerste is er geen oorzaak voor te vinden, dus er is ook weinig over te zeggen. Als je de oorzaak niet weet, wat schrijf je dan? PDS is bij ieder individu heel anders, dus er is geen rode lijn in te trekken in wat helpt en wat werkt. Daarnaast lijken darmsyndromen ook iets waar nog altijd een taboe over heerst. Schaamte. Het is zeker geen aantrekkelijk of smakelijk onderwerp, dat ben ik zeker met je eens, maar als je nagaat dat er 15% rondloopt met klachten die niet op te lossen zijn, wordt ik toch wel een beetje verdrietig.

Ik ga daar verandering in brengen!

Ik wil jou en je omgeving bewust maken van wat PDS is, maar ik wil PDS patiënten daarbij ook meer inzicht geven in hoe je ermee om zou kunnen gaan en hoe je het op zou kunnen lossen. Kunnen, want ieder lichaam is anders en dus ook de mijne. Wat bij mij klachten vermindert, zou bij jou klachten kunnen verergeren. Of misschien helpt het bij jou juist ook wel. Onthoud daarom dat alle informatie die ik schrijf ervaringsgericht is en slechts bedoelt om mensen inzicht te geven en een stapje in de juiste richting te zetten. Als niemand erover schrijft, dan doe ik het wel.

Dus, wat kun je zoal van mij verwachten? Ik zal regelmatig informatieve posts schrijven, bijvoorbeeld over wat PDS is, hoe je de diagnose kunt stellen en interviews met specialisten of patiënten. Ook zal ik zo nu en dan een persoonlijke PDS-update publiceren om mijn avontuur hierin vast te leggen. Ik vind het bizar eng om zo open kaart te spelen, maar mensen helpen staat daarboven. Ik zal m’n informatie proberen af te wisselen in video en tekst, al denk ik dat tekst de overhand gaat nemen.. Heb je voorkeur hierin? Let me know!

Ik hoor ook graag je tips of onderwerpen waarvan je graag zou willen dat ik daar aandacht aan besteed. Denk vooral met me mee, want we kunnen elkaar helpen hierbij!

Liefs,

Rianne

Let op: De artikelen over PDS worden door mij, Rianne, geschreven op basis van eigen ervaring. PDS verschilt per persoon en voor ieder persoon is er dan ook een andere oplossing. De ervaringen van Rianne bieden dan ook niet dé oplossing en zijn onafhankelijk. Test goed wat voor jou werkt. The Fit Explorer is niet verantwoordelijk voor klachten die optreden bij het advies dat gegeven wordt. Dit is geheel vrijwillig en voor eigen risico.

    2 Comments

  1. Goed dat je dit gaat doen Rianne! Ik heb zelf ook PDS. Ik kreeg toen een folder mee van de dokter maar meer kon ik er inderdaad niet over vinden. Omdat het voor iedereen anders is moet je ook zelf op onderzoek uit wat je wel en niet kunt verdragen. Althans, ik dan. Haha

    Beantwoorden

    • Klopt Milou! Voor iedereen is het anders en dat is precies wat het zo lastig maakt.. Ik hoop met m’n blogs vooral te laten zien dat je nooit alleen bent en eventueel wat tips geven voor ‘oplossingen’ die je zou kunnen proberen. Hopelijk levert het wat op!

      Beantwoorden

Post a Comment