Life

Balans terug vinden na de vakantie? Dat doe je zo!

Het waren heerlijke weken, die vakantie. Of je nou in het buitenland zat of aan de Nederlandse kust: het bier was lekkerder, de bakjes chips bleven komen en er werd tot ‘s avonds laat van alles op de barbecue gegooid (en oh die calzone in Sardinië was lékker). En dan zijn die weken over en moet je weer in de structuur van je werk.. Oei. Te moe zijn om wat gezonds te koken als je thuiskomt, laat staan energie hebben om naar de sportschool te gaan..

Vakantie is heerlijk, maar voor velen is het ook lastig om weer in het normale ritme te komen daarna. Je moet niet alleen je biologische klok weer een opdonder geven, ook je hele eetpatroon veranderd (weer). Hoe je dat jezelf wat makkelijker maakt? Zo!

1. Geef jezelf een overgangstijd.
Zeg dus niet ‘morgen moet ik weer beginnen, dus dan ga ik alles weer normaal doen’. Dat is een flinke verandering op verschillende vlakken voor je lichaam. Geef jezelf de tijd. Ga al in je laatste week vakantie wat eerder naar bed en zet je wekker een uurtje eerder. Dan went je biologische klok vast. Verbied jezelf ook niet meteen alles wat een grammetje vet bevat: zo’n abrupte verandering van het ene naar het andere uiterste is slecht vol te houden. Minder alles stap voor stap en schrap vooral geen voedingsstoffen. Oh en ook belangrijk: eet wat je wil tijdens je vakantie, want daar is die voor!

2. Vertel je doelen aan je huisgenoten/gezin.
Zo weten zij ook dat je niet meer zit te wachten op die dagelijkse borrel en misschien kun je ze vragen om het in het achterhoofd te houden met boodschappen doen of koken. Zonder verleidingen in huis en met de steun van je vrienden of familie is het een stuk makkelijker om je gezonde levensstijl vol te houden, vooral in de eerste weken is dit extra fijn.

3. Schrijf je doelen op
En lees ze iedere dag. Als iets visueel is, voelt het vaak veel echter en confronterender. Is je doel een maximaal aantal calorieën op een dag? Hang dat getal dan op je deur. Is je doel om niet meer te snoepen? Hang dat dan in je keuken. Dan word je er vaker mee geconfronteerd als je iets wil pakken en is het dus makkelijker om je hieraan te houden. Daarnaast onthouden onze hersenen dingen ook beter als we iets visueel in beeld hebben gezien, dus gedurende de dag zul je je er ook makkelijker aan kunnen houden. Klinkt gek, werkt wel!

4. Maak een eetplanning
Weet wat je de komende dagen gaat eten en probeer het te preppen. Als je volgende dag een salade wil lunchen, kun je deze een dag van tevoren al grotendeels klaarzetten. Als je namelijk al iets klaar hebt staan, laat je het veel minder snel staan omdat dat zonde is om weg te gooien en als je je eten in één keer voor een aantal dagen klaar kunt maken, scheelt je dat veel tijd. Voer deze planning ook in op een fitness of voedingsapp, zoals My Fitness Pal of de Eetmeter van het Voedingscentrum. Dan weet je direct hoe je balans is en waar je eventueel iets aan moet passen.

5. Vraag niet direct alles van je lichaam in de gym
In 3 weken vakantie kan er aardig wat spierverlies optreden. Verwacht dus niet dat je die squat en die deadlift met precies hetzelfde gewicht kunt uitvoeren als voor je vrije weken en dat je een topconditie hebt. Begin lager in gewicht en neem je tijd, kijk waar jouw nieuwe ‘max’ ligt. Pak het vanaf daar op. Zie het niet als een tegenslag, maar als een nieuwe uitdaging! Dan voorkom je ook zeker blessures.

Heb jij tips om weer in balans te komen? Let me know!

Liefs,

Rianne

Post a Comment